Αθλητισμος

Newcastle: Γιατί οι φίλαθλοι ντύνονται Σαουδάραβες

«Το μεσανατολικό ντύσιμο μπορεί να θεωρηθεί έλλειψη σεβασμού», ανακοίνωσε η ομάδα Newcastle United, και ενθάρρυνε τους φιλάθλους να επιστρέψουν στο «κανονικό τους ντύσιμο»

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φίλαθλοι της Newcastle United φοράνε κελεμπίες και μαντίλες για να γιορτάσουν την εξαγορά της ομάδας από σαουδαραβική εταιρεία

Από τον περασμένο μήνα, όταν σαουδαραβική εταιρεία αγόρασε την ποδοσφαιρική ομάδα του Newcastle United στη βόρεια Αγγλία, οι φίλαθλοι εμφανίζονται στις παμπ της πόλης ντυμένοι Σαουδάραβες. Το φαινόμενο άρχισε να παίρνει τέτοιες διαστάσεις ώστε η παμπ Bridge Tavern στην περιοχή Akenside Hill αναγκάστηκε να ζητήσει από τους θαμώνες να μη μασκαρεύονται: υπάρχει περίπτωση να εκνευριστούν οι Σαουδάραβες θεωρώντας ότι πρόκειται για «πολιτιστική οικειοποίηση».

Οι φίλαθλοι γιόρτασαν με ενθουσιασμό την εξαγορά της ομάδας από τη σαουδαραβική επιχείρηση, έναντι 305 εκατομμυρίων λιρών, με κελεμπίες και μαντίλες, αλλά στο διαδίκτυο υπήρξαν αντιδράσεις και πολλοί μουσουλμάνοι δήλωσαν προσβεβλημένοι. Ως απάντηση, η ομάδα Newcastle United ανακοίνωσε ότι «το μεσανατολικό ντύσιμο μπορεί να θεωρηθεί έλλειψη σεβασμού» και ενθάρρυνε τους φιλάθλους να επιστρέψουν στο «κανονικό τους ντύσιμο».

Παρ’ όλ’ αυτά, λίγο πριν από τον αγώνα με την Τότεναμ, ομάδα οπαδών της Newcastle συγκεντρώθηκε στο Πάρκο Σαιντ Τζέιμς της πόλης με σαουδαραβική αμφίεση. Αν και η ποδοσφαιρική ομάδα του Newcastle συνεργάζεται με τη ΜΚΟ «No Room for Racism» και έχει εκφραστεί επανειλημμένα υπέρ της εθνοφυλετικής πολυμορφίας, δεν λείπουν τα παράπονα γι’ αυτή τη σατιρική διάθεση. Το ψευδώνυμο των φιλάθλων της Newcastle είναι «καρακάξες», λόγω του ότι υπάρχουν πολλές στην περιοχή του ποταμού Τάιν.

Η Newcastle αγωνίζεται στην Premiere League της Αγγλίας και ο μεγαλύτερος αντίπαλός της είναι η ομάδα του Σάντερλαντ. Ιδρύθηκε το 1892 μετά τη συγχώνευση δύο τοπικών ομάδων, των Newcastle East End και Newcastle West End, και έχει κερδίσει 4 πρωταθλήματα και 6 Κύπελλα. Στις 7 Οκτωβρίου 2021, ο σύλλογος πουλήθηκε στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) το οποίο ελέγχει πλέον το 80%, ενώ στην κοινοπραξία συμμετέχει η επενδυτική εταιρεία PCP. Πρόκειται για διαδικασία εξαγοράς που ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2020, όταν ο τελευταίος ιδιοκτήτης της ομάδας, ο Μάικ Άσλι, την έβγαλε στο σφυρί με αποτέλεσμα να ενδιαφερθεί και το Κατάρ το οποίο, όπως είναι γνωστό, φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Η εξαγορά θεωρείται από πολλούς μέρος του γεωπολιτικού παιχνιδιού της Σαουδικής Αραβίας και της αντιπαλότητάς της με το Κατάρ, ενώ η Διεθνής Αμνηστεία την καταγγέλλει ως κατάφωρη υποχώρηση σε ένα κράτος που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.