Αθλητισμος

Νεϊμάρ vs Λεβαντόφσκι: Ποιος θα κερδίσει το Champions League;

Δύο μεγάλα αστέρια, αλλά ένας θα γίνει πρωταθλητής Ευρώπης

Αργύρης Ευθυμιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παρί Σεν Ζερμέν-Μπάγερν Μονάχου: Η αναμέτρηση στον τελικό του Champions League και η μονομαχία των ποδοσφαιριστών Νεϊμάρ-Λεβαντόφσκι.

Στις 10 το βράδυ σήμερα, στο άδειο «Ντα Λουζ» της Λισαβόνας, θα αναμετρηθούν η Παρί Σεν Ζερμέν με την Μπάγερν, διεκδικώντας το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Οι Γάλλοι δίνουν τον πρώτο τελικό της ιστορίας τους και Γερμανοί τον ενδέκατο, έχοντας πέντε τρόπαια στη συλλογή τους. Ποσοστό επιτυχίας 50%.

Πολλά φτασμένα ή εκκολαπτόμενα αστέρια θα πατήσουν το χορτάρι σήμερα. Όμως βάσει ονόματος και αξίας, τα βλέμματα πέφτουν πάνω στον Νεϊμάρ και τον Λεβαντόφσκι.

Ο Βραζιλιάνος άσος της Παρί είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση από την αρχή της καριέρας του. Χάρη στις απίθανες ποδοσφαιρικές του ικανότητες, έγινε από πολύ μικρός ηγέτης και αρχηγός στη Σάντος.

Γρήγορα η φήμη του έφτασε στην Ευρώπη και βρέθηκε μια ανάσα μακριά από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Την τελευταία στιγμή, άλλαξε γνώμη και πήγε στην Μπαρτσελόνα, σε μια ιστορία που έφτασε στα δικαστήρια, αφού ακούστηκε ότι πολλά εκατομμύρια διακινήθηκαν κάτω από τα τραπέζι. Στη Βαρκελώνη ο «Νέι» πήγε για να συμπληρώσει την επιθετική τριάδα με τους Μέσι-Σουάρες. Κατέκτησε μαζί τους το Τσάμπιονς Λιγκ του 2015, όμως πάντα ένιωθε ο τρίτος της παρέας, ενώ κατά βάθος πίστευε ότι ήταν ο πρώτος. Προσωπικά δεν είχε μαζί τους θέματα. Ειδικά με τον Μέσι είναι κολλητοί και έχουν και επιχειρήσεις μαζί. Το 2017 αποφάσισε πως δεν πάει άλλο και αποχώρησε από την Μπάρτσα. Κομβικό σημείο στην απόφαση αυτή, εκείνο το επικό 6-1 επί της Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Νεϊμάρ είχε σκοράρει τέσσερις φορές απέναντι στην τωρινή του ομάδα, όμως στο τέλος ο κόσμος σήκωσε στα χέρια τον Μέσι. Εκεί κατάλαβε πως δεν θα γίνει ποτέ το πρώτο βιολί του «Καμπ Νόου».

Πήγε στο Παρίσι, αλλά ούτε εκεί του άρεσε. Λίγο η χαλαρότητα και ο μικρός βαθμός δυσκολίας του τοπικού πρωταθλήματος, λίγο το κλίμα στην Παρί συν οι δικές του ατασθαλίες, δεν βοήθησαν στο ξεδίπλωμα του ταλέντου του.

Ειπώθηκε πως ο Νεϊμάρ προφασιζόταν τραυματισμούς για να πηγαίνει στη Βραζιλία, όπου ξεχνιόταν στο καρναβάλι. Η Παρί συνέχισε να δέχεται «σφαλιάρες» στην Ευρώπη, ενώ η δημοτικότητά τους έφτασε στο ναδίρ κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ 2018. Όταν σε κάθε φάουλ που του γινόταν, έπεφτε σαν… νεκρός στο χορτάρι, προφανώς αντιδρώντας υπερβολικά.

Το περασμένο καλοκαίρι να εμφανιστεί στην προετοιμασία της ομάδας του. Ζήτησε μεταγραφή, η Ρεάλ τον ήθελε ξανά, όμως αυτός προτιμούσε Μπαρτσελόνα. Σε αυτή την ακατανόητη επιλογή, προφανώς σκέφτηκε πως προτιμά να είναι 2ος-3ος στην πόλη παρά πρώτος στο χωριό. Οι Γάλλοι αντιστάθηκαν στην πώλησή του και κάπως τον έπεισαν να παραμείνει. Το βασικό είναι ότι τον έψησαν να σοβαρευτεί. Κομμένοι οι ψεύτικοι τραυματισμοί, κομμένοι οι θεατρινισμοί, με συνέπεια φέτος να βλέπουμε τον πραγματικό ηγέτη Νεϊμάρ στο γήπεδο. Είχε και πάλι προβλήματα στο πόδι, αλλά όποτε έπαιξε ήταν ο καλύτερος. Μοιράζει ασίστ, κάνει ντρίμπλες και σταματιέται μόνο με (αληθινά) φάουλ. Ένα θεματάκι έχει μόνο με το σκοράρισμα. Μπορεί να έχει σκοράρει 19 φορές σε 26 συμμετοχές, όμως φάνηκε στα ματς της Λισαβόνας ότι χάνει ευκαιρίες που δεν χάνονται. Σήμερα μπορεί να αποδείξει ότι θα λύσει κι αυτό το πρόβλημα. Όπως τα κατάφερε και με όλα τα προηγούμενα.

Αντίθετα, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι δεν έχει τέτοια ζητήματα. Με 55 γκολ στο ενεργητικό του διανύει την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του, μακράν.

Ακόμη και τώρα που στο Φάιναλ 8 μετρά μόλις δύο τέρματα από τα έντεκα της Μπάγερν. Έβαλε ένα στο 8-2 επί της Μπαρτσελόνα και το τελευταίο στο 3-0 κόντρα στη Λιόν. Κι εδώ ευθύνεται ο Χάνσι Φλικ. Ξέροντας ότι όλες οι άμυνες θα προσαρμοστούν πάνω στον Πολωνό, του άλλαξε λίγο τον ρόλο. Τον τράβηξε εκτός περιοχής, περιφερειακά. Οι αντίπαλοι αμυντικοί τον ακολουθούν και μοιραία ανοίγουν οι χώροι για τους συμπαίκτες του.

Σήμερα, ο 32χρονος αισθάνεται πιο δικαιωμένος από ποτέ για την επιλογή του να βρίσκεται ακόμα στο Μόναχο. Διότι τόσο η καριέρα του όσο και η σχέση του με την Μπάγερν, πέρασε από πολλά κύματα.

Το 2009, παραλίγο ο δρόμος να τον φέρει στην Ελλάδα. Στα 21 του είχε ήδη πάρει μεταγραφή για τη Λεχ Πόζναν και το πρωτάθλημα της Α’ Πολωνίας. Ο Κριστόφ Βαζέχα τον είχε εντοπίσει και τον πρότεινε στον Παναθηναϊκό, που τότε έψαχνε σέντερ φορ. Οι «πράσινοι» παρότι ξόδευαν αφειδώς τα χρήματα της πολυμετοχικότητας, δίστασαν να δώσουν για ένα ταλέντο 4-5 εκατομμύρια ευρώ. Προτίμησαν τον Τζιμπρίλ Σισέ, δικαιώθηκαν εκ του αποτελέσματος και μάλλον κάπως έτσι σώθηκε και η καριέρα του «Λέβα» που πήρε στην Ντόρτμουντ. Με την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ πήγε και σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Σκόραρε με πέναλτι, αλλά έφυγε ηττημένος από την Μπάγερν με 2-1 στο «Γουέμπλεϊ». Το 2014 πήγε στο Μόναχο ως ελεύθερος (!), όμως μέχρι σήμερα δεν ευτύχησε να ξαναπαίξει σε τελικό. Δεν ήταν λίγες οι φορές που κόντεψε να φύγει. Αρχικά δεν τον ήθελε ο Πεπ Γουαρδιόλα. Ο Καταλανός, συνηθισμένος από την Μπαρτσελόνα, δεν ήθελε την ύπαρξη ενός σταθερού σέντερ φορ. ‘Άλλωστε ήταν αυτός που εισήγαγε τον όρο «ψευτοεννιάρι» στο ποδόσφαιρο και ο Λέβα ήταν σκέτο, καθαρό, ατόφιο «εννιάρι». Στις αρχές της περιόδου 2015-16, ο Γουαρδιόλα πολλές φορές τον άφηνε και στον πάγκο. Ο Πολωνός έδωσε την απάντησή του σε ένα ματς με τη Βόλφσμπουργκ. Μπήκε αλλαγή στο ημίχρονο με το σκορ στο 0-1 και σκόραρε πέντε φορές μέσε σε οκτώ λεπτά και 59 δευτερόλεπτα! Ακόμη και ο Πεπ έμεινε άφωνος και δεν τον ξανάφησε στον πάγκο…

Οι απανωτές ευρωπαϊκές αποτυχίες της Μπάγερν, έβαλαν τον Λεβαντόφσκι σε σκέψεις αποχώρησης. Η Ρεάλ τον ζητούσε, όπως και άλλοι σύλλογοι. Τελικά, αποφάσισε να μείνει στο Μόναχο και όπως φαίνεται δικαιώθηκε.