- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μάικ Σιζέφσκι: «Αντίο» από έναν σπουδαίο άνθρωπο του μπάσκετ
Η μόνη ήττα από την Ελλάδα το 2006 που τον έκανε να αλλάξει
Ο Μάικ Σιζέφσκι σχεδιάζει να εγκαταλείψει το μπάσκετ το καλοκαίρι του 2022, όταν και θα έχει συμπληρώσει 48 χρόνια στους πάγκους.
Οι περισσότεροι από εμάς, όταν ακούμε το όνομα του Μάικ Σιζέφσκι θυμόμαστε τον ημιτελικό στη Σαϊτάμα το 2006, όταν η εθνική μας ομάδα έκανε έναν μυθικό αγώνα και κέρδισε την ομάδα των ΗΠΑ, του Λεμπρόν Τζέιμς, του Ντουέιν Γουέιντ και των άλλων αστέρων του ΝΒΑ. Παρόλα αυτά, ο Μάικ Σιζέφσκι δεν είναι μόνο αυτό, είναι ένας φύσει και θέσει άνθρωπος του μπάσκετ.
Ένας άνθρωπος που μεγάλωσε γενιές αθλητών, επηρέασε το παιχνίδι και πλέον είναι πολύ κοντά στο να πει «αντίο» στη μεγάλη του αγάπη.
Όπως όλα δείχνουν, ο θρυλικός προπονητής του Duke και την εθνικής ομάδας των ΗΠΑ θα βάλει τέλος στην τεράστια καριέρα του στους πάγκους μετά από 48(!!!) ολόκληρα χρόνια. Στο τέλος της επόμενης σεζόν θα ολοκληρώσει το έργο του και στα 75 του χρόνια θα κρεμάσει το σακάκι του.
Ποιος είναι ο Μάικ Σιζέφσκι
Ο Μάικ Σιζέφσκι είναι από εκείνες τις περιπτώσεις ανθρώπων που οι αριθμοί είναι μικροί μπροστά στη συνολική προσφορά τους. Παρόλα αυτά, ακόμα και τα νούμερα είναι χρήσιμα για να επιβεβαιώσουν ότι ο Αμερικανός ζει για το μπάσκετ. Μέχρι σήμερα, στα 47 χρόνια καριέρας του, έχει κατακτήσει 5 φορές το πρωτάθλημα του NCAA με το πανεπιστήμιο του Duke. Έχει βρεθεί 12 φορές σε Final 4 και έχει αναδειχθεί 3 φορές προπονητής της σεζόν στο NCAA, από το 1980 έως και σήμερα που βρίσκεται ως πρώτος προπονητής στο Duke.
Με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ μετράει 3 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2008, 2012, 2016), δύο χρυσά σε Παγκόσμιο Κύπελλο (2010, 2014), αλλά και δύο χάλκινα (1990, 2006), καθώς και ένα χρυσό στο FIBA Americas (2007).
Ο Μάικ Σιζέφσκι έχει μπει στο Hall of Fame από το 2001 και είναι ο προπονητής με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του NCAA αλλά και ο πρώτος που έσπασε το φράγμα των 1.000 νικών.
Η ήττα από την Ελλάδα που άλλαξε την ιστορία
Ήταν η 1η Σεπτεμβρίου του 2006 όταν η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη αποφάσισε να μας χαρίσει μία από τις πιο ένδοξες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού και παράλληλα να αλλάξει άθελά της όλο τον τρόπο λειτουργίας των Αμερικανών. Αυτός ο αγώνας κατά κάποιο τρόπο ήταν «νίκη» και για τις δύο ομάδες. Ο ίδιος ο Σιζέφσκι κατάφερε να διαχειριστεί καλύτερα από τον καθένα αυτό το ιστορικό «στραπάτσο» και να γράψει τη δικιά του ιστορία.
Ο κόουτς των Αμερικανών άφησε τη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού των ΗΠΑ στον Γκρεγκ Πόποβιτς μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, έχοντας πετύχει 88 νίκες σε 89 αγώνες. Η μοναδική του ήττα ήταν αυτή από την Ελλάδα, αλλά όπως είπε, αυτή αποτέλεσε το κίνητρο για την κατάκτηση των πέντε χρυσών μεταλλίων που ακολούθησαν (τρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες και δύο στο Παγκόσμιο Κύπελλο).
Μάλιστα ο Μάικ Σιζέφσκι στο βιβλίο του «The Golden Standard» περιγράφει τα συναισθήματά του μετά από εκείνο το παιχνίδι και παράλληλα αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το μεγαλείο του ως άνθρωπος του μπάσκετ, αφού παραδέχτηκε τα λάθη του, έμαθε από αυτά και έγινε καλύτερος.
«Ήταν η πρώτη φορά που υπέφερα τόσο πολύ μετά απ' αυτή την ήττα. Μόλις έληξε το παιχνίδι και είδα το ταμπλό να γράφει 101-95, κοίταξα τον Τζέρι Κολάντζελο (ο πρόεδρος ομοσπονδίας) και δεν ήξερα τι να κάνω. Το μόνο που σκεφτόμουν να πω ήταν "συγγνώμη, λυπάμαι τόσο πολύ".
»Τρία πράγματα με έμαθε αυτή η ήττα. Το πρώτο ήταν ότι έπρεπε ίσως να φέρουμε πιο έμπειρους παίκτες. Το δεύτερο ήταν η προετοιμασία. Ίσως έπρεπε να κάνουμε καλύτερη προετοιμασία. Και το τρίτο και πιο σημαντικό είναι ότι αναρωτήθηκα τι έκανα λάθος στην προπόνηση και τι έπρεπε να αλλάξω. Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι θα παίζουμε χωρίς να είμαστε υπερόπτες. Όταν έχασα, συνειδητοποίησα ότι παρότι το είχαμε αναφέρει, κι εγώ είχα υπεροψία», έγραψε ο Μάικ Σιζέφσκι.