Αθλητισμος

Το ΟΑΚΑ 17 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ, Κωνσταντίνος Χαλιορής, μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του οργανισμού και η αλλαγή είναι ορατή

Νίκος Παπαηλιού
ΤΕΥΧΟΣ 794
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΟΑΚΑ: Ξενάγηση στις κορυφαίες αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι, όταν ακούς κάποιον να μιλάει για το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών Σπύρος Λούης (ΟΑΚΑ); Η απάντηση είναι τις περισσότερες φορές ίδια. Όσοι ζήσαμε την Ολυμπιάδα της Αθήνας, το μυαλό μας πηγαίνει αμέσως στη μεγαλειώδη τελετή έναρξης. Η μικρή Φωτεινή Παπαλεωνιδοπούλου έσβησε τη φλόγα 16 μέρες μετά και μαζί της έσβησε για αρκετά χρόνια το όραμα για ένα αθλητικό complex του 21ου αιώνα.

Ο χρόνος για τους περισσότερους Αθηναίους μπορεί να μοιάζει παγωμένος στον Αύγουστο του 2004, όμως οι εργαζόμενοι του ΟΑΚΑ μάς εξηγούν ότι έχουν μάθει να μετράνε τις εποχές σε π.Χ. και μ.Χ. με το σημείο τομής να είναι η έλευση του Κωνσταντίνου Χαλιορή στη θέση του Συντονιστή - Γενικού Διευθυντή. Τον Μάρτιο του 2020, ακριβώς πάνω στο ξέσπασμα του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης αποφάσισαν να του εμπιστευτούν τις τύχες των μεγαλύτερων αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας, αφού πρώτα είχε δώσει τα διαπιστευτήριά του στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά. Τι σχέση είχε μέχρι τότε ο νεαρός οικονομολόγος με τον αθλητισμό; Καμία!

«Δεν χρειάζεται να έχεις αθλητικές γνώσεις για να διοικήσεις έναν τέτοιο οργανισμό» λέει ο ίδιος και στη συνέχεια αναφέρει ότι όταν ο Χρήστος Βολικάκης πόσταρε στα social media για να τον επευφημήσει, εκείνος δεν γνώριζε καν ποιος ήταν. Το ίδιο θα συνέβαινε ξανά και ξανά τους επόμενους μήνες.

Οι αθλητές όμως θυμούνται πολύ καλά το όνομά του και αυτό γιατί ξεκίνησε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μια σειρά από «αυτονόητες» δράσεις. Έδωσε στον Οργανισμό στίγμα και μια πραγματική διεύθυνση (Λεωφόρος Ολυμπιονίκου Σπύρου Λούη 1) αφού οι εγκαταστάσεις που το 2022 γιορτάζουν 40 χρόνια ζωής, δεν είχαν μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 οδό και αριθμό. Όμως δεν έγινε μόνο αυτό. Ο Κωνσταντίνος Χαλιορής μίλησε με τους αθλητές, άκουσε τις ανάγκες και τα προβλήματά τους και άρχισε να τα επιλύει. Πώς μπορείς όμως να σώσεις ένα Αθλητικό Κέντρο με επιφάνεια κοντά στα 1.200 στρέμματα και επισκεψιμότητα που φτάνει καθημερινά τους 17.000 ανθρώπους μέσα σε… ούτε ενάμιση χρόνο;

Κωνσταντίνος Χαλιορής © Θανάσης Καρατζάς

Η αρχαιολογική πλευρά του ΟΑΚΑ

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ μάς ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του οργανισμού και η αλλαγή είναι ορατή. Η βόλτα μας ξεκίνησε από την Αγορά που αποτελεί αναμφίβολα το πιο πολυσύχναστο κομμάτι των εγκαταστάσεων. Καθημερινά υπάρχει πλήθος αθλούμενων κάθε είδους να κάνουν γυμναστική και συχνά ακούς μουσικές που δίνουν τον ρυθμό. Όταν φωτίζεται, γίνεται ειδυλλιακή. Ακριβώς δίπλα της, πρόσφατα ανακαλύφθηκε ένας μικρός ελαιώνας και λίγα μέτρα μακριά βρίσκεται ο σημαντικότερος από τους αρχαιολογικούς χώρους του ΟΑΚΑ· μια απόληξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

Αδριάνειο Υδραγωγείο © Θανάσης Καρατζάς

Πρόκειται για το Υδραγωγείο που ολοκληρώθηκε το 140 μ.Χ. από τον Αδριανό και έκανε την υδρομάστευση από την Πάρνηθα και την Πεντέλη, για να καταλήξει στη Δεξαμενή, στο Κολωνάκι και μέχρι τη δεκαετία του 1950, όλη η Αθήνα έπινε νερό μέσω αυτού. Σήμερα αποτελεί το μοναδικό Ρωμαϊκό Υδραγωγείο στην Ευρώπη και ένα μέρος του περνά μέσα από τον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ. Μετά από πρόσφατη έρευνα αρχαιολογικής ομάδας, έγινε γνωστό ότι είναι δυνατή η μεγαλύτερη αξιοποίηση αρχαίου υδραγωγείου σε όλον τον κόσμο. Στόχος της πολιτείας είναι η δημιουργία ενός πάρκου νερού και πολιτισμού στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΥΔΑΠ.

Στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ βρίσκονται επίσης μια ρωμαϊκή δεξαμενή, ένα ρωμαϊκό Βαλανείο και ένα Εκθετήριο με αρχαία αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν κατά τις εκσκαφές, ενώ η Αγορά καταλήγει σχεδόν έξω από το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, που φιλοξενείται στο Golden Hall.

Αγορά © Θανάσης Καρατζάς

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις αλλάζουν στο ΟΑΚΑ

Το ΟΑΚΑ είναι συνώνυμο του αθλητισμού, οπότε συνέχεια είχαν οι εγκαταστάσεις. Το Ποδηλατοδρόμιο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά γήπεδα στην Ευρώπη με χωρητικότητα 5.000 θέσεων και από το 2004 κοσμείται με το στέγαστρο Καλατράβα. Τα άσχημα οικονομικά που είχε η Ομοσπονδία της Ποδηλασίας, γέννησε κωλύματα για το γήπεδο και τους αθλητές που δεν μπορούσαν να προπονηθούν. Σήμερα οι υπεύθυνοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα προβλήματα στεγανοποίησης, ενώ για το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο προβλέπεται επίσης η ενεργειακή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του.

Ποδηλατοδρόμιο © Θανάσης Καρατζάς

Επόμενος σταθμός το σπουδαιότερο κολυμβητικό συγκρότημα της Ευρώπης. Η αλλαγή στο κολυμβητήριο ήταν τεράστια τον τελευταίο χρόνο, όπως ομολογούν αρκετοί αθλούμενοι, εργαζόμενοι και φυσικά ο ίδιος ο Γενικός Διευθυντής. Αρχικά, οι 8 πισίνες του συγκροτήματος θα γίνουν σύντομα 11, όμως αυτό είναι το λιγότερο. Η αγαπημένη πισίνα του Μάικλ Φελπς, που για χρόνια δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, καθώς οι κερκίδες, έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί εδώ και 17 έτη, πλέον είναι και πάλι «ζωντανή». Το μεγαλύτερο συγκρότημα κολυμβητηρίων της Ευρώπης έχει περάσει σε μια νέα εποχή με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΟΑΚΑ και Lamda Development να έχει παίξει σημαντικό ρόλο.

© Θανάσης Καρατζάς

Ίσως έχετε ακούσει ότι στο κλειστό κολυμβητήριο «οι πράσινες πισίνες, έγιναν μπλε», αλλά το θέμα δεν είναι πολιτικό. Μετά από χρόνια αλλάχθηκε η χαλαζιακή άμμος και τα φίλτρα νερού και, μαζί τους, άλλαξε και το χρώμα! Το ΟΑΚΑ, μετά από χρόνια εσωστρέφειας, κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να φέρει στην Ελλάδα την πρώτη μεγάλη διοργάνωση. Το World League Super Final στο πόλο γυναικών ολοκληρώθηκε στις 19 Ιουνίου με τη συμμετοχή των κορυφαίων ομάδων στον πλανήτη σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

© Θανάσης Καρατζάς

© Θανάσης Καρατζάς

Από τον χώρο του κολυμβητηρίου, η απόσταση για το γήπεδο μπάσκετ δεν είναι μεγάλη. Στο «Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Νίκος Γκάλης», που έγινε γνωστό από τις σπουδαίες ευρωπαϊκές νίκες του Παναθηναϊκού, φήμες λένε πως ό,τι ώρα και αν πας θα βρεις κάποιον παίκτη των «πρασίνων» να προπονείται. Το κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων έχει χωρητικότητα 18.500 θέσεων και διαθέτει δύο προπονητήρια. Πλέον, με την ΑΕΚ να έχει αποχωρήσει για το γήπεδο στα Άνω Λιόσια, έχει ανοίξει η συζήτηση για το εάν θα γίνει η μόνιμη έδρα του «τριφυλλιού». Φιλοξενεί συχνά συναυλίες, με τελευταία σπουδαία εκείνη του Μπράιαν Άνταμς, τον Νοέμβριο του 2019. Λίγο πριν αλλάξει ο κόσμος μας.

© Θανάσης Καρατζάς

Στα γήπεδα αντισφαίρισης έγινε, με εκκίνηση το 2019, η πρώτη Ολυμπιακή αξιοποίηση που προορίζεται για αθλητική χρήση. 16 γήπεδα τένις μισθώθηκαν από την εταιρία «ΣΤΑΔΙΟ 2020» και περίπου 1.000 αθλούμενοι προπονούνται καθημερινά εκεί. Φυσικά, ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη, μέλη της Ολυμπιακής Ομάδας, έπαιξαν τον δικό τους ρόλο σε αυτή την άνοδο. Σήμερα, δημοπρατείται από την κυβέρνηση masterplan ύψους 5 εκατ. ευρώ για την πλήρη αξιοποίηση και αναβάθμιση της εγκατάστασης με σκοπό τη διοργάνωση ATP τουρνουά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Πιο δίπλα συναντάται το προπονητήριο στίβου Κ1 & Κ2, όπου έγινε η προετοιμασία δεκάδων αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκεί που «χτυπά η καρδιά» του κλασικού αθλητισμού όλο τον χρόνο. Καθημερινά από το κλειστό και το ανοιχτό προπονητήριο περνούν περίπου 3.000 αθλητές και ο Κωνσταντίνος Χαλιορής τονίζει πως «θέλει να είναι δίπλα στους αθλητές καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής τους και όχι μόνο στις βραβεύσεις». Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, είναι η πραγματικότητα, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι αθλητές. Είτε μιλάμε για μικρή και μάλλον αυτονόητη αλλαγή, όπως η δημιουργία WC δίπλα στο προπονητήριο, είτε μεγαλύτερες όπως η αλλαγή των ταρτάν, η Γενική Διεύθυνση βρίσκεται στο πλευρό των αθλητών. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης αποκάλυψε ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα υπογραφούν οι προγραμματικές με την Περιφέρεια Αττικής για την αντικατάσταση των πέντε ταρτάν του Ολυμπιακού Σταδίου, μια σημαντική αλλαγή με προϋπολογισμό 5,5 εκατ. ευρώ».

Επιστροφή στο Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο, το μέρος που θέλεις να βρεθείς από την πρώτη στιγμή. Το γήπεδο που συνδέθηκε όσο κανένα άλλο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, δεν ξεχάστηκε ποτέ. Για χρόνια φιλοξενούσε τους αγώνες της ΑΕΚ –κατά καιρούς και του Παναθηναϊκού–, και έγινε πυρήνας μερικών από των σπουδαιότερων επιτυχιών τους. Φυσικά, το Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο, δεν είναι ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Όταν οι δύο ιστορικές ομάδες της Αθήνας βρουν οριστικά τον δρόμο τους, το στάδιο των 69.618 θεατών μπορεί να γίνει ο τόπος διεξαγωγής περισσότερων πολιτιστικών και άλλων δράσεων. Ήδη θεωρούνται κλεισμένες δύο μεγάλες συναυλίες για τον επόμενο χρόνο.

Γήπεδο ποδοσφαίρου ΟΑΚΑ © Θανάσης Καρατζάς

ΟΑΚΑ 2.0: Το ΟΑΚΑ σήμερα αλλάζει σελίδα

Το ΟΑΚΑ ήδη αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή της Αττικής. 17.000 αθλητές και αθλούμενοι επισκέπτονται καθημερινά τις εγκαταστάσεις, αριθμός που τα Σαββατοκύριακα ανεβαίνει στους 20.000. Πριν από 8 μήνες ανατέθηκε στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο η μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του Ολυμπιακού συγκροτήματος, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 18,5 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το έργο αναμένεται να φέρει εξοικονόμηση ενέργειας, ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, έξυπνη διακίνηση των φορτίων και εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους των υποδομών. Όμως αυτή είναι μόνο η αρχή.

© Θανάσης Καρατζάς

Όπως ανέφερε στην ATHENS VOICE ο Λευτέρης Αυγενάκης: «Μετά από 17 χρόνια απραξίας και εγκατάλειψης, το ΟΑΚΑ αλλάζει. Με συντονισμένες ενέργειες, υπό την επίβλεψη και τη στήριξη του πρωθυπουργού, γίνεται ένα τοπόσημο για τον αθλητισμό, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. 17 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το ΟΑΚΑ γίνεται ένα αθλητικό αστικό πάρκο, ανοιχτό σε όλη την κοινωνία για νέες τουριστικές και πολιτιστικές δράσεις. Το πρότζεκτ αυτό εντάσσεται στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 και ο προϋπολογισμός του φτάνει στα 43,5 εκατ. ευρώ».

© Θανάσης Καρατζάς

Οι αλλαγές στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ και στις εγκαταστάσεις, μέσα από το Masterplan αξιοποίησης και εκσυγχρονισμού του οργανισμού, σηματοδοτούν το οριστικό πέρασμα σε μια νέα εποχή. Αναμένεται να δημιουργηθούν 1.400 μόνιμες θέσεις εργασίας και να αυξηθεί η κερδοφορία του ΟΑΚΑ κατά 25% σε ορίζοντα πενταετίας, ενώ η επισκεψιμότητα υπολογίζεται να φτάσει τα 40.000 άτομα ημερησίως. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «το ΟΑΚΑ, από ένας χώρος πρωταθλητισμού, μετατρέπεται σε ένα χώρο μαζικού αθλητισμού». Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του θα καταστήσει το ΟΑΚΑ έναν αθλητικό, τουριστικό και πολιτισμικό προορισμό, εξωστρεφή και προσβάσιμο σε όλους. Αυτό θα είναι το νέο αθλητικό αστικό πάρκο της Αθήνας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις