Αθλητισμος

Βερούλη-Σακοράφα-Μανιάνι και τώρα Ελίνα Τζένγκο

Γεννήθηκε στην Ελλάδα, δηλώνει Ελληνίδα κι Αλβανίδα, κι έκανε παγκόσμιο ρεκόρ

Αργύρης Ευθυμιάδης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ελίνα Τζένγκο: Η 18χρονη αθλήτρια που γράφει ήδη ιστορία με το παγκόσμιο ρεκόρ Νεανίδων και συνεχίζει μια παράδοση στον ακοντισμό.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση γενικής αναδόμησης, προσπαθώντας να αφήσει οριστικά πίσω της τα κατάλοιπα της επταετίας. Μέσα σε αυτή την «αλλαγή», κάπου στα σύνορα Αμαρουσίου και Νέας Ιωνίας, ετοιμάζεται ένα μεγάλο στάδιο που όμοιό της δεν είχε ξαναδεί η χώρα.

Ονομάστηκε Ολυμπιακό Στάδιο, δικαίωσε το όνομά του φιλοξενώντας τους Αγώνες του 2004, δοξάστηκε σε αμέτρητες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, όμως τα εγκαίνιά του έγιναν σε μια σπουδαία συνάντηση του στίβου.

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1982 φιλοξενήθηκε στην Αθήνα και όλη η χώρα περίμενε με κομμένη την ανάσα τη μάχη δύο δικών μας κοριτσιών στο ακόντιο. Η Άννα Βερούλη με ρίψη στα 70.02 δικαίωσε τις προσδοκίες και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, ενώ η Σοφία Σακοράφα πήρε το χάλκινο στην ίδια διοργάνωση.

Όπως φάνηκε δεν ήταν μια τυχαία στιγμή αυτή, καθώς δύο εβδομάδες αργότερα η Σακοράφα έκανε Παγκόσμιο ρεκόρ με 74.20, ενώ το ’83 η Βερούλη πήρε χάλκινο στο Παγκόσμιο του Ελσίνκι.

Η παράδοση συνεχίστηκε αρκετά αργότερα με τη Μιρέλα Μανιάνι. Η αθλήτρια που εκπροσωπούσε την Αλβανία ως το 1997, πήρε υπηκοότητα και έπεσε πάνω στην αλλαγή των κανονισμών. Το ακόντιο αυξήθηκε σε βάρος (600 γραμμάρια αντί για 500) και μοιραία οι επιδόσεις έπεσαν τα επόμενα χρόνια.

Η Μανιάνι έγραψε τη δική της ιστορία με χρυσό στο Παγκόσμιο του 1999 και του 2003 (αργυρό σε αυτό του 2001), με χρυσό στο Ευρωπαϊκό του 2002, αλλά και δύο Ολυμπιακά μετάλλια. Ασημένιο στο Σίδνεϊ, χάλκινο στην Αθήνα.

Φαίνεται πως κάθε 15-20 χρόνια η χώρα μας θα έχει τη χαρά να βγάζει ακοντίστριες υψηλού επιπέδου. Διότι το παρόν άρθρο θέλει να παρουσιάσει την Ελίνα Τζένγκο, ένα κορίτσι που είναι δεδομένο ότι θα μας απασχολήσει θετικά για αρκετά χρόνια, μην πούμε δεκαετίες.

Γεννήθηκε στην Ελλάδα στις 2 Σεπτεμβρίου του 2002 από Αλβανούς γονείς, που είχαν ήδη μεταναστεύσει στη χώρα μας. Μεγάλωσε εδώ, δεν έφυγε ποτέ, πήγε σε ελληνικό σχολείο, όμως σχετικά πρόσφατα χρειάστηκε να πάρει την ελληνική υπηκοότητα, αφού μέχρι να αρχίσει να κάνει τις πρώτες μεγάλες επιδόσεις στο ακόντιο, δεν είχε χρειαστεί να ασχοληθεί με το θέμα.

Την ανακάλυψε ο προπονητής Γιώργος Μποτσκαριώφ σε πολύ μικρή ηλικία και παραμένει μέχρι τώρα ο καθοδηγητής της στα πρώτα της βήματα στον χώρο του πρωταθλητισμού. Ο κόουτς την είδε στα γήπεδα της Νέας Καλλικράτειας στη Χαλκιδική, διέγνωσε το μεγάλο ταλέντο της και την πήρε υπό την προπονητική του σκέπη.

Η ελληνική κοινότητα του στίβου άκουσε πρώτη φορά για την Τζένγκο το 2016. Η 14χρονη τότε αθλήτρια έκανε επίδοση 54.04, με ακόντιο 500 γραμμαρίων φυσικά, που χρησιμοποιείται σε ηλικίες μέχρι 18 χρόνων.

Τον Μάιο του 2018 άρχισαν οι μεγάλες διακρίσεις. Πρώτα το χρυσό στη Γυμνασιάδα του Μαρακές (53.32) η επίδοση και αμέσως μετά στην Έδεσσα ένα εντυπωσιακό 55.48. Η καλύτερη επίδοση στον κόσμο για την ηλικία της. Εκεί έγινε επιτακτική η ανάγκη να αποκτήσει η Ελίνα την ελληνική υπηκοότητα.

Ο γυμναστής και μέλος του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, ο Σπύρος Κέλλης ήταν ο άνθρωπος που έτρεξε τις διαδικασίες, με την αρωγή του προέδρου της Ομοσπονδίας, του Κώστα Παναγόπουλου. Φυσικά, για ένα κορίτσι που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα και η Τζένγκο έγινε και τυπικά Ελληνίδα πολύ γρήγορα.

Έτσι, τον Οκτώβριο του 2018 εκπροσώπησε τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, που έγιναν στο Μπουένος Άιρες. Στα προκριματικά το ακόντιο… πέταξε από τα χέρια της στα 63.34, επίδοση που σήμαινε ευρωπαϊκό ρεκόρ κάτω των 18 και ρεκόρ Αγώνων. Στο τελικό μπορεί να έκανε… μόνο 61.74, όμως αρκούσε για να πάρει χρυσό μετάλλιο! Έγινε σημαιοφόρος στην τελετή λήξης, ενώ αναδείχθηκε αθλήτρια εκείνου του μήνα στον ευρωπαϊκό στίβο. Είναι ακόμα η μικρότερη που το έχει καταφέρει στην ιστορία…

Μέχρι σήμερα, η Ελίνα θα μπορούσε να αγωνίζεται με 500άρια ακόντια, όμως από τις αρχές του 2019 άρχισε να παίζει με το 600άρι, που είναι φυσικά στην κατηγορία των γυναικών.

Στον πρώτο της αγώνα –στη Θεσσαλονίκη- έκανε επίδοση 56.94 και πήρε την πρόκριση για το Ευρωπαϊκό του Μπόρας. Σημειωτέον, το όριο ήταν 51 μέτρα! «Μπορώ να κάνω μεγαλύτερες ρίψεις» είπε τότε και αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο.

Πριν αφήσει οριστικά το 500άρι ακόντιο, φρόντισε να αφήσει και το στίγμα της, όταν στον τελικό του σχολικού πρωταθλήματος έκανε επίδοση 65.90, που είναι η καλύτερη στον κόσμο.

© EUROKINISSI

Κάθε αγώνας ήταν και ένα βήμα παραπάνω για την Τζένγκο: 59.42 τον Μάιο, 61.48 τον Ιούνιο και φυσικά απανωτά πανελλήνια ρεκόρ Νεανίδων.

Δυστυχώς, ένας τραυματισμός στον αγκώνα την έφερε πίσω. Στο Μπόρας δεν τα πήγε καλά και ουσιαστικά έχασε όλη τη σεζόν. Τόσο την υπόλοιπη καλοκαιρινή, αλλά και τη χειμερινή, που ήταν βέβαια κουτσουρεμένη λόγω κορωνοϊού.

Από την περασμένη άνοιξη, η Ελίνα είχε μιλήσει δημόσια για την επιθυμία της να πάει στο Τόκιο. Αν υπάρχει κάτι θετικό από την πανδημία γι’ αυτήν, είναι η αναβολή των Αγώνων για του χρόνου, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προλάβει και να πιάσει το όριο.

Η επιστροφή της έγινε στα τέλη Μαΐου και ήταν σαν να μην πέρασε μια μέρα. Όλοι οι αγώνες της ήταν σταθερά πάνω από τα 60 μέτρα και την περασμένη εβδομάδα ήρθε η εκτόξευση. Με ρίψη στα 63 μέτρα και 96 εκατοστά έκανε παγκόσμιο ρεκόρ Νεανίδων στα Γιάννενα, μόλις τέσσερα εκατοστά κάτω από το όριο για τους Ολυμπιακούς!

Μέχρι στιγμής, επίσημα το ρεκόρ δεν έχει καταγραφεί. Για να αναγνωριστεί πρέπει η αθλήτρια να περάσει από ντόπινγκ κοντρόλ, ο αγώνας να είναι επίσημος στο καλεντάρι της IAAF με κριτές που έχουν άδεια, ο αέρας να μην ξεπερνά τα δύο μέτρα, ενώ ο εξοπλισμός πρέπει να είναι πιστοποιημένος, όπως και το στάδιο.

Απ’ όλα τα παραπάνω, πρόβλημα υπάρχει μόνο με τους Ζωσιμάδες, που δεν έχουν πιστοποίηση. Όμως ο ΣΕΓΑΣ αν βιαστεί θα καταφέρει να κάνει το ρεκόρ έγκυρο.

© EUROKINISSI/ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ

Όμως, ακόμη κι αυτό μικρή σημασία έχει διότι τα καλύτερα έρχονται. Βασικά έχουν ήδη έρθει. Η επίδοση της Τζένγκο είναι η δεύτερη καλύτερη στην Ελλάδα (μετά την αλλαγή κανονισμών του 1999), μετά το 67.51 της Μανιάνι. Η Ελίνα έχει ήδη ξεπεράσει τις Αγγελική Τσιολακούδη και Σάβα Λίκα, που μετρούν και συμμετοχές σε Ολυμπιακούς!

Ο Γιώργος Μποτσκαριώφ ήταν περήφανος και συγκινημένος μετά τη ρίψη του Σαββάτου, διότι θυμήθηκε ένα περσινό στιγμιότυπο. Όταν η Ελίνα είχε τραυματιστεί και δεν τα πήγε καλά στο Μπόρας, του είχε πει ότι «όταν γίνω καλά θα κάνω παγκόσμιο ρεκόρ». Κατέγραψε τη σκηνή εκείνη σε βίντεο και είδε την… προφητεία να γίνεται πραγματικότητα.

© EUROKINISSI

Ο προπονητής της, δεν την άφησε στα Ιωάννινα να κάνει παρά μόνο μία βολή. Ο στόχος είναι το πανελλήνιο πρωτάθλημα, αυτό το σαββατοκύριακο στην Πάτρα. Καταλαβαίνει κανείς ότι αν με μία… χαλαρή βολή τις προάλλες έκανε 63.96, ποιος ξέρει τι θα συμβεί αυτή την εβδομάδα. Όμως ακόμη κι αν το νέο ρεκόρ δεν έρθει στο πανελλήνιο, είναι δεδομένο ότι πολλές νέες επιτυχίες περιμένουν στο μέλλον. Η Ελίνα Τζένγκο μόλις ξεκίνησε…