- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Champions League 2021: Ο οδηγός του Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι
Τι πρέπει να γνωρίζετε λίγο πριν τον μεγάλο τελικό
Ο μεγάλος τελικός του Champions League μεταξύ των Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι είναι προ των πυλών και όλος ο φίλαθλος ποδοσφαιρικός κόσμος τον αναμένει.
Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι έρχονται αντιμέτωπες το βράδυ του Σαββάτου 29 Μαΐου με φόντο την «κούπα με τα μεγάλα αυτιά», το Άγιο Δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ή κατά κόσμον το τρόπαιο του Champions League.
Πώς έφτασαν στον τελικό οι Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι;
Ο δρόμος προς τον τελικό δεν ήταν καθόλου εύκολος και για τις δύο ομάδες. Η μεν Μάντσεστερ Σίτι ξεκίνησε από τον όμιλο του Ολυμπιακού, όπου και τον ολοκλήρωσε με 16 βαθμούς, μετρώντας 5 νίκες και μία μόλις ισοπαλία. Στη φάση των «16» κληρώθηκε με την γερμανική Γκλάντμπαχ, της οποίας και επικράτησε εντός και εκτός έδρας με 2-0 και πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά. Εκεί την περίμενε η Ντόρτμουντ του Χάαλαντ και του Σάντσο. Παρά τις αρκετές πιθανότητες που συγκέντρωνε για πρόκριση η Μπορούσια, οι «πολίτες» με 2/2 νίκες (2-1 και 2-1) προκρίθηκαν στους «4» του θεσμού. Αντίπαλός τους η περσινή φιναλίστ Παρί Σεν Ζερμέν των Εμπαπέ και Νεϊμάρ. Η Σίτι, ωστόσο, δεν έδειξε να δυσκολεύεται ούτε σε αυτή την πρόκληση αφού με δύο νίκες με σκορ 2-1 και 2-0 αντίστοιχα, προκρίθηκε στον τελικό.
Η Τσέλσι, από την άλλη μεριά, κυριάρχησε επίσης στον όμιλό της, κατακτώντας την πρώτη θέση με 4 νίκες και 2 ισοπαλίες που της απέφεραν 14 βαθμούς. Στους «16» αντίπαλός της βρέθηκε η πρωταθλήτρια Ισπανίας πλέον, Ατλέτικο Μαδρίτης. Η ομάδα του Σιμεόνε βρισκόταν σε περίοδο πίεσης λόγω των υψηλών απαιτήσεων και δεν κατάφερε να προβάλει αντίσταση και αποκλείστηκε με δύο ήττες. Στους «8»στο δρόμο της Τσέλσι βρέθηκε η πολλά υποσχόμενη Πόρτο από τον όμιλο της Μάντσεστερ Σίτι, την οποία και απέκλεισε παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε στο δεύτερο παιχνίδι (2-0 υπέρ της στο πρώτο ματς, 1-0 ήττα στη ρεβάνς). Στα ημιτελικά ήρθε η μεγαλύτερη πρόκληση για τους «μπλε», που άκουγε στο όνομα Ρεάλ Μαδρίτης. Η πολυνίκης του θεσμού ερχόταν από δυνατές μάχες κόντρα σε Αταλάντα και Λίβερπουλ ενώ είχε ήδη αρχίσει να ελπίζει ξανά για κατάκτηση της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Παρά το ότι φαινόταν το απόλυτο φαβορί και την ισοπαλία του πρώτου αγώνα, η ομάδα του Τούχελ επικράτησε με 2-0 στη ρεβάνς και εξασφάλισε την παρουσία της στον μεγάλο τελικό.
Οι πιθανές ενδεκάδες των δύο ομάδων για τον τελικό του Champions League
Ένας τελικός Champions League δεν είναι ποτέ ένα απλό ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Είναι πολλά παραπάνω. Είναι μία πολύ καλά μελετημένη παρτίδα σκάκι ανάμεσα σε δύο ομάδες που έχουν καταθέσει ψυχή τε και σώματι προκειμένου να βρεθούν σε αυτό το μεγάλο ραντεβού.
Ως μία τέτοια, λοιπόν, παρτίδα σκάκι, η επιλογή της τακτικής και των παικτών που θα φορέσουν φανέλα βασικού θα πρέπει να γίνει προσεκτικά τόσο από τον Τόμας Τούχελ όσο και από τον Πεπ Γκουαρντιόλα.
Οι δυο τους έχουν συναντηθεί ακόμα δύο φορές μέσα στη χρονιά -από τη στιγμή που ο Γερμανός ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Τσέλσι- με τον Τούχελ να βγαίνει σε αμφότερες τις αναμετρήσεις νικητής.
Από τις εν λόγω αναμετρήσεις μπορεί να εξαχθεί το ασφαλές συμπέρασμα ότι η Τσέλσι θα πάει σε ένα σύστημα 3-4-2-1 με τον Μεντί κάτω από τα δοκάρια, τους Σίλβα, Ρούντιγκερ και Αθπιλικουέτα στην αμυντική γραμμή, Τζέιμς και Τσίλγουελ στα άκρα, Καντέ και Ζορζίνιο στο κέντρο και τους Πούλισικ, Ζιγέκ, Βέρνερ σε επιθετικούς ρόλους. Ρεπορτάζ των αγγλικών Μέσων Ενημέρωσης βάζουν «ερωτηματικό» στην επιλογή του Ζιρού για τη βασική ενδεκάδα των Λονδρέζων λόγω της εμπειρίας που διαθέτει σε τέτοιους κομβικούς αγώνες.
Από την άλλη πλευρά, δυσκολότερο έργο έχει ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Κι αυτό διότι και στις δύο «πρόβες τελικού» κόντρα στην Τσέλσι είχε δοκιμάσει δύο διαφορετικά σχήματα (4-2-3-1 και 3-1-4-2) με rotation παικτών αλλά και στις δύο ηττήθηκε. Παρόλ' αυτά τα σενάρια για την σύσταση της ενδεκάδας της Σίτι στην πλειονότητά τους προάγουν ένα σύστημα με τους Έντερσον στα γκολποστ, Ζιντσένκο, Ντίας, Λαπόρτ και Γουόκερ στην άμυνα, Ρόντρι και Γκουντογκάν στο κέντρο, Φόντεν-Μαχρέζ στα άκρα, Ντε Μπρόινε σε ρόλο δημιουργού και τον Σέρχιο Αγκουέρο μοναδικό προωθημένο στην επίθεση. Φυσικά, ο Πεπ Γκουαρντιόλα έχει στη διάθεσή του εξαιρετικά πλούσιο υλικό και μπορεί να βρει λύσεις από τους Στέρλινγκ, Τόρες και Γκαμπριέλ Ζεσούς.
Πώς κατέληξε ο τελικός του Champions League στο «Ντραγκάο»
Ένα από τα πιο μείζονα ζητήματα του φετινού Champions League ήταν ο τόπος διεξαγωγής του τελικού. Από την αρχή της σεζόν είχαν εκφραστεί ανησυχίες για την περίπτωση που η Κωνσταντινούπολη, η οποία είχε οριστεί ως η έδρα του τελικού, θα ήταν επιδημιολογικά επιβαρυμένη.
Και αυτό γιατί στον τελικό θα επιτραπεί η μετακίνηση μερίδας οπαδών των δύο φιναλίστ και θα ετίθετο ζήτημα εξάπλωσης του ιικού φορτίου από τη μία χώρα στην άλλη. Όταν, λοιπόν, προέκυψε το ζευγάρι των Μάντσεστερ Σίτι-Τσέλσι για τον τελικό, αμέσως έπεσε στο τραπέζι της UEFA η αλλαγή της έδρας καθώς η Αγγλία είχε εκδώσει ειδική οδηγία μετακίνησης για την Τουρκία. Αυτό θα εμπόδιζε τους οπαδούς των δύο ομάδων να μετακινηθούν προς και από την Κωνσταντινούπολη για τον τελικό.
Έτσι, λοιπόν, αποφασίστηκε να γίνει ο τελικός σε διαφορετική έδρα, σε χώρα που θα βρισκόταν στην «πράσινη ζώνη» της Αγγλίας για ταξίδια. Η αρχική σκέψη ήταν να διεξαχθεί στο «Γουέμπλεϊ», ιδέα που εγκαταλείφθηκε, ωστόσο, και εν τέλει επιλέχθηκε το «Ντραγκάο» της Πορτογαλίας.