Αθλητισμος

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021 στο Τόκιο χωρίς ξένους θεατές

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου κι ότι θα «είναι το φως στο τέλος της σήραγγας» της πανδημίας.

Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν χωρίς θεατές από το εξωτερικό σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού

Η πρώτη φορά που το Τόκιο θα φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το 1940. Αλλά, εξαιτίας του πολέμου, οι Ολυμπιακοί μετακόμισαν στο Ελσίνκι. Η δεύτερη φορά ήταν το 1964, εν μέσω του ιαπωνικού θαύματος, όπου δεν συμμετείχαν η Κίνα, η Ινδονησία και Βόρεια Κορέα διότι η Ιαπωνία είχε αρνηθεί να δεχτεί αθλητές που είχαν πάρει μέρος σε ανταγωνιστικό αθλητικό γεγονός, το λεγόμενο Games of the New Emerging Forces (GANEFO) στην Τζακάρτα. Το 1964 το Τόκιο ήταν η πρώτη ασιατική μεγαλούπολη που επελέγη να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς, σε μια χρονιά όπου ήταν υποψήφιες το Ντιτρόιτ, η Βιέννη και οι Βρυξέλες. Οι Ολυμπιακοί του 1964 ήταν μεγάλη επιτυχία από άποψη οργάνωσης και έβαλε το Τόκιο στον χάρτη των megacities: η ταινία «Περπάτα, μην τρέχεις» με τον Cary Grant αναδείκνυε την ιαπωνική νεοτερικότητα για την οποία το αμερικανικό κοινό εκείνης της εποχής δεν είχε ιδέα.

Για το 2020 επικράτησε έναντι της Ιστανμπούλ και της Μαδρίτης αλλά οι αγώνες αναβλήθηκαν για φέτος λόγω της πανδημίας. Πολλές από τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις υπήρχαν ήδη όταν το Τόκιο κέρδισε τους Ολυμπιακούς, το 2013, αλλά στο μεταξύ δημιουργήθηκε το Νέο Εθνικό Στάδιο, χωρητικότητας 68.000 θεατών, στο οποίο μπορούν να προστεθούν ακόμη 12.016 σε προσωρινές θέσεις. Το Νέο Εθνικό Στάδιο χτίστηκε μετά την κατεδάφιση του παλιού τον Μάιο του 2015: οι εργασίες ολοκληρώθηκαν στις 30 Νοεμβρίου 2019 και οι Ιάπωνες ανακοίνωσαν ότι ήταν έτοιμοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όμως, η πανδημία άλλαξε τα σχέδια.

Τώρα η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν από τις 23 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου κι ότι θα «είναι το φως στο τέλος της σήραγγας» της πανδημίας. Αποφάσισε ωστόσο να αποκλείσει τους θεατές από το εξωτερικό σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση του Τόκιο πιστεύει ότι τα πλήθη των θεατών από ξένες χώρες θα σήμαιναν υψηλό κίνδυνο λαμβανομένων υπόψη οι παραλλαγές του ιού που ευθύνονται για την πρόσφατη αύξηση των λοιμώξεων. Παρά το κλείσιμο των συνόρων, η Ιαπωνία αγωνίζεται να μειώσει τον αριθμό τους που κορυφώθηκαν σε 2.500 κρούσματα την ημέρα στο Τόκιο στις αρχές του έτους. Η απόφαση να μην δεχτεί ξένους θεατές συνεπάγεται δραστική πτώση των εσόδων που περίμενε η ιαπωνική πρωτεύουσα: Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, η αναβολή του ενός έτους κόστισε στους διοργανωτές τουλάχιστον 1.640 δισεκατομμύρια γιεν, δηλαδή 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ, και η οργανωτική επιτροπή έβαλε στόχο να αντλήσει περίπου 90 δισεκατομμύρια γιεν από τις πωλήσεις εισιτηρίων για τις αθλητικές εκδηλώσεις. Αλλά και πάλι αυτό φαίνεται αδύνατο.

Οι Παραολυμπιακοί θα ακολουθήσουν μετά το τέλος των Ολυμπιακών, από τις 24 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου.