Αθλητισμος

Beach Volley: Τα γήπεδα που μπορείς να παίξεις στην Αττική

Αναγκαίο ένα μαγιό και μπόλικη διάθεση

Γιάννης Μπελεσιώτης
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα γήπεδα Beach Volley στην Αττική: Οι εγκαταστάσεις που μπορείς να παίξεις το covid free άθλημα που κερδίζει νέους φίλους στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα και οι Ελλήνες ομολογούμενως αγαπάνε το καλοκαίρι. Μπορεί να έχουν μεσολαβήσει μία σειρά από σημαντικά πράγματα στις τρεις εποχές που ακολούθησαν μέσα στην σεζόν, όμως οι μήνες του θέρους προσφέρονται για χαλάρωση και νέα πράγματα. Ένα από αυτά είναι και το άθλημα του μπιτς βόλεϊ, το πιο ανερχόμενο σπορ της χώρας αυτή τη στιγμή.

© I BEACH VOLLEYBALL CLUB

Το αδερφάκι του βόλεϊ σάλας, το οποίο χαρακτήριζεται από το θεαματικό του προφίλ, κερδίζει όλο και περισσότερους πόντους. Εκτός από μια πολύ καλή επιλογή να γυμναστεί κάποιος, είναι και ένα από τα πιο covid free αθλήματα. Την περίοδο της πανδημίας, έχει και αυτό τη σημασία του. Δεν διαθέτει επαφές και η κάθε ομάδα έχει το δικό της μισό στο γήπεδο. Το άθλημα γεννήθηκε, προς απορία πολλών, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πριν την δεκαετία του 1920. Υπάρχουν μαρτυρίες με οικογένειες να γεννούν την αμμώδη εκδοχή του βόλεϊ στις παραλίες της Καλιφόρνια και να ξεκινούν παίζοντας 6 εναντίον 6. Το επίσημο σπίτι του μπιτς βόλεϊ ειναι η Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, ενώ το 1927 υπάρχει και το πρώτο επίσημο τουρνούα του αθλήματος στο Μανχάταν. Μέχρι το 1930 το σπορ έχει περάσει τα σύνορα του Ατλαντικού και τα υπόλοιπα όπως λένε κάποιοι, is history. Τα επόμενα χρόνια μπήκε στα καλύτερα σαλόνια, το λάιφστάιλ του υιοθετήθηκε φτάνοντας να το εξασκούν η Μέριλιν Μονρό, ο Τζον Κένεντι, οι Beatles και πολλοί άλλοι. Τα αδέρφια Σουβάρα, που δεν θύμιζαν σε τίποτα τον μέσο Καλιφορνέζο, βάζουν το άθλημα και στις λαϊκές συνοικίες. Μετά από πολλά χρόνια ανόδου σε αρκετές χώρες, το 1996 γίνεται και επίσημα Ολυμπιακό άθλημα.

Στην Ελλάδα η πρώτη αναφορά για το μπιτς βόλεϊ, χρονολογείται το 1988 με την συμμετοχή 32 ομάδων και 128 αθλητών στην παραλία του ΕΟΤ στην Βάρκιζα. Παράξενη αρχή αν σκεφτεί κανείς πως τα παιχνίδια έγιναν με 4 παίκτες εναντίον 4. Από τότε έχουν περάσει αρκετά χρόνια, όμως το σπορ κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στη χώρα μας. Νέα γήπεδα ξεφυτρώνουν σε όλες τις περιοχές της Αθήνας και ο Αθηναίος μπορεί πλέον να παίξει πραγματικά οπουδήποτε ένα αρκετά δημοφιλές άθλημα.

Οι κανόνες είναι απλοί και φυσικά παρεμφερείς με το βόλεϊ σάλας. Πρέπει με κάθε κόστος να κρατήσεις την μπάλα «ζωντανή» και να μην την αφήσεις με τίποτα να αγγίξει το δικό σου μισό του γηπέδου. Πεμπτουσία του παιχνιδιού είναι να σκοράρεις πόντους και να φτάσεις πρώτος στους 21 κερδίζοντας σετ. Η ομάδα που θα καταφέρει να φτάσει πρώτη στα δύο σετ, κερδίζει και την αναμέτρηση. Σε περίπτωση ισοπαλίας, υπάρχει το τάι μπρέικ που λήγει στους 15 πόντους. Παρά τις ομοιότητες υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές με το βόλεϊ σε κλειστό χώρο. Για όσους δεν είναι μυημένοι, στο βόλεϊ σάλας αγωνίζονται έξι παίκτες ενώ στην άμμο δύο. Είναι ευκόλως εννοούμενο πως οι αρμοδιότητες ενός παίκτη στην παραλία είναι αυξημένες. Μεγάλη σημαντική διαφορά είναι και το μέγεθος του γηπέδου.Συγκεκριμένα το γήπεδο του βόλεϊ έχει διαστάσεις 18 x 9 m, ενώ του μπιτς βόλεϊ έχει 16 x 8 m. Οι κατηγορίες είναι ανδρών, γυναικών και μικτό.

Το μπιτς βόλει είναι ένα άκρως εντυπωσιακό άθλημα. Ο τρόπος που διεξάγεται είναι ικανός να σε κάνει να το ερωτευτείς. Δεν χωρίζουν παρά μερικές ώρες προπόνησης έναν αρχάριο  από πολλά εντυπωσιακά χτυπήματα που θα δει στην τηλεόραση και θα θέλει να τα κάνει και ο ίδιος. Η επίθεση όμως δεν είναι το παν. Η ενασχόληση με το βόλεϊ στην άμμο μπορεί να μετατρέψει οποιονδήποτε χαρακτήρα σε υπομονετικό και ήρεμο. Η εκμάθηση των βασικών χτυπημάτων είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο και από εκεί και πέρα μπορεί ένας παίκτης να σταθεί αγωνιστικά παίζοντας ακόμα και σε τουρνουά. Η άμυνα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού και παράλληλα αποτελεί έναν θεαματικό τρόπο να κάνεις επαφές την μπάλα. Όσο αυτή είναι στον αέρα όλα μπορούν να συμβούν. Σου διδάσκει να μην τα παρατάς ποτέ, να μην θεωρείς ποτέ ένα παιχνίδι χαμένο και φυσικά να διασκεδάζεις. 

Η ενασχόληση μου με το άθλημα του μπιτς βόλεϊ ήρθε για μένα μετά από ένα σοβαρό χτύπημα στον αστράγαλο. Η ανάγκη ανακάλυψης ενός αθλήματος χωρίς πολλούς τραυματισμούς, με έφερε στην άμμο. Εκτός από τα υπόλοιπα θετικά που μπορεί να βρει κάποιος, το συγκεκριμένο σπορ είναι ευεργετικό για τα πόδια και έχει ελάχιστους τραυματισμούς, καθώς η άμμος είναι σε θέση να απορροφάει όλους τους κραδασμούς. Μία προπόνηση ή ένας αγώνας είναι αρκετός στο να ξεφορτώσει από το στρες. Παράλληλα αποτελεί μίας πρώτης τάξεως γυμναστική για όλες τις ηλικίες, ικανή να σε κρατάει σε φόρμα όλη την σεζόν. Πολλοί μπορεί  να ξεγελιούνται από την άμμο και να νομίζουν πως μπορείς να ασχοληθείς με αυτό μόνο το καλοκαίρι, όμως το μπιτς βόλεϊ είναι και χειμερινό σπορ, με προπονήσεις και παιχνίδια να λαμβάνουν χώρα όλους τους μήνες της χρονιάς.

Η Beach Volley Academy (BVA) είναι αθλητικό σωματείο που καλλιεργεί τμήματα εκμάθησης beachvolley σε όλα τα επίπεδα και τις ηλικίες. Οι προπονήσεις των ενηλίκων αλλά και των ακαδημιών διαρκούν μιάμιση ώρα, δύο φορές την εβδομάδα.

Τα μαθήματα beachvolley πραγματοποιούνται στο Ολυμπιακό προπονητήριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το οποίο περιλαμβάνει ανοικτό και κλειστό γήπεδο, και στο γήπεδο στο Village shopping & more στο Ρέντη, από εξειδικευμένους προπονητές με θητεία στις εθνικές ομάδες και πλούσια αθλητική εμπειρία και διακρίσεις. Η Beach Volley Academy διοργανώνει τουρνουά, εταιρικά events και αναλαμβάνει όλες τις δράσεις που αφορούν το Ολυμπιακό άθλημα του beach volleyball.

Η προπόνηση beachvolley, συνδυάζοντας το παιχνίδι με τη σωματική άσκηση, αποτελεί έναν άριστο και διασκεδαστικό τρόπο εκγύμνασης όλου του σώματος. Οι προπονήσεις γίνονται όλη τη διάρκεια του χρόνου σε ένα απόλυτα επαγγελματικό περιβάλλον. 



Μάθετε περισσότερα στο beachvolleyacademy.gr και στο Beach Volley Academy στο Facebook.

Η πρώτη εγκάτασταση για μπιτς βόλεϊ στην χώρα είναι εκείνη του «OAKA Indoor Beach Volley» το οποίο άνοιξε τις πόρτες του πριν περίπου 11 χρόνια. Εκεί το άθλημα παίζεται με τον πιο όμορφο τρόπο και τους 12 μήνες του χρόνου, με την βοήθεια ενός πολύ καταρτισμένου προσωπικού. Ένας ασκούμενος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε μία μεγάλη πληθώρα μαθημάτων όπως τμήματα ενηλίκων, ακαδημίες παιδιών, απλή ενοίκιαση του χώρου, personal training, εργασιακές ακαδημίες, παιδικά πάρτυ και διάφορα team building events. Μάλιστα εκεί προπονούνται και elite αθλητές από διάφορα σπορ εξαιτίας της χαλαζιακής ποιότητας άμμου που διαθέτουν τα γήπεδα και τα κάνουν από τα κορυφαία στην χώρα. Οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν παρά να τηλεφωνήσουν στο 695-042-9059 για περισσότερες πληροφορίες στην γραμματεία και έπειτα να τσεκάρουν με τα μάτια τους τα γήπεδα στην οδό Αρτέμιδος 42.

© OAKA Indoor Beach Volley

© OAKA Indoor Beach Volley

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το πολύ γνωστό «I Beach Volleyball Club». Ο ιδρυτής του, Κώστας Ταμπουρατζής, μας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αξίζει να ξεκινήσει κάποιος το συγκεκριμένο άθλημα. Ο Κώστας έχει υπάρξει διεθνής με τα χρώματα της Ελλάδας τόσο στο βόλεϊ σάλας όσο και στο μπίτς βόλεϊ, έχοντας παράλληλα μια πλούσια καριέρα σε πολύ μεγάλες ελληνικές ομάδες. 

© I BEACH VOLLEYBALL CLUB

«Αρχικά, θα πρέπει να καταρρίψουμε τον μύθο του “καλοκαιρινού” σπορ. Τα beach sports, έχουν δραστηριότητα όλο τον χρόνο. Ο καιρός στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ήπιος τον χειμώνα, ενώ η τεχνολογία στα ρούχα βελτιώνεται. Προσωπικά, δεν μπορώ να βρω λόγο για να μην αθλείται κάποιος σε μια open air εγκατάσταση, με υψηλή αισθητική και ασφάλεια» ανέφερε ο κ. Ταμπουρατζής και συνέχισε:

«Υπάρχουν εγκαταστάσεις στο κέντρο της Αθήνας, όπου δεν χρειάζεται να οργανώσεις ολόκληρη εκδρομή για να παίξεις, ενώ το lifestyle του αθλήματος είναι κοντά στην κουλτούρα μας.

Πρόκειται για ένα ευγενές σπορ που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και επίπεδα. Η βάση είναι τα αρχάρια τμήματα ενηλίκων με σκοπό την εκμάθηση του αθλήματος, την εκγύμναση και την ψυχαγωγία. Η άμμος δρα ευεργετικά για το σώμα απορροφώντας τους κραδασμούς, δυναμώνοντας τους μυς και βελτιώνοντας τη γενική φυσική κατάσταση. Όλα αυτά μέσα από το παιχνίδι με μπάλα, το οποίο αποτελεί την καλύτερη ψυχοθεραπεία».

Τέλος αναφέρθηκε στη συνεργασία ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες τονίζοντας:

«Tα αρχάρια τμήματα είναι συνήθως μικτά καθώς αποτελούνται από άνδρες και γυναίκες. Αυτό είναι μοναδικό για ομαδικό σπορ και ενδυναμώνει την άρση των έμφυλων χαρακτηριστικών των αθλημάτων, την αποδοχή και συνεργασία των φύλων.»

Το I Beach βρίσκεται στην περιοχή του Παπάγου, ανάμεσα στους σταθμούς του μετρό Εθνική Άμυνα και Κατεχάκη. Δεν είναι όμως το μοναδικό. Η Αθήνα είναι γεμάτη με γήπεδα μπιτς βόλει και έτσι ο καθένας αν θέλει μπορεί να δοκιμάσει από όποια συνοικία κι αν προέρχεται

Το «Triantafyllidis Beach Arena», βρίσκεται στον Γέρακα και αποτελεί έναν πολύ καλό προορισμό για τους παίκτες, διαθέτοντας μέχρι και κλειστά γήπεδα με άμμο.


Στην ευρύτερη περιοχή μπορεί κάποιος να βρει το «iBeach» Κηφισιάς καθώς και το «iBeach» Αμαρουσίου ενώ στην ίδια περιοχή υπάρχουν και τα γήπεδα του «Beach Box»

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beach Box (@beach.box_)


Πηγαίνοντας στα νότια της Αθήνας, η θάλασσα ευνοεί την ύπαρξη όλο και περισσότερων εγκαταστάσεων. Αρχικά υπάρχει το «South Beach Volleyball» στην Γλυφάδα.


Στη Βάρκιζα μπορεί να δει κάποιος και το «Enso», γήπεδο στο οποίο δραστηριοποείται η παλιά διεθνής παίκτρια μπιτς βόλεϊ, Έφη Σφυρή. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EFI SFYRI (@enso_by_efi_sfyri)


Τα κεντρικά της Αθήνας παίζουν κι αυτά όμως μπιτς βόλεϊ. Το «Attica Beach Volley Club» βρίσκεται στο ΣΕΦ και εξυπηρετεί πολλούς αθλούμενους, ενώ στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας υπάρχει το γήπεδο της «Άρτεμις Κορυδαλλού». 

 

 


Το μπιτς βόλεϊ συνεχίζει την όλο και μεγαλύτερη άνθηση του στην πρωτεύουσα και υπόσχεται ατελείωτες ώρες διασκέδασης και πολλά χαμόγελα. Οι Αθηναίοι το έχουν αγκαλιάσει και πολλοί ακόμα προτίθενται να εθιστούν με αυτό και να το αγαπήσουν.