Πακιστάν: Οι γυναίκες παίζουν ποδόσφαιρο σε υψόμετρο 2.500 μέτρων
«Δεν υπάρχει άλλο γήπεδο στην περιοχή και παίζουμε σε βραχώδες έδαφος»
Μια παρέα από κορίτσια έφτιαξε πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στα 2.500 μέτρα υψόμετρο στο βόρειο Πακιστάν και παίζουν κόντρα σε στερεότυπα και προκαταλήψεις.
Βόρειο Πακιστάν, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Ινδία και την Κίνα. Η θέα σού κόβει την ανάσα. Τα, γεμάτα απόκρημνους βράχους και μυτερές κορυφές, βουνά σκεπάζουν τον ήλιο. Οι φωνές από το γήπεδο αντηχούν στον ορίζοντα. Βρισκόμαστε στην κοιλάδα Passu, στα 2.500 μέτρα υψόμετρο, σ’ ένα από τα πιο εντυπωσιακά γήπεδα στον κόσμο. Εκεί που μια παρέα από κορίτσια αποφάσισαν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα: να φτιάξουν το δικό τους πρωτάθλημα και να παίζουν ποδόσφαιρο κόντρα σε στερεότυπα και προκαταλήψεις.
Το γήπεδο, όπως κι όλα γύρω τους, είναι χωμάτινο και γεμάτο πέτρες. Ένα μικρό παραπάτημα και ο τραυματισμός δεν αργεί, εξηγεί η Sumaira Inayat, συνιδρυτής του Gilgit - Baltistan Girls Football League και εκείνη που έβγαλε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες από το γήπεδο για λογαριασμό του Goal Click, μιας πλατφόρμας που δίνει τη δυνατότητα σ’ όλους τους φωτογράφους του κόσμου να παρουσιάσουν τη δική τους ποδοσφαιρική πραγματικότητα από τη χώρα που ζουν.
«Δυστυχώς, σ’ όλη την περιοχή δεν υπάρχει άλλο γήπεδο και τα κορίτσια δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παίξουν σ’ αυτό το βραχώδες τερέν. Δεν είναι εύκολο πράγμα, σίγουρα, αλλά όταν έχεις μια αποστολή, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βρούμε μερικούς χορηγούς για να δημιουργήσουμε ένα μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου» σημειώνει η ίδια στην Athens Voice.
H Sumaira μεγάλωσε στην περιοχή και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στα 16 της μαζί με την αδερφή της. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν ήταν καθόλου εύκολα καθώς δεν μπορούσαν να βρουν διαθέσιμο γήπεδο να παίξουν. «Θυμάμαι να βγαίνω με τα αδέρφια μου και να γυρνάμε σπίτι χωρίς να έχουμε κάνει προπόνηση. Οι συνθήκες δεν είναι καθόλου εύκολες για τις γυναίκες ποδοσφαιριστές στη χώρα».
Χαρακτηριστικό είναι πως η εθνική ομάδα γυναικών δημιουργήθηκε μόλις το 2010, χωρίς να έχει κατακτήσει κανένα τίτλο μέχρι σήμερα. Και ενώ το ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια να έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω του, κυρίως λόγω της επιδραστικότητας του Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο, στο Πακιστάν ο βασιλιάς των σπορ είναι ακόμη μέχρι σήμερα το κρίκετ. Τα γήπεδα ποδοσφαίρου είναι δυσεύρετα και πολύ ακριβά για να παίξει κανείς, κάτι που απομακρύνει πολλά παιδιά απ’ το να ασχοληθούν με το άθλημα.
Οι συνθήκες στο βόρειο Πακιστάν είναι ακόμη χειρότερες. Όπως εξηγεί, μέχρι τη δημιουργία του ανεξάρτητου πρωταθλήματος, δεν υπήρχε καμία γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου στην περιοχή. Η Sumaira, λοιπόν, μαζί με την αδερφή της αποφάσισαν να φτιάξουν αυτή τη λίγκα και δύο χρόνια μετά οι ομάδες που έχουν λάβει μέρος έχουν φτάσει τις οκτώ.
Η έδρα όλων των αγώνων βρίσκεται σ’ αυτό το χωμάτινο γήπεδο. Γύρω τους εκτείνονται τα βουνά της οροσειράς Καρακορούμ, η οποία έχει κάτι το ξεχωριστό. Αποτελεί τη μοναδική οροσειρά στη γη που έχει 4 κορυφές που ξεπερνούν τα 8.000 μέτρα υψόμετρο, ενώ συνάμα, είναι η περιοχή στη γη με τους περισσότερους παγετώνες εκτός των πολικών ζωνών. Το ανάγλυφό της εντυπωσιάζει, ενώ η περιοχή αποτελεί τον παράδεισο για τους μεγάλους ορειβάτες, οι οποίοι φτάνουν για να ανέβουν τα απόκρημνα βράχια της.
Οι δρόμοι για να φτάσει κανείς ως εκεί είναι κακοσυντηρημένοι και επικίνδυνοι, ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για τους ντόπιους που φτάνουν για να παρακολουθήσουν τα κορίτσια, καθισμένοι πάνω σε βράχους, πέτρες, ακόμη και κάτω στο χώμα. Δίπλα τους συνήθως στέκονται οι ομάδες που ετοιμάζονται να παίξουν τον επόμενο αγώνα, κάνοντας σουτάκια για προθέρμανση με τέρμα κάποιον μεγάλο βράχο, ο οποίος θα φυλάξει ώστε η μπάλα να μη φύγει στο γκρεμό.
Το πρωτάθλημα μπαίνει στον τρίτο χρόνο από τη δημιουργία του και η μεγάλη ανταμοιβή για την Sumaira είναι τα χαμόγελα των γενναίων, όπως επισημαίνει, κοριτσιών μπροστά στην κάμερα. Για εκείνη το ποδόσφαιρο είναι χαρά και ένας τρόπος, όμως, για εκείνα να ξεφύγουν από τη φτώχεια και να κυνηγήσουν ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα.
Η ίδια μέσα από το ποδόσφαιρο κατάφερε να σπουδάσει με αθλητική υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Παντζάμπ στην Ινδία, και να συνεργαστεί ακόμη και με την ακαδημία της Ατλέτικο Μαδρίτης στη Λαχόρη. Ο μεγάλος της στόχος είναι να δει κι άλλα κορίτσια μέσα από αυτό το πρωτάθλημα να κάνουν το ίδιο.
«Το πρωτάθλημα αυτό είναι μια αποστολή που έχει ως σκοπό την παροχή αθλητικών ευκαιριών στα κορίτσια παράλληλα με την εκπαίδευσή τους. Το βασικό σημείο της δράσης είναι πως καλύπτει όλα τα έξοδα όσον αφορά τα ταξίδια, το φαγητό και τη διαμονή. Για να μπορούν να παίξουν χωρίς οικονομικά εμπόδια».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ισορροπία στο ΟΑΚΑ, όλα ανοιχτά πριν το επόμενο ραντεβού στο Φάληρο
Στις 21:30 η αναμέτρηση
Ακόμα ένα ιστορικό επίτευγμα του Σέρβου θρύλου
Τον νικητή περιμένει στη φάση των «4» η ΑΕΚ
Τι δήλωσε ο Greek Freak μετά τη νίκη επί των Κινγκς
Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων
Ακόμα μία σπουδαία εμφάνιση από τον Έλληνα αστέρα
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ο Σάλας δέχτηκε 10 κίτρινες κάρτες
Eξαπατήθηκε από οικονομικό σύμβουλο
Ηττήθηκε από την Οσόριο με 2-1 σετ
Αθλητές απ’ όλον τον κόσμο διαμαρτύρονται για την κατάσταση των μεταλλίων τους 5 μήνες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι
Το μήνυμα του Έλληνα τενίστα μετά τον αποκλεισμό από το Australian Open
Σήμερα στις 21:30 η αναμέτρηση των Πειραιωτών
Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων
Τι αναφέρουν διεθνή Μέσα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.