Αθλητισμος

#WhereIsPengShuai: Η ιστορία πίσω από τη μυστηριώδη εξαφάνιση

Μαρία Σάκκαρη, Serena Williams και πλήθος αθλητριών της WTA στο πλευρό της κινέζας τενίστριας

Γιάννης Μπελεσιώτης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η κινέζα τενίστρια, Peng Shuai, αποκάλυψε πως έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης από πρώην μέλος της κυβέρνησης και έκτοτε η τύχη της παραμένει άγνωστη.

Τις τελευταίες μέρες το παγκόσμιο τένις έχει συγκλονιστεί με την υπόθεση εξαφάνισης της Peng Shuai. Η κινέζα τενίστρια παραμένει εξαφανισμένη μετά την αποκάλυψη της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης από τον Zhang Gaoli, πρώην μέλος της κινεζικής κυβέρνησης. Αθλητές, αθλήτριες, WTA και κοινό ζητάνε εξηγήσεις για το τι συμβαίνει με τη Shuai και αν είναι καλά στην υγεία της, προωθώντας το hashtag #WhereIsPengShuai.

Γεννημένη το 1986 στην Χουνάν είναι μέχρι και σήμερα η πρώτη παίκτρια από την Κίνα που κατάφερε να πατήσει στην πρώτη θέση του παγκόσμιου ranking στην κατηγορία του διπλού το 2014, ενώ στο μονό βρέθηκε στη θέση 14 την ίδια χρονιά. Έχει κατακτήσει το Γούιμπλεντον και Ρολάν Γκαρός τις χρονιές 2013 και 2014 αντίστοιχα. Επίσης έχει φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του US Open το 2014 και έχει κατακτήσει 23 τίτλους on tour. Μπήκε για τα καλά στις συνειδήσεις των φίλων της αντισφαίρισης εξαιτίας της καλής χρήσης και των δύο χεριών με τη ρακέτα, ενώ είναι από τις παίκτριες που ξέρουν να χρησιμοποιούν υπέρ τους το φιλέ.

Στις 2 Νοεμβρίου του 2021 η Shuai χρησιμοποίησε το blog Weibo, ώστε να καταγράψει ένα περιστατικό που την έχει στιγματίσει. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι διατηρούσε κρυφό ερωτικό δεσμό με τον Zhang Gaoli, ένα πρώην μέλος της κινεζικής κυβέρνησης. Όταν εκείνη αναγκάστηκε να μετακομίσει μόνιμα στο Πεκίνο τερμάτισε τη σχέση, όμως μια πρόσκληση του ίδιου στο σπίτι εκείνου και της γυναίκας του για έναν φιλικό αγώνα τένις, την έφερε πάλι κοντά του. Η 35χρονη τενίστρια έγραψε πως ο Gaoli της επιτέθηκε σεξουαλικά τη φορά που βρέθηκε εντός της οικίας του. Μέσα σε μια ώρα το post της Shuai είχε κατέβει από το διαδίκτυο και από τότε το κρατάνε ζωντανό τα screenshots των χιλιάδων χρηστών. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κινέζικη κυβέρνηση αποφάσισε να λογοκρίνει οτιδήποτε γράφεται και εμπεριέχει μέσα τις λέξεις «τένις» και το όνομα της τενίστριας.

Ο κόσμος του τένις έχει ταχθεί στο πλευρό της τενίστριας, την οποία αναζητούν εναγωνίως οικογένεια και φίλοι τις τελευταίες μέρες. Η παγκόσμια ομοσπονδία (WTA Tour) εξέδωσε ανακοίνωση στις 14 Νοεμβρίου για το θέμα αναφέροντας πως «Η Πενγκ Σουέι και όλες οι γυναίκες πρέπει να ακούγονται και όχι να λογοκρίνονται. Η κατηγορία της πως ένα πρώην μέλος της κινέζικης κυβέρνησης της επιτέθηκε σεξουαλικά πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Σε όλες τις κοινωνίες αυτές οι αναφορές πρέπει να εξετάζονται και να μην μένουν στο περιθώριο. Είμαστε στο πλευρό της Peng Shuai και τη συγχαίρουμε για τη δύναμη και το θάρρος της να μιλήσει». Ο πρόεδρος της WTA, Steve Simone, δεν δίστασε να προσθέσει πως αν η ασφάλεια της παίκτριας δεν γινεί γνωστή σύντομα, τότε μελλοντικές διοργανώσεις τένις που επρόκειται να γίνουν Κίνα, θα αλλάξουν άμεσα μέρος.

Στις 17 Νοεμβρίου τα κινεζικά media διέρρευσαν ένα υποτιθέμενο mail της Shuai, στο οποίο γράφει πως είναι καλά στην υγεία της και ασφαλής. Επίσης κατέγραψε πως το περιεχόμενο που ανέβηκε στο Weibo έγινε παρά τη θέληση και πως τίποτα από ότι συζητιέται δεν είναι αληθές. Η WTA αμέσως εξέδωσε νέα ανακοίνωση, λέγοντας πως δεν πείθεται ότι το mail στάλθηκε από την τενίστρια, εκφράζοντας μία ακόμα φορά την ανησυχία για την τύχη της. Με τον ίδιο σκεπτικισμό υποδέχτηκαν και οι χρήστες του διαδικτύου το συγκεκριμένο mail, σχολιάζοντας σε κάθε πλατφόρμα πως είναι ψευδές.

  

Όπως είναι φυσικό το συγκεκριμένο θέμα είναι ένα από εκείνα που συζητιούνται πολύ έντονα ανάμεσα στον κόσμο. Πέρα από το τι συμβαίνει με την αθλήτρια και το αν είναι καλά, αποτελεί ένα ζήτημα που έχει αποκτήσει και πολιτικές προεκτάσεις. Μαζί θίγονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι προσπάθειες πολλές φορές από πολιτικούς φορείς να φιμώσουν την γνώμη μερικών χρηστών του διαδικτύου.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την Κίνα και τις πρακτικές των κυβερνήσεών της, αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Μία σειρά από παρόμοια γεγονότα έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν. Το 2019 ο πρόεδρος των Χιούστον Ρόκετς, Daryl Morey, έκανε ένα tweet υπέρ του Χονγκ Κονγκ, το οποίο εξόργισε την Κίνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να ρίξει τα νούμερα μεταδόσεων αγώνων του NBA. Η αμερικάνικη λίγα ζήτησε συγγνώμη, κάτι που έπραξε και ο ίδιος ο Μόρεϊ λίγες μέρες αργότερα, με το θέμα να λήγει εκεί. Το 2020 ο πρώην στράικερ της Πρέμιερ Λιγκ, Demba Ba, τάχθηκε στο πλευρό των Μουσουλμάνων Ουιγούρων της Κίνας, κριτικάροντας το πως τους συμπεριφέρεται η κυβέρνηση της χώρας. Αμέσως τα στελέχη της αποφάσισαν εν μία νυκτί να μειώσουν κατά πολύ τις μεταδόσεις αγώνων της Πρέμιερ Λιγκ στη τηλεόραση.

Τελευταίο περιστατικό λογοκρισίας από κινέζους αξιωματούχους σημειώθηκε τη φετινή χρονιά. Ο Enes Kanter των Μπόστον Σέλτικς σε ένα του βίντεο αναφέρθηκε στην ανεξαρτησία του Θιβέτ, αναφωνόντας «Ελευθερία στο Θιβέτ». Από τότε η μεταδόσεις των Μπόστον Σέλτικς στην Κίνα διακόπηκαν αμέσως.

Από την πλευρά τους, αθλητές και κοινό, δεν χάνουν τη φωνή τους και ορθώνουν το ανάστημα τους απέναντι στις πρακτικές της Κίνας. Κάθε μέρα γράφονται εκατοντάδες χιλιάδες posts υπέρ της Peng Shuai και όλα ζητάνε δικαίωση για εκείνη ή πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας της. Διάσημοι αθλητές απ΄ όλα τα σπορ και όχι μόνο από το τένις, γράφουν tweets με το hashtag ##WhereIsPengShuai, το οποίο τρεντάρει παγκοσμίως τις τελευταίες μέρες. Ανάμεσα σε αυτούς που ζητάνε εξηγήσεις για το τι συμβαίνει με την αθλήτρια, είναι και η ελληνίδα Μαρία Σάκκαρη. Μαζί της Naomi Osaka, Serena Williams και άλλα ιερά τέρατα του αθλήματος δείχνουν καθημερινά τη συμπαράστασή τους.

Οι πρακτικές της Κίνας πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν, όμως αυτό που προέχει αυτή την στιγμή είναι η κινέζα αθλήτρια Peng Shuai να βρίσκεται ασφαλής, επιστρέφοντας πίσω στους δικούς της ανθρώπους που την ψάχνουν εναγωνίως.