Αθλητισμος

Μελέτη: Και χωρίς κόσμο στα γήπεδα, υπάρχει το πλεονέκτημα έδρας

Το πόρισμα των επιστημόνων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιταλία
Άδειο το Allianz Stadium της Γιουβέντους λόγω κορωνοϊού © EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Παρά την απουσία οπαδών από τα γήπεδα, επιστημονική μελέτη έδειξε πως εξακολουθεί να υφίσταται το πλεονέκτημα έδρας.

Ακόμη και όταν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες γίνονται σε τελείως άδεια από θεατές γήπεδα λόγω της πανδημίας, συνεχίζει να βαραίνει το πλεονέκτημα της έδρας στην έκβαση του παιχνιδιού, όπως δείχνει μια νέα γερμανική επιστημονική μελέτη. Από την άλλη όμως, η μεροληψία των διαιτητών υπέρ της «έδρας» μειώνεται σημαντικά εξαιτίας της απουσίας των θεατών (προφανώς αφού κανείς πια δεν βρίζει τον διαιτητή, αυτός είναι πιο αντικειμενικός…).

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Κολωνίας και της Πάντερμπορν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, συνέκριναν -με τη βοήθεια της στατιστικής ανάλυσης- περισσότερους από 1.000 αγώνες χωρίς θεατές λόγω κορωνοϊού και 35.000 αγώνες με θεατές προ πανδημίας.

Διαπιστώθηκε -προς έκπληξη των επιστημόνων όπως ανέφεραν- ότι ήταν ασήμαντη η μείωση του πλεονεκτήματος της έδρας στο αποτέλεσμα των αγώνων, όταν δεν υπήρχαν θεατές, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο με τα γεμάτα γήπεδα. Οπότε έβγαλαν το συμπέρασμα -χάρη σε αυτό το «φυσικό πείραμα» της πανδημίας- ότι σε τελευταία ανάλυση η βασική παράμετρος για το πλεονέκτημα του να παίζει μια ομάδα στην έδρα της, δεν είναι η παρουσία του κόσμου που την υποστηρίζει.

Εδώ και δεκαετίες οι ερευνητές έχουν αναλύσει το πλεονέκτημα έδρας σε διαφορετικά αθλήματα, εντοπίζοντας διάφορους παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο, όμως πόσο ακριβώς επηρεάζει καθένας από αυτούς είναι ασαφές. Η νέα μελέτη, που αξιοποίησε την ασυνήθιστη συγκυρία της πανδημίας για να αξιολογήσει το ρόλο των οπαδών, βρήκε ότι αν κάποιος μπορεί να επηρεασθεί περισσότερο από την «καυτή» έδρα, αυτός είναι ο διαιτητής. Οι φιλοξενούμενες ομάδες είναι πιθανότερο να «φορτωθούν» με φάουλ, κίτρινες και κόκκινες κάρτες όταν η εξέδρα φωνάζει, ενώ στα άδεια γήπεδα εν μέσω πανδημίας αυτή η μεροληψία σχεδόν εξαφανίσθηκε.

Επιπρόσθετα, οι ομάδες που παίζουν στην έδρα τους, αλλά χωρίς θεατές, κάνουν λιγότερα σουτ και κυρίως λιγότερα πετυχημένα σουτ που «μεταφράζονται» σε γκολ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «η ανάλυση μας σχεδόν 40.000 ποδοσφαιρικών αγώνων δείχνει ότι τα άδεια γήπεδα στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 είχαν σημαντική επίπτωση στις αποφάσεις των διαιτητών και του ίδιου του παιγνιδιού. Απρόσμενα, οι ομάδες που παίζουν στην έδρα τους, συνεχίζουν να αποδίδουν σαφώς καλύτερα σε σχέση με τις φιλοξενούμενες παρόλο που δεν υπάρχουν θεατές, πράγμα που σημαίνει ότι το πλεονέκτημα της έδρας δεν οφείλεται πρωτίστως στην παρουσία των θεατών».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.