Αθλητισμος

Ολυμπιακοί Αγώνες 2032: Το Μπρίσμπεϊν η «προτιμώμενη» πόλη

Ποιες πόλεις έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ολυμπιακοί Αγώνες
Ολυμπιακοί Αγώνες © Unsplash / Bryan Turner

Ολυμπιακοί Αγώνες 2032: Ανακοινώθηκε η «προτιμώμενη» πόλη - Ποιες πόλεις είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ανακοίνωσε ότι το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας είναι ο «προτιμώμενος εταίρος» με τον οποίο αναμένεται να ξεκινήσει συζητήσεις για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032. 

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, δήλωσε ότι το εκτελεστικό συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη, την πρόταση για την υποψηφιότητα, που έχει την υποστήριξη τόσο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστραλίας, όσο και εκείνης της πολιτείας του Κουίνσλαντ. «Δεν είναι μια απόφαση ενάντια σε άλλες υποψηφιότητες, αλλά μια απόφαση υπέρ μίας υποψηφιότητας».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας, Τζον Κόατς, υποστήριξε ότι πρέπει ακόμη να γίνει δουλειά, καθώς προχωρά η διαδικασία της διεκδίκησης. «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, σε έναν συνεχιζόμενο διάλογο με την επιτροπή μελλοντικών διοργανωτών. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να σκιαγραφήσουμε το όραμά μας για επιτυχείς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες το 2032».

Όπως είχε κάνει γνωστό το Reuters, ο «προτιμώμενος» οικοδεσπότης δεν θα αποτελεί «αναγκαστικά» και το οριστικό όνομα. Δεν είναι λίγες οι πόλεις και χώρες που είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους. Ανάμεσά τους είναι το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, η Ινδονησίας, η Βουδαπέστης, η Κίνας, η Ντόχα και της κοιλάδας του Ρουρ στη Γερμανίας.

Από το 2019 η ΔΟΕ έχει αναθεωρήσει τους κανόνες υποβολής προσφορών, προκειμένου να μειώσει το κόστος και να διευκολύνει τη διαδικασία για τις πόλεις. Έτσι, δεν υπάρχουν πλέον επίσημες υποψηφιότητες που κάνουν εκστρατεία πριν από την ψηφοφορία, όπως στο παρελθόν.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2032: Πώς επελέγη η «προτιμώμενη» πόλη

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν συσταθεί δύο Επιτροπές για τους χειμερινούς και τους καλοκαιρινούς αγώνες, προκειμένου να εξερευνήσουν το ενδιαφέρον με πιθανούς υποψηφίους. Η ΔΟΕ διατάσσει τις επιτροπές να ξεκινήσουν εκτεταμένες συνομιλίες με μία ή περισσότερες πόλεις που ονομάζονται «προτιμώμενοι οικοδεσπότες», λαμβάνοντας μία πιο λεπτομερή ματιά στις προσφορές μαζί με τις οικονομικές εγγυήσεις. Η ΔΟΕ θέτει στη συνέχεια έναν ή περισσότερους προτιμώμενους οικοδεσπότες σε ψηφοφορία στη σύνοδο της ΔΟΕ.

Έχει δρομολογηθεί το Παρίσι να φιλοξενήσει τους αγώνες του 2024 και το Λος Άντζελες του 2028. Η Ιταλία θα φιλοξενήσει τους χειμερινούς αγώνες του 2026, ενώ το Πεκίνο αναμένεται να διοργανώσει τους αγώνες του 2022. Οι αγώνες του Τόκιο, «θύμα» του κορωνοϊού αναβλήθηκαν για το ερχόμενο καλοκαίρι. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.