Know Your Place: Η δρομέας Άλισον Φέλιξ κατά των διακρίσεων
Το παπούτσι «Saysh» δημιουργήθηκε από γυναίκες για γυναίκες
Η αμερικανίδα δρομέας, Άλισον Φέλιξ με την καμπάνια «Know Your Place» δίνει ένα δυνατό μήνυμα κατά των διακρίσεων στον γυναικείο αθλητισμό.
Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες από την στιγμή που ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, έστω και με καθυστέρηση ενός έτους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι αγώνες που λαμβάνουν χώρα κάθε 4 χρόνια, είναι πάντα σε θέση να προσφέρουν ωραίες ιστορίες από τον αθλητικό κόσμο που μένουν ζωντανές στο πέρασμα του χρόνου. Μία από αυτές ανήκει στην Αμερικανίδα Άλισον Φέλιξ, η οποία αποτελεί την πιο επιτυχημένη σπρίντερ στην ιστορία της χώρας της, με χρυσό μετάλλιο στην ηλικία των 35 ετών. Εκτός από τα κατορθώματά της εντός ταρτάν, η συγκεκριμένη αθλήτρια είναι γνωστή για την δράση εκτός αυτού. Ένα προσωπικό της βίωμα, κατάφερε να αναδείξει το σκληρό πρόσωπο των αθλητικών εταιρείων και τους λόγους που την έκαναν να κυκλοφορήσει το παπούτσι Saysh με την καμπάνια «Know your place».
Η Φέλιξ αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αθλήτριες που έχουν πατήσει στους στίβους. Πλέον βρίσκεται στα 35 της χρόνια, έχοντας πίσω της μια πολύ πλούσια καριέρα, με συμμετοχές σε όλα τα μεγάλα διεθνή ραντεβού. Το ταξίδι της ξεκινάει στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια στις 18 Νοεμβρίου 1985. Πήρε τα πρώτα της ερεθίσματα γύρω από τον στίβο και τα σπριντ από τον αδερφό της Ουες Φέλιξ. Αυτός ήταν ένας πάρα πολύ καλός δρομέας στις μικρές ηλικίες, όμως δεν συνέχισε να τρέχει σε υψηλό επίπεδο. Πλέον είναι ο μάνατζερ της Άλισσον, συμβουλεύοντας σε πολλές αποφάσεις της καριέρας της.
Το ταλέντο της φαινόταν από τα πρώτα χρόνια των ακαδημαϊκών της χρόνων, όμως η ίδια κατάλαβε πως έχει ό,τι χρειάζεται για να γίνει μία σπρίντερ στην ηλικία των 14 ετών. Οι προπονητές άρχισαν σιγά - σιγά να την προσεγγίζουν γιατί είχαν ανακαλύψει ένα ακατέργαστο διαμάντι που έχει όλα τα φόντα να κάνει μια μεγάλη καριέρα στον στίβο. Μεγαλώνοντας, άρχισε να προπονείται όλο και πιο σκληρά. Αποτελούσε μία από τις πιο δυνατές αμερικανίδες δρομείς στην ηλικία της, ακόμα και όταν οι συναθλητές της της έλεγαν πως έχει «λεπτά ποδαράκια» λόγω του σωματότυπού της. Εκείνη αδιαφορούσε πλήρως, σηκώνοντας άνετα σε ηλικία 17 ετών 122,5 κιλά στις άρσεις θανάτου. Οι κόποι της ανταμείβονται και η πρώτη της μεγάλη επιτυχία ήρθε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων το 2001 παίρνοντας την πρώτη θέση στο βάθρο στα 100 μέτρα. Τα επόμενα χρόνια τρέλανε όλο τον κόσμο με τις επιδόσεις, σημειώνοντας ακόμα και χρόνο 22.11 στα 200 μέτρα το 2003, κάνοντας τη την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών από μαθήτρια.
Όλα έμοιαζαν να παίρνουν τον δρόμο τους με την πρόκρισή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2003 στο Παρίσι. Μπορεί εκεί να τερμάτισε στην έκτη θέση των προημιτελικών και να μένει εκτός συνέχειας, όμως μόλις ξεκινούσε μια πορεία που πολλοί άθλητες θα ζήλευαν. Στα 18 της είναι ήδη ασημένια Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς της Αθήνας στα 200 μέτρα. Ακολουθούν 8 ακόμα ολυμπιακά μετάλλια (7 χρυσά, 2 ασημένια, 1 χάλκινο) σε Πεκίνο, Λονδίνο, Ρίο Ντε Τζανέιρο και Τόκιο. Κατέχει το ρεκόρ μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες ξεπερνόντας τον Καρλ Λιούις. Επίσης είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια που φέρνει χρυσό μετάλλιο στην πατρίδα της. Παράλληλα έχει σπάσει το ρεκόρ του Γιουσέιν Μπολτ με μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα.
Τα κατορθώματα της 35χρονης ήταν λογικό να φέρουν στα πόδια της μία σειρά από προτάσεις χορηγίας από όλες τις μεγάλες εταιρείες αθλητικών ειδών. Εκείνη είχε κάνει την επιλογή της το 2003 και σε ηλικία 15 ετών. Η νεαρή τότε Φέλιξ σκέφτηκε πως η Nike ήταν η καλύτερη επιλογή για την καριέρα της, η οποία την έντυνε με μπλούζες, σορτσάκια και συμπιεστικά μανίκια, με εκείνη να παρευρίσκεται συχνά σε happenings η εκδηλώσεις προώθησης της εταιρείας. Η συνεργασία τους κράτησε για 15 χρόνια.
Το 2018 η Φέλιξ μένει έγκυος και είναι από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής της. Όλα έδειχναν να βαίνουν καλώς όμως στις 32 εβδόμαδες εγκυμοσύνης έπειτα από κάποιες επιπλοκές θα την κάνουν να γεννήσει με καισαρική. Η διαδικασία ήταν δύσκολη και λίγο έλειψε να στοιχήσει την ζωή τόσο στην ίδια όσο και στην νεογέννητη κόρη της. Μετά από αυτή την εμπειρία είναι πολύ δύσκολο για έναν αθλητή όχι μόνο να συγκεντρωθεί αλλά και να βρει τις δυνάμεις που θα τον κάνουν να επιστρέψει στην προπόνηση. Όταν έφτασε η στιγμή να διαπραγματευτεί ένα νέο συμβόλαιο με την Nike λίγο μετά την γέννα, ζήτησε να μην «τιμωρηθεί» για τις λογικές κακές πρώτες επιδόσεις που θα είχε έπειτα από την περιπέτεια που έζησε.
Ο αθλητισμός έχει ώραιες στιγμές, συγκινητικές, ενδιαφέρουσες προσωπικότητες αθλητών, όμως πολλές φορές έχει και άσχημα κομμάτια ειδικά όταν δεν πέφτουν πάνω τα φώτα της δημοσιότητας. Η Nike προσφέρει στην Φέλιξ ένα νέο συμβόλαιο με 70% μείωση αποδοχών. Όταν εκείνη διαμαρτυρήθηκε οι υπέυθυνοι της εταιρείας απάντησαν ξερά «Να έχεις επίγνωση της θέσης στην οποία βρίσκεσαι και τρέξε» ή αλλιώς «Know your place and run». Η αμερικανίδα δρομέας αρνήθηκε την πρόταση όπως ήταν φυσικό και υποσχέθηκε στον εαυτό της να μην ξεχάσει ποτέ πως την έκαναν να νιώσει. Το διάσημο «Shut up and dribble» που θέλει τους παίκτες του NBA να μην εκφέρουν γνώμη για πολιτικά ή κοινωνικά θέματα, επιστρέφει σε μία άλλη μορφή και καταδεικνύει μία ακόμη διάκριση.
Η Άλισον ήθελε να αποδείξει πως η «θέση» της είναι εκεί που θέλει κάθε φορά η ίδια. Τον περασμένο Ιούλιο και μετά από μία σκέψη που ωρίμασε με τον καιρό, αποφασίζει να λανσάρει τη δίκη της μάρκα παπουτσιών «Saysh» με την καμπάνια «Know your place». Συνοδοιπόροι σε αυτό το εγχείρημα είναι ο συνιδρυτής Ντάρεν Μπρίντβελτ και ο αδερφός της Ουες. Δημιουργοί του παπουτσιού είναι γυναίκες και όλες πρώην εργαζόμενες στη Nike. Το μοντέλο έχει φτιαχτεί αποκλειστικά για γυναίκες και όσοι το αγοράζουν γίνονται μέρος εφ΄όρου ζωής του Saysh Collective, μία διαδικτυακή πλατφόρμα που οι συνδρομητές θα μπορούν να απολαύσουν βίντεο γυμναστικής, συζητήσεις με την ίδια την αθλήτρια και πολλά άλλα. Η αμερικανίδα έβαλε το παπούτσι και στο Τόκιο ζώντας μία από τις πιο δυνατές στιγμές στην καριέρα της.
Το παράδειγμα της αμερικανίδας δρομέως έχει ανοίξει την κουβεντά σχετικά με τις γυναίκες στον αθλητισμό και πόσα πράγματα χρειάζεται να θυσίασουν σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες αθλήτριες πανηγυρίζουν αγκαλιά με τα παιδιά τους κάποια νίκη σε αγώνα. Στους προκριματικούς για τους Ολυμπιακούς η Κουανίρα Χέις άφησε στη δεύτερη θέση την Φέλιξ, με το τέλος της κούρσας να βρίσκει και τις δυο να περπατάνε το γήπεδο με τα δύο τους παιδιά. Το ίδιο έπραξαν στο παρελθόν και οι Νία Άλι με την Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις.
Η Άλισον Φέλιξ εκτός από μία μεγάλη καριέρα, άφησε την στάμπα της για πάντα χαραγμένη στον παγκόσμιο αθλητισμό, καθώς έθιξε τις διακρίσεις που δέχονται πολλές γυναίκες στον αθλητισμό και κατ΄επέκταση σε άλλους τομείς επαγγελματικής ζωής. Μπορεί να έχει φτάσει στα τελειώματα της καριέρας της σαν δρομέας αλλά έχει να δώσει πολλά από διαφορετικά πόστα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χατ-τρικ έκανε ο Ελ Κααμπί
H ήττα της Τσεχίας, της στέρησε την πρόωρη πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2025
Κατάμεστο θα είναι το Παλατάκι
Η ανάρτηση του για τους haters
Με το 50ο triple double της καριέρας του στο ΝΒΑ
Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα αγώνων
Κορυφαίος ο Λόνι Γουόκερ με 24 πόντους
Στις 13:00 η κλήρωση στη Νιόν της Ελβετίας
Το recap της χθεσινής βραδιάς
Μίλησε για τα σερί ανεπιτυχή αποτελέσματα των Μπακς
Το τετ α τετ με τον κορυφαίο Youtuber
Ο «βασιλιάς» του ΝΒΑ έχει 212 εκατομμύρια ακόλουθους σε Instagram και X
Ως πρώτη στον 6ο όμιλο ρίχνεται στη «μάχη» του «παραθύρου» των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ 2025
Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων
Ξεπέρασε τον Σκότι Πίπεν στη λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ στην ιστορία του NBA
«Παιδιά πόσο αγαπώ τη Μύκονο το ξέρετε»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.