Αθλητισμος

«Αφού δεν μας ακούτε, δεν θα μας βλέπετε»

Η αυθόρμητη επανάσταση των Μιλγουόκι Μπακς φέρνει το NBA μπροστά από τη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του

Νίκος Παπαηλιού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι Μιλγουόκι Μπακς του Αντετοκούνμπο προχώρησαν σε μποϊκοτάζ κόντρα στους Ορλάντο Μάτζικ και το NBA βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη απόφαση της ιστορίας του.

«Αφού δεν μας ακούτε, δεν θα μας βλέπετε»: Η ατάκα του Τζέι Αρ Σμιθ είναι εκείνη που αντικατοπτρίζει καλύτερα από κάθε άλλη τα όσα γίνονται από χθες το βράδυ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Οι Μιλγουόκι Μπακς, ύστερα από πρόταση του Τζορτζ Χιλ, την οποία αποδέχθηκαν ομόφωνα οι συμπαίκτες του, έκαναν πράξη αυτό που ψιθυριζόταν τις τελευταίες μέρες στις τάξεις του ΝΒΑ. Μποϊκοτάζ.

Η «αυθόρμητη επανάσταση» των Μπακς
Στο παιχνίδι κόντρα στους Ορλάντο Μάτζικ οι παίκτες και το προπονητικό τιμ των «ελαφιών» έμειναν κλειδωμένοι στα αποδυτήρια τους και δεν βγήκαν από εκεί, ακόμα και όταν μαζεύτηκαν απ’έξω οι κορυφαίες διοικητικές προσωπικότητες της λίγκας. Μέσα στα αποδυτήρια επικοινώνησαν με τον Αντικυβερνήτη του Ουισκόνσιν, Μαντέλα Μπαρνς, για να τον ενημερώσουν για την απόφασή τους. Το γήπεδο των Μπακς είναι μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Κενόσα  και το σημείο που ο Τζέικομπ Μπλέικ δέχθηκε 7 σφαίρες από αστυνομικούς.

Το περιστατικό αυτό είχε κάνει έξαλλους τους παίκτες του ΝΒΑ, πολλοί εκ των οποίων συμμετείχαν πρωταγωνιστικά στις διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Ένας από αυτούς ήταν και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Στις τάξεις της λίγκας το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ συζητιόταν δυνατά από τη στιγμή που βγήκε το ανατριχιαστικό στιγμιότυπο της εκτέλεσης του Τζέικομπ Μπλέικ μπροστά στα μάτια παιδιών. Οι Τορόντο Ράπτορς και οι Μπόστον Σέλτικς είχαν σχεδόν αποφασίσει μάλιστα να μην κατέβουν στον πρώτο ημιτελικό της Ανατολικής Περιφέρειας, πριν τους «προλάβουν» οι Μπακς. Την απόφαση αυτή εξήγησε ο Τζορτζ Χιλ και ο Στέρλινγκ Μπράουν, ο οποίος μάλιστα είχε εμπλακεί πριν από δύο χρόνια σε περιστατικό αστυνομικής βίας.

Η επεισοδιακή σύσκεψη
Στη σύσκεψη που ακολούθησε, μέσα στη φούσκα του Ορλάντο, και συμμετείχαν όσοι παίκτες ήθελαν, οι Μιλγουόκι Μπακς έπρεπε μάλιστα να απολογηθούν. Ο Τζορτζ Χιλ πήρε το λόγο στην αρχή για να πει ότι ήταν δική του η πρόταση που αυθόρμητα έγινε δεκτή από το σύνολο της ομάδας. Ο Λεμπρόν Τζέιμς λέγεται ότι ήταν έξαλλος με τα «ελάφια» καθώς δεν ήταν ενημερωμένος για αυτήν την εξέλιξη, που βέβαια θα στήριζε. Ο Τζέιλεν Μπράουν των Σέλτικς από την άλλη, που είναι ίσως ο πιο γνωστός για τις συνδικαλιστικές του δράσεις, έδωσε τα εύσημα στους Μπακς, και τους υπερασπίστηκε για την αυθόρμητη αντίδρασή τους.

 

 

Μετά τις πρώτες εξηγήσεις, οι παίκτες άρχισαν να δίνουν ο καθένας τις λύσεις τους και ακολούθησε ένα είδος ψηφοφορίας. Εκεί, οι παίκτες των Κλίπερς και των Λέικερς (και οι δύο ομάδες είναι βασικές διεκδικήτριες του τίτλου) ψήφισαν υπέρ της λήξης του πρωταθλήματος, όμως φάνηκε να είναι μόνοι τους. Η άλλη προτεινόμενη «λύση» είναι το lockout την επόμενη σεζόν. Αυτή μοιάζει και πιο λογική, αφού τότε θα έχει και πιο μαζικό χαρακτήρα, με τη συμμετοχή όλων των ομάδων, και όχι μόνο των 14 που έχουν μείνει στο Ορλάντο, ενώ παράλληλα δεν θα είναι τιμωρητική προς την ίδια τη λίγκα, που έχει σπαταλήσει περισσότερα από 150 εκατομμύρια για να συνεχιστεί το πρωτάθλημα.

Η στάση του Άνταμ Σίλβερ και του ΝΒΑ
Η λίγκα με την υπογραφή του κομισάριου της, Άνταμ Σίλβερ έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε έναν πολιτικά σκεπτόμενο οργανισμό. Ένα «ζωντανό κοινωνικά» πρωτάθλημα, τελείως διαφορετικό με εκείνο που είδαμε για παράδειγμα στο «Last Dance», με τον Τζόρνταν να μην παίρνει θέση σε σοβαρά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα της εποχής. Με απόφαση του Σίλβερ οι παίκτες στο Ορλάντο ντύνονται με φανέλες που αναγράφουν το δικό τους μήνυμα κατά του ρατσισμού (πχ στη φανέλα του Γιάννη αναγράφεται το Equality= ισότητα), ενώ στα γήπεδα αναγράφεται ένα γιγαντιαίο «Black Lives Matter». Η απόφαση αυτή, ήταν εκείνη που αναζωπύρωσε και την κόντρα του με αρκετούς ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές. Ταυτόχρονα, στα Time Out προβάλλονται -αντι διαφημίσεων- βίντεο με τις δράσεις των παικτών στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Τζέιλεν Μπράουν, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Μάλκολμ Μπρόγκντον ανάμεσα σε πλήθος δημοκρατικού κόσμου που ζητούσε δικαιοσύνη και ισότητα.

Γίνεται αυτόματα σαφές λοιπόν ότι το ΝΒΑ και ο Άνταμ Σίλβερ βρίσκονται στην ίδια όχθη με τους παίκτες. Όμως παράλληλα είναι ένας οργανισμός που έριξε πολύ χρήμα για να συνεχίσει το πρωτάθλημα του παρά την κρίση του κορωνοϊού και δημιούργησε ένα υγειονομικό παράδειγμα στο Ορλάντο, που δεν μέτρησε κανένα κρούσμα για παραπάνω από έναν μήνα. Το λάθος της λίγκας είναι ότι μάλλον είχε υποβαθμίσει τις δίκαιες αντιδράσεις των παικτών μετά το περιστατικό με τον Τζέικομπ Μπλέικ στην Κενόσα. Ωστόσο, αμέσως μετά το μποϊκοτάζ των Μπακς, η αντίδραση ήταν άμεση.

Το ΝΒΑ «πρόλαβε» τις υπόλοιπες ομάδες που επίσης ήθελαν να μποϊκοτάρουν τους αγώνες και ακύρωσε από μόνο του, τα αμέσως επόμενα προγραμματισμένα παιχνίδια. Από όσο φαίνεται δεν υπάρχει η διάθεση τιμωρίας των Μπακς, ενώ σαν ένας οργανισμός, παίκτες, προπονητές, διαιτητές και διοικήσεις είναι μια γροθιά. Είναι άλλωστε ο μοναδικός τρόπος να απαιτήσουν την αλλαγή που όλοι θέλουμε να έρθει. Μια «απαίτηση» που ζήτησε έξαλλος ο ΛεΜπρον Τζέιμς.

 

 

Μια «απαίτηση» που εξήγησε όσο πιο απλά μπορούσε ο Βινς Κάρτερ. «Βγαίνω από το σπίτι για να πετάξω τα σκουπίδια και έχω την ταυτότητα και το κινητό μαζί μου» δήλωσε ο αγέραστος Κάρτερ και προκάλεσε κύμα συγκίνησης στη χώρα, αφού μάλλον περιέγραψε μια γνώριμη για πολλούς αφροαμερικανούς κατάσταση.

Η ώρα της αλλαγής
Το ΝΒΑ είναι μπροστά από την μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του. Η αυθόρμητη επανάσταση των Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι έτοιμη να αλλάξει το μέλλον του αθλητισμού. Πλέον το πρότυπο εκείνου του μπασκετμπολίστα, που απλά έσκαγε την μπάλα και το «βούλωνε», έχει πεθάνει. Η σιωπή πλέον έχει μεταφερθεί στον, κατά τα άλλα λαλίστατο, Ντόναλντ Τραμπ, που κανείς πρωταθλητής του ΝΒΑ δεν έχει δεχθεί να τον επισκεφθεί στον Λευκό Οίκο.  

Το μπάσκετ βγήκε μπροστά και ακολούθησε το τένις, το ποδόσφαιρο και ελπίζουμε η ίδια η κοινωνία. Το εάν θα συνεχιστεί τώρα το πρωτάθλημα ή αν θα υπάρξει lockout την επόμενη σεζόν είναι κάτι που θα το μάθουμε σύντομα. Από σήμερα ξέρουμε σίγουρα κάτι άλλο. Ότι το παιχνίδι μπορεί να μετατραπεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο και μαζικότερο, όταν η μπάλα δεν σκάσει στο παρκέ.