- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η άγνωστη «Εθνική Ελλάδος Μελβούρνης»
Υπολογίζεται πως συνολικά 60 ποδοσφαιριστές της «Ελλάς Μελβούρνης» έχουν αγωνιστεί με τη φανέλα της Εθνικής Αυστραλίας, μεταξύ των οποίων και ο Άγγελος Ποστέκογλου
Αυτή είναι η ιστορία της South Melbourne FC ή αλλιώς της «Ελλάς Μελβούρνης» της αγαπημένης ομάδας των Ελλήνων της Αυστραλίας.
Το ημερολόγιο γράφει 8 Ιανουαρίου 2000. Η νέα χιλιετία μόλις έχει μπει και ο κόσμος δεν έχει καταστραφεί ακόμη. Το ματς στο Μαρακανά βρίσκεται στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου. Το φάουλ εκτελείται, η μπάλα μπερδεύεται στα σώματα των ποδοσφαιριστών, ο Τζόνι Αναστασιάδης παίρνει την κεφαλιά και σκοράρει με τα γαλανόλευκα. Πανζουρλισμός. Όλοι τρέχουν πάνω του. Η South Melbourne FC μειώνει σε 1-2 κόντρα στην μεξικανική Νεκάξα για το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα συλλόγων της FIFA, στο οποίο συμμετέχει ως πρωταθλήτρια Ωκεανίας. Ο Τζόνι Αναστασιάδης είναι μέχρι σήμερα ο μοναδικός Έλληνας που έχει πετύχει ποτέ γκολ στο Μαρακανά.
Μεταφερόμαστε 4 δεκαετίες πίσω, όταν το 1959 δύο μικρές ομάδες Ελλήνων μεταναστών στη Μελβούρνη, οι οποίες παλεύουν με μεγάλη δυσκολία για τα βγάλουν πέρα οικονομικά, η Hellenic και η Yarra Park Aias, αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν έναν ισχυρό και ανταγωνιστικό σύλλογο ο οποίος θα πρωταγωνιστεί στην περιοχή. Η νέα αυτή η ομάδα, το 1960, συγχωνεύεται με την South Melbourne United. Το όνομα της: South Melbourne Hellas, ή όπως συνήθιζαν να την αποκαλούν οι οπαδοί της, «Ελλάς Μελβούρνης» ή «Εθνική Ελλάδος Μελβούρνης».
Στη συγκεκριμένη πόλη όπως και στο Σίδνεϊ, εκείνη την εποχή, είχαν δημιουργηθεί αρκετές ερασιτεχνικές ομάδες Ελλήνων μεταναστών, μερικές εκ των οποίων υπάρχουν ως σήμερα, όπως η Sydney Olympic.
Ο πληθυσμός των Ελληνοαυστραλών είχε αρχίσει ήδη να αυξάνεται - κατά την τελευταία απογραφή που σημειώθηκε το 2011, οι Ελληνοαυστραλοί αγγίζουν τους 378.270 - και αυτός ήταν ένας τρόπος να κρατούν μέσα τους ακόμη ζωντανή την πατρίδα τους την οποία είχαν αφήσει για ένα καλύτερο μέλλον σε μια χώρα που, για να φτάσει κανείς τότε, έπρεπε να περάσει ένα μήνα στο πλοίο.
Η «Ελλάς Μελβούρνης» αγωνιζόταν στο τοπικό πρωτάθλημα της Βικτώριας, ωστόσο, από τα πρώτα κιόλας της χρόνια έδειξε πως πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στην περιοχή. Η φήμη της ομάδας άρχισε να γίνεται γνωστή στην Ελλάδα το 1966 όταν ο μεγάλος άσος της ΑΕΚ, Κώστας Νεστορίδης, πήρε την μεγάλη απόφαση και μετανάστευσε μαζί με την οικογένειά του στην Αυστραλία, προκειμένου να αγωνιστεί στον ελληνικό σύλλογο.
Ο ενθουσιασμός των Ελλήνων ομογενών, μόλις πληροφορήθηκαν πως ένας τόσο γνωστός ποδοσφαιριστής θα έφτανε στη γη τους για να αγωνιστεί με τη φανέλα της ομάδας τους, δεν περιγράφονταν. Χαρακτηριστικό είναι πως δυο μέρες μετά την έλευσή του με πλοίο στην πόλη, περισσότεροι από 2.000 ντόπιοι έτρεξαν να τον υποδεχτούν στο πρώτο του ματς επί αυστραλιανού εδάφους, στο οποίο μάλιστα σκόραρε ένα γκολ.
Στην Αυστραλία έμεινε για δυο σεζόν και κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, σκορπώντας αμέριστη χαρά στους οπαδούς της «Ελλας». Ο ίδιος δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ το πέρασμα αυτό και όπως είχε δηλώσει στην εφημερίδα των Ελλήνων ομογενών της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος» μετά από χρόνια: «Θυμάμαι την Ελλάς Μελβούρνης και τον κόσμο της σαν να ήταν χθες, κι ας πέρασαν τόσα ολόκληρα χρόνια. Η Ελλάς υπάρχει ακόμα στη ζωή μου, γιατί μου προσέφερε τόσα πολλά εκείνα τα δύο χρόνια και πάνω από όλα την εκτίμηση της ομογένειας». Ο ίδιος, ωστόσο, δεν μπόρεσε να μείνει περισσότερο, μιας και οι ηλικιωμένοι γονείς του στην Ελλάδα χρειάζονταν τη βοήθειά του.
Ο Κώστας Νεστορίδης, ωστόσο, δεν ήταν ο μοναδικός γνώριμός μας από τα ελληνικά γήπεδα που θήτευσε και πέτυχε στη Μελβούρνη. Βρισκόμαστε στο 1989, η ομάδα πια αγωνίζεται στην πρώτη τη τάξει ποδοσφαιρική κατηγορία της χώρας, το National Soccer League, και ο Φέρεντς Πούσκας, ο ξακουστός Ούγγρος επιθετικός και μετέπειτα προπονητής που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, κάθεται, στα τελευταία χρόνια της προπονητικής του καριέρας, στον πάγκο της South Melbourne Hellas, με μόνο στόχο το πρωτάθλημα.
Και το καταφέρνει, μόλις ένα χρόνο μετά. Οι εικόνες του Πούσκας να σηκώνει το κύπελλο μαζί με τους ποδοσφαιριστές που φορούν τη γαλανόλευκη φανέλα και τους ένθερμους οπαδούς της ομάδας να ζητοκραυγάζουν από τις κερκίδες στους ρυθμούς του ξακουστού Λευτέρη με την τρομπέτα του έχουν μείνει στην ιστορία.
Αυτός ήταν, όμως, ένας από τους τελευταίους τίτλους που πανηγύρισε ο σύλλογος με το «Hellas» στο έμβλημά του, καθώς το 1996, η αυστραλιανή ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ύστερα από κόντρες που είχαν διάφορων τοπικών ομάδων, αποφάσισε να ξηλώσει απ’ όλους τους συλλόγους της χώρας οποιαδήποτε αναφορά παρέπεμπε σε έθνος. Έτσι, εν μία νυκτί, η South Melbourne Hellas μετονομάστηκε αρχικά σε Lakers South Melbourne, αργότερα σε South Melbourne Soccer Club και εν τέλει σε South Melbourne FC, το οποίο διατηρεί ως σήμερα.
Η ομάδα, με την νέα ονομασία, αγωνίστηκε στην πρώτη κατηγορία ως το 2004, όταν και η ομοσπονδία της χώρας δημιούργησε μια νέα κλειστή λίγκα, στην οποία σήμερα συμμετέχουν μόλις 12 ομάδες που δεν μπορούν να υποβιβαστούν, και αρκετά περιφερειακά πρωταθλήματα για όλες τις υπόλοιπες.
Οι ιθύνοντές της έχουν προσπαθήσει αρκετές φορές να πιέσουν την ομοσπονδία για τη συμμετοχή της στην A-League, ωστόσο, το αίτημά τους δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό. Η South Melbourne FC μπορεί πια να αγωνίζεται στο περιφερειακό πρωτάθλημα της Βικτώριας, ωστόσο, η φήμη της στην Ωκεανία δεν έχει σβήσει. Υπολογίζεται πως συνολικά 60 ποδοσφαιριστές της «Ελλάς Μελβούρνης» έχουν αγωνιστεί όλα αυτά τα χρόνια με τη φανέλα της Εθνικής Αυστραλίας, μεταξύ των οποίων και ο Άγγελος Ποστέκογλου, ο οποίος διετέλεσε προπονητής της από το 2013-14. Πόσες, άραγε, ομάδες στην Ελλάδα έχουν να περηφανευτούν κάτι παρόμοιο;