- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ανασκόπηση 2020-Champions League: Στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί
Η ανασκόπηση όλης της σεζόν από τους ομίλους, τη φάση των «16» και το Final-8 της Λισαβόνας
Ακόμα μία σεζόν του Champions League ολοκληρώθηκε με τη Μπάγερν Μονάχου να ξεπερνά όλα τα εμπόδια και να κατακτά την κορυφή της διοργάνωσης.
Μία ακόμα σεζόν με πολλές φιλοδοξίες για σπουδαία ντέρμπι, επιβλητικά σκορ και πολύ θέαμα ανέμεναν απανταχού οι φίλοι του ποδοσφαίρου εντός και εκτός Ευρώπης από το περσινό Champions League.
Τα φώτα ήταν στραμμένα στην πρωταθλήτρια Λίβερπουλ, η οποία επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ όλοι αναζητούσαν τις νέες «εκπλήξεις» της διοργάνωσης όπως ήταν αυτές των Άγιαξ και Τότεναμ στην περσινή.
Παρά τη μεγάλη παύση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και η εξάπλωσή της στην Ευρώπη, όλοι αποζημιώθηκαν από τα όσα είδαν σε ακόμα μία γεμάτη σεζόν. Εκπλήξεις, θέαμα, εντάσεις και συγκινήσεις κατέκλεισαν τα παιχνίδια του Champions League από τη φάση των ομίλων μέχρι και τον τελικό της Λισαβόνας.
Η φάση των ομίλων
1ος όμιλος:
- Παρί Σεν Ζερμέν
- Ρεάλ Μαδρίτης
- Κλαμπ Μπρiζ
- Γαλατασαράι
Γενικότερα στον πρώτο όμιλο δεν αναμένονταν ιδιαίτερες εκπλήξεις παρά μόνο αναφορικά με τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης. Η Παρί Σεν Ζερμέν αποδείχθηκε πιο σταθερή από τη Ρεάλ Μαδρίτης, περιορίζοντάς της στη δεύτερη θέση του ομίλου. Η Μπριζ με μόλις έναν περισσότερο βαθμό από τη Γαλατάσαραϊ προκρίθηκε στους «32» του Europa League.
2ος όμιλος:
- Μπάγερν Μονάχου
- Τότεναμ
- Ολυμπιακός
- Ερυθρός Αστέρας
Στο δεύτερο όμιλο τα μάτια ήταν στραμμένα στη φιναλίστ της σεζόν 2018-19, τη Τότεναμ και αν θα μπορούσε να «κλέψει» την πρωτιά από τη Μπάγερν Μονάχου. Οι Βαυαροί, ωστόσο, δεν άφησαν περιθώρια στους Λονδρέζους, στα ματς με τους οποίους έδειξαν πραγματική πυγμή. Οι «σπερς» περιορίστηκαν στη δεύτερη θέση ενώ το εισιτήριο για το Europa League πήρε ο Ολυμπιακός αφήνοντας εκτός τον αδελφοποιημένο, Ερυθρό Αστέρα.
3ος όμιλος:
- Μάντσεστερ Σίτι
- Σαχτάρ Ντονέτσκ
- Ντιναμό Ζάγκρεμπ
- Αταλάντα
Ο τρίτος όμιλος αποτέλεσε έναν από τους πιο αμφίρροπους της σεζόν. Η Μάντσεστερ Σίτι εξασφάλισε εύκολα την πρωτιά με το δεύτερο εισιτήριο να βρίσκεται μέσα στο «παιχνίδι» και για τις τρεις έτερες ομάδες του ομίλου. Οι αρχικές εκτιμήσεις έδειχναν πως Σαχτάρ και Ντιναμό θα μονομαχούσαν για τη 2η θέση, όμως οι δυο ισοπαλίες στα δυο μεταξύ τους παιχνίδια (2-2) και (3-3) κράτησαν την Αταλάντα ζωντανή στο «θαύμα». Έτσι παρά και τις τρεις αρχικές ήττες των Ιταλών, στον δεύτερο γύρο κατάφεραν και έφτασαν στους 7 βαθμούς, και προκρίθηκαν στους «16».
4ος όμιλος:
- Γιουβέντους
- Ατλέτικο Μαδρίτης
- Μπάγερ Λεβερκούζεν
- Λοκομοτίβ Μόσχας
Στον τέταρτο όμιλο δεν συνέβη κάποια ιδιαίτερη έκπληξη καθώς ούτε η Μπάγερ Λεβερκούζεν αλλά ούτε και η Λοκομοτίβ Μόσχας μπόρεσαν να κάνουν το κάτι παραπάνω. Γιουβέντους και Ατλέτικο μονομάχησαν για την κορυφή με την ιταλική ομάδα να κερδίζει τη πρώτη θέση του ομίλου με 16 βαθμούς έναντι των 10 που τερμάτισαν οι Ισπανοί.
5ος όμιλος:
- Λίβερπουλ
- Νάπολι
- Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ
- Γκενκ
Η Λίβερπουλ έκανε τα εύκολα δύσκολα καθώς ξεκίνησε με ήττα από τη Νάπολι αλλά τελικά κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση με μόνο ένα βαθμό διαφορά από τους δεύτερους Ιταλούς. Γκενκ και Σάλτσμπουργκ δεν πρόλαβαν το «τρένο» της πρόκρισης με τους Αυστριακούς, ωστόσο, να καταλαμβάνουν την τρίτη θέση.
6ος όμιλος:
- Μπαρτσελόνα
- Μπορούσια Ντόρτμουντ
- Ίντερ
- Σλάβια Πράγας
Στον 6ο όμιλο η Μπαρτσελόνα κατάφερε να κάνει το χρέος της και πέρασε ως πρώτη στους «16». Για τη δεύτερη θέση δόθηκε μεγάλη μάχη με τη Ντόρτμουντ να προλαβαίνει την Ίντερ και τους «νερατζούρι» να συνεχίζουν στους «32» του Europa League.
7ος όμιλος:
- Ζενίτ
- Μπενφίκα
- Λυών
- Λειψία
Ο 7ος όμιλος επιφύλασσε ανατροπές μέχρι και την τελευταία αγωνιστική. Και με τις τέσσερις ομάδες να παραμένουν μέσα στο «παιχνίδι» της πρόκρισης, εν τέλει αυτές που συνέχισαν ήταν η Λειψία και η Λυών ενώ η Μπενφίκα συνέχισε στο Europa League.
8ος όμιλος:
- Τσέλσι
- Άγιαξ
- Βαλένθια
- Λιλ
Στον 8ο και τελευταίο όμιλο Τσέλσι και Άγιαξ συγκέντρωναν τις περισσότερες πιθανότητες για πρόκριση. Η Τσέλσι στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και πέρασε καθαρά μαζεύοντας, μάλιστα, τους περισσότερους βαθμούς στα εκτός παιχνίδια. Ο Άγιαξ, από την άλλη, έμεινε εκτός, με τη Βαλένθια να κατακτά την κορυφή του ομίλου και τη Λιλ την τελευταία θέση του γκρουπ.
Η φάση των «16» και η εκθρόνιση της Λίβερπουλ
Η φάση των 16 ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Η κληρωτίδα ήταν αρκετά γενναιόδωρη καθώς μέσα από αυτή βγήκαν πολλά ενδιαφέροντα ζευγάρια. Η κάτοχος του τροπαίου Λίβερπουλ κληρώθηκε με την σκληροτράχηλη Ατλέτικο Μαδρίτης του «Τσόλο» Σιμεόνε ενώ η πάντα φιλόδοξη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πολυνίκη του θεσμού Ρεάλ Μαδρίτης. Εξίσου ενδιαφέροντα ματς ήταν αυτά ανάμεσα στην Ντόρτμουντ και την Παρί Σεν Ζερμέν αλλά και ανάμεσα στην Τσέλσι και στην Μπάγερν Μονάχου.
Δυστυχώς όλα άλλαξαν όταν έκανε την εμφάνιση του ο κορωνοϊός. Η πανδημία, που απασχολεί μέχρι σήμερα όλη την ανθρωπότητα, άλλαξε και την ποδοσφαιρική καθημερινότητα. Παρόλα αυτά τα ματς διεξήχθησαν κανονικά με την παρουσία κόσμου ενώ αργότερα διοργανώθηκε το Final-8 της Πορτογαλίας με τη διεξαγωγή μονών αναμετρήσεων.
Οι εκπλήξεις δεν έλειψαν. Εξάλλου στο ποδόσφαιρο και ειδικότερα στο Champions League η μία έκπληξη διαδέχεται την άλλη. Πρώτη και σημαντικότερη ήταν η πρόκριση της Ατλέτικο Μαδρίτης σε βάρος της Λίβερπουλ. Οι Ισπανοί κέρδισαν το πρώτο ματς στην έδρα τους με 1-0 και πήγαν στην Αγγλία να κρατήσουν το υπέρ τους αποτέλεσμα. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση και παρόλο που η Λίβερπουλ προηγήθηκε με 2-0, η Ατλέτικο απέδειξε πως δεν είναι μόνο αμυντική ομάδα. Με τρία γκολ έστειλε στο «καναβάτσο» τους πρωταθλητές και πήρε τη πρόκριση για τα προημιτελικά του θεσμού.
Από το… πουθενά η «σταχτοπούτα» του θεσμού Αταλάντα έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στη Βαλένθια την οποία και νίκησε με συνολικό σκορ 8-4 ενώ πανηγυρική πρόκριση πήρε και η Μάντσεστερ Σίτι η οποία εξίσου με δύο νίκες απέκλεισε την Ρεάλ Μαδρίτης του Ζινεντίν Ζιντάν. Στα αξιοσημείωτα, φυσικά, ανήκει και η επανεμφάνιση της Λυών στα προημιτελικά. Οι «Λιονέ» απέκλεισαν την Γιουβέντους του Κριστιάνο Ρονάλντο χάρη στο γκολ που πέτυχαν στο Τορίνο (ηττήθηκαν 2-1) που σε συνδυασμό με τη νίκη της με 1-0 στη Γαλλία τους χάρισαν την πρόκριση στους «16».
Η Λειψία ήρθε αντιμέτωπη με την περσινή φιναλίστ, Τότεναμ, της οποίας και επικράτησε τόσο στη Γερμανία όσο και στο Λονδίνο με συνολικό σκορ 4-0. Δύσκολο έργο είχε η Παρί Σεν Ζερμέν απέναντι στη Ντόρτμουντ, από την οποία ηττήθηκε με 2-1 στη Βεστφαλία αλλά πήρε τη νίκη με 2-0 εντός έδρας και πανηγύρισε την πρόκρισή της στα προημιτελικά. Νάπολι και Μπαρτσελόνα στην Ιταλία έμειναν στο 1-1 και ανέμεναν να λύσουν τις διαφορές τους μετά την παύση του κορωνοϊού, όπου και οι «μπλαουγκράνα» επικράτησαν με 3-1 των «παρτενοπέι». Τέλος, η Μπάγερν Μονάχου απέδειξε από το παιχνίδι του Λονδίνου με την Τσέλσι ότι ήταν ντέρμπι μόνο στα χαρτιά αφού επικράτησε των «μπλε» με 3-0 ενώ επιβεβαίωσε την ανωτερότητά της στο δεύτερο παιχνίδι όπου κέρδισε με 4-1.
Το Final-8 της Λισαβόνας και των εκπλήξεων
Μετά από σειρά διαβουλεύσεων, η φάση των προημιτελικών αποφασίστηκε να διεξαχθεί για λόγους ασφαλείας στο πρότυπο ενός Final-8 τουρνουά στη Λισαβόνα με μονούς αγώνες μεταξύ των ομάδων. Ο αγώνας μεταξύ Μπαρτσελόνα και Μπάγερν Μονάχου ήταν αναμφίβολα αυτός που περίμεναν απανταχού οι φίλοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ήδη από τα πρώτα του λεπτά, ο αγώνας έδειξε τα χαρακτηριστικά σημάδια ενός μεγάλου ντέρμπι αφού τα γκολ των Μίλερ και Αλάμπα (αυτογκόλ) στο 4ο και 7ο λεπτό αντίστοιχα, διαμόρφωσαν γρήγορα το 1-1. Κάπου εκεί όμως σταμάτησαν τα όνειρα της Μπαρτσελόνα. Μέσα σε ένα δεκάλεπτο, η Μπάγερν με γκολ των Πέρισιτς (21'), Γκνάμπρι (27') και Μίλερ (31') πήρε προβάδισμα με 4-1, που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.
Όλοι ανέμεναν την αντίδραση της Μπαρτσελόνα στο δεύτερο μέρος και ενδεχομένως πίστεψαν σε αυτή με το γκολ του Σουάρες στο 57'. Αλλά ήταν φρούδες ελπίδες. Στο 63' ο Κίμιχ έκανε το 5-2 και τρία ακόμα γκολ σε διάστημα επτά λεπτών από τους Λεβαντόφσκι (82') και Κουτίνιο (85', 89') διαμόρφωσαν το τελικό 8-2.
Ωστόσο, και οι υπόλοιπες τρεις αναμετρήσεις αποζημίωσαν στο έπακρο το κοινό. Η Λιόν κοιτάζοντας στα μάτια τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα κατάφερε να την πετάξει εκτός συνέχειας επικρατώντας με 3-1 χάρη σε γκολ των Κορνέ (24') και Ντεμπελέ (79', 87'). Για τους «πολίτες» είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Ντε Μπρόινε στο 69ο λεπτό.
Ακόμα μία έκπληξη, όμως, περίμενε και όσους παρακολούθησαν την αναμέτρηση της Λειψίας με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Εκεί, η γερμανική ομάδα, έχοντας πάρει φόρα από τον αποκλεισμό της Τότεναμ, κατάφερε να αφήσει εκτός ημιτελικών τους «ροχιμπλάνκος» που με τη σειρά τους είχαν αποκλείσει την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Λίβερπουλ. Μετά από ένα ισορροπημένο πρώτο ημίχρονο, η Λειψία πήρε «κεφάλι» στο σκορ με γκολ του Όλμο στο 51'. Η Ατλέτικο βρήκε απάντηση με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Ζοάο Φελίξ στο 71' αλλά το γκολ του Πορτογάλου δεν ήταν αρκετό. Στο 88' και μετά από πίεση διαρκείας, η Λειψία έφτασε στο 2-1 με σκόρερ τον Άνταμς, πανηγυρίζοντας μία τεράστια πρόκριση.
Στα τελευταία λεπτά του αγώνα κρίθηκε και η αναμέτρηση της Αταλάντα με την Παρί Σεν Ζερμέν. Η ομάδα από το Μπέργκαμο, μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της περσινής διοργάνωσης, κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ μόλις στο 27ο λεπτό της αναμέτρησης χάρη σε γκολ του Πάσαλιτς. Τα λεπτά περνούσαν υπέρ της ιταλικής ομάδας και όλα έδειχναν πως θα έκλεινε «ραντεβού» με τη Λειψία σε έναν άκρως αμφίρροπο ημιτελικό. Αλλά οι ελπίδες της καταρρίφθηκαν στα τελευταία λεπτά του αγώνα όταν στο 90' ο Μαρκίνιος μετά από κακό σουτ του Νεϊμάρ μπήκε στην πορεία της μπάλας και την έστειλε στα δίχτυα και δύο λεπτά αργότερα ο Τσούπο Μοτίνγκ πλάσαρε σε κενή εστία μετά από παράλληλη μπαλιά του Κιλιάν Εμπαπέ. Η Παρί Σεν Ζερμέν είχε ολοκληρώσει μόλις μία ονειρική ανατροπή που την οδήγησε στα ημιτελικά του Champions League απέναντι στη Λειψία.
Στους δύο ημιτελικούς, Λιόν και Λειψία είχαν φανερά ξεμείνει από αποθέματα ενέργειας μετά την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν απέναντι σε Μάντσεστερ Σίτι και Ατλέτικο Μαδρίτης αντίστοιχα. Από την πλευρά τους, οι «λιονέ» δεν βρήκαν απάντηση στην ταχύτητα και τους αιφνιδιασμούς της Μπάγερν, η οποία προηγήθηκε με δύο γκολ του Γκνάμπρι στο 18' και το 33'. Παρά την πίεση της γαλλικής ομάδας, οι Βαυαροί έφτασαν και σε τρίτο γκολ στο 88ο λεπτό με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.
Στο έτερο ημιτελικό, ακριβώς όπως και η Μπάγερν, έτσι και η Παρί πήρε γρήγορα το προβάδισμα με γκολ του Μαρκίνιος στο 13' μετά από μπαλιά του Ντι Μαρία. Ο Αργεντινός στο 42' από δημιουργός έγινε σκόρερ και νίκησε τον πορτιέρο των Γερμανών κάνοντας το 2-0. Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε από το 57ο λεπτό του αγώνα όταν ο Ντι Μαρία «μοίρασε» τη δεύτερη ασίστ του, αυτή τη φορά στον Μπερνάτ, ο οποίος πρόσθεσε το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ κάνοντας το 3-0.
Και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί
Μία φράση που ανήκει στον Γκάρι Λίνεκερ αλλά πλέον αποτελεί κάτι παραπάνω από «γνωμικό» για τους απανταχού φίλους του ποδοσφαίρου είναι η εξής:
«Το ποδόσφαιρο είναι ένα πολύ απλό άθλημα. Αποτελείται από 22 παίκτες που κυνηγούν μία μπάλα και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί».
Και ακριβώς έτσι κύλησε και το φετινό Champions League. Η Μπάγερν Μονάχου βρισκόταν σε δαιμονιώδη φόρμα και αναμφίβολα δίκαια βρέθηκε στον τελικό. Απέναντι της, η πρωτάρα Παρί Σεν Ζερμέν των πολλών εκατομμυρίων και της χρόνιας υπομονής για έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Μία υπομονή όμως που θα παρατεινόταν αφού η ομάδα του Μονάχου δεν είχε σκοπό να χάσει την ευκαιρία να προσθέσει ακόμα μία κούπα με τα μεγάλα αυτιά στην τροπαιοθήκη της.
Σε ένα πρωτοφανές σκηνικό με το «Ντα Λουζ» να είναι άδειο από θεατές διεξήχθη ο μεγάλος τελικός. Ένας τελικός, που υπήρξε ο πρώτος στην ιστορία του θεσμού χωρίς την παρουσία κόσμου.
Στο χορτάρι, οι δύο ομάδες μπήκαν δυναμικά στον αγωνιστικό χώρο και έψαξαν από νωρίς το γκολ που θα τους έβαζε σε ρόλο οδηγού στο παιχνίδι. Μετά από ένα γεμάτο πρώτο ημίχρονο, το 0-0 είχε διατηρηθεί παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πολλές φάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν και τις δύο ομάδες στο προβάδισμα.
Το «χρυσό» γκολ που έψαχναν οι δύο φιναλίστ εν τέλει ήρθε με τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα όταν ο Κίνγκσλεϊ Κομάν εκμεταλλεύθηκε την σέντρα του Κίμιχ και κατάφερε με ωραία κεφαλιά να νικήσει τον Νάβας γράφοντας το 1-0. Η Παρί προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά μάταια, και το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το σφύριγμα της λήξης.
Έτσι, η φοβερή ομάδα του Χανς Φλικ των 21 αήττητων αγώνων μέσα στη σεζόν, ολοκλήρωσε το τρεμπλ (κατέκτησε στη συνέχεια ακόμα 2 τίτλους) πανηγυρίζοντας το έκτο Champions League της ιστορίας της.