Αθλητισμος

Κι όμως το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει σταματήσει

Ο Panathinaikos AC Esports είναι το μοναδικό τμήμα του Παναθηναϊκού που συνεχίζει κανονικά την αγωνιστική του δράση

Άκης Κατσούδας
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μιλήσαμε με τον υπεύθυνο του τμήματος Esports του Παναθηναϊκού, το μοναδικό ενεργό της ομάδας, σε μια εποχή που όλη η αγωνιστική δράση έχει παγώσει εξαιτίας του κορωνοϊού.

Ο διαιτητής σφυρίζει την έναρξη. Ο αγώνας μεταξύ του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ ξεκινά. Περισσότεροι από 10.000 θεατές παρακολουθούν την αναμέτρηση. Τα χειριστήρια παίρνουν φωτιά. Η οθόνη έχει αντικαταστήσει τους έρημους αγωνιστικούς χώρους. Όχι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο αγώνα, αλλά για μια ακόμη αγωνιστική του επίσημου ελληνοκυπριακού πρωταθλήματος για το FIFA 20. 

Ο Panathinaikos AC Esports είναι το μοναδικό τμήμα του Παναθηναϊκού που συνεχίζει κανονικά την αγωνιστική του δράση, σε μια εποχή που όλοι οι αγωνιστικοί χώροι έχουν βάλει λουκέτο για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

Ελέω, μάλιστα, της έλλειψης αυτής, το κοινό που παρακολουθεί τους αγώνες αυτού του πρωταθλήματος έχει γιγαντωθεί τις τελευταίες βδομάδες, με ιστοσελίδες να αναπαράγουν τους αγώνες - στην περίπτωση του Παναθηναικού το Olaprasina1908.gr - και συνδρομητικά κανάλια, όπως τη Nova, να τους ζητά να κάνουν ένα ειδικό τουρνουά αποκλειστικά για εκείνη, το οποίο προβάλλει στα κανάλια της. 

Ο Ιωάννης Γισγάκης, υπεύθυνος του Panathinaikos AC Esports, έχει εκπλαγεί από αυτή την εξέλιξη. «Αυτή τη στιγμή τα κανονικά play off του πρωταθλήματος είναι στον αέρα. Ε, εμείς από ‘δω τα παίζουμε κανονικά» λέει γελώντας. «Στον τελευταίο αγώνα μάς παρακολούθησαν 14.000 άνθρωποι. Περισσότερος κόσμος δηλαδή από αυτό που συγκεντρώνονταν στο ΟΑΚΑ για να δει τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό». 

 

 

Αυτή τη στιγμή, στο ελληνοκυπριακό πρωτάθλημα του FIFA, του διασημότερου ηλεκτρονικού ποδοσφαίρου στον κόσμο, συμμετέχουν επίσημα ομάδες όπως η ΑΕΚ, ο Άρης, η Ομόνοια και το ΑΠΟΕΛ, ενώ υπάρχει ο Πειραιάς και η Τούμπα Esports, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ αντιστοίχως, ωστόσο δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη τα δικαιώματα για να χρησιμοποιούν τα επίσημα σήματά τους στους αγώνες. 

Η διαδικασία έχει ως εξής: Οι αγώνες διαρκούν 17 λεπτά, είναι 11 vs 11, με τον παίκτη της κάθε ομάδας να έχει δημιουργήσει τον δικό του ποδοσφαιριστή, με το δικό του όνομα και χαρακτηριστικά. 

Τα ματς γίνονται εξ αποστάσεως, καθώς δεν διαμένουν όλοι οι παίκτες από την Αθήνα, ενώ η κάθε ομάδα διαθέτει τον δικό της προπονητή, ο οποίος είναι ο μοναδικός, σύμφωνα με τον κ. Γισγάκη, που μιλά κατά τη διάρκεια του αγώνα και συστήνει στους παίκτες να μην χάνουν τις θέσεις τους και αφήνουν κενά. 

Οι προπονήσεις των παικτών, στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, είναι καθημερινές ενώ οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μεταγραφές ακόμη και από το εξωτερικό. Ένα απ’ αυτά τα παραδείγματα είναι και η περίπτωση του Βόσνιου Γιάβοριτς, ο οποίος συμφώνησε να αγωνιστεί με την πράσινη φανέλα, παρόλο που βρίσκεται τόσο μακριά από την έδρα της ομάδας. 

Το τμήμα Esports του Παναθηναϊκού δημιουργήθηκε το 2016, με τους παίκτες του να διακρίνονται κυρίως στο LoL και το Fortnite. Το 2018, ωστόσο, σταμάτησε τη δράση του. Ο Ιωάννης Γισγάκης, ο οποίος είναι χρόνια gamer, το παρατήρησε, ξεκίνησε τις διαδικασίες για την επαναδημιουργία του και τα κατάφερε. Σήμερα τα Esports του Παναθηναϊκού διαθέτουν τμήμα μόνο στο FIFA 20, ωστόσο, σκοπός του ίδιου είναι, σε συνεργασία με τον Ερασιτέχνη, να επεκταθούν και σ’ άλλα παιχνίδια, μ’ αρχή το NBA 2K, το ρόστερ του οποίου ήδη αρχίζει να στήνεται. 

Για τον κ. Γισγάκη, ο οποίος πέρα απ’ τα διοικητικά είναι και παίκτης της ομάδας, η ενασχόληση με το τμήμα ενός τόσο ιστορικού συλλόγου αποτελεί μεγάλη τιμή αλλά και τεράστιο βάρος. «Εγώ, για παράδειγμα, μπορώ να ξεχωρίσω όταν παίζω μόνος μου ή με την παρέα μου στο Playstation του σπιτιού μου για να ξεκουραστώ και όταν μπαίνω να αγωνιστώ για τον Παναθηναϊκό. Το βλέπω πολύ σοβαρά. Αυτό που σε απασχολεί εκείνη την ώρα είναι να κερδίσεις και όχι να περάσεις καλά. Όταν χάνουμε, δεν λέμε πολλά, ένα καληνύχτα μόνο και δίνουμε ραντεβού για την προπόνηση της επόμενης μέρας. Όλους τους επηρεάζει. Παύει να είναι απλά ένα παιχνίδι» σημειώνει ο ίδιος. 

«Τα παιχνίδια μας πια τα βλέπει πολύς κόσμος και για τους gamers αυτό δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Ένας 18χρονος που έχει συνηθίσει να παίζει μπροστά σ’ ένα κοινό το πολύ 40 ατόμων, ξαφνικά καλείται να το κάνει αυτό σε περισσότερους από 10.000, οι οποίοι τον σχολιάζουν, στέλνοντάς του ακόμη και προσωπικά μηνύματα. Νιώθω πως μερικά παιδιά δεν βγάζουν αυτό που δείχνουν στις προπονήσεις εξαιτίας αυτής της πίεσης και του άγχους». 

Ο ίδιος μπορεί να αγωνίζεται στο χώρο του κέντρου, ωστόσο, θεωρεί πως η πιο αγχώδης και πιεστική είναι η θέση του τερματοφύλακα της ομάδας. «Είναι πολύ δύσκολο να είσαι goalkeeper. Αν κάνει λάθος σε μια φάση ένας επιθετικός και δεν βάλει το γκολ, δεν θα του πουν τίποτα. Αν το κάνει, όμως, ένας τερματοφύλακας τότε είναι μεγάλη η πίεση. Μην ξεχνάμε, επίσης, πως πρόκειται για ένα game. Μπορεί να πατήσεις κάτι στο χειριστήριο και να μην το πάρει το παιχνίδι ακριβώς έτσι όπως έδωσες εσύ την εντολή να το κάνει» προσθέτει. 

Οι διοργανώσεις είναι παρόμοιες μ’ αυτές του κανονικού ποδοσφαίρου: πρωτάθλημα, κύπελλο, Champions League και Europa League. Το επίπεδο, μάλιστα, έχει ανέβει τόσο καθώς σχεδόν κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τη δικιά της λίγκα, ενώ υπάρχουν ομάδες και παίκτες οι οποίοι έχουν καταφέρει να γίνουν ιδιαίτερα πλούσιοι από αυτή την ενασχόλησή τους. Στην Ελλάδα, ακόμη, αυτό είναι αδύνατο με τους περισσότερους παίκτες, σύμφωνα με τον κ. Γισγάκη, να λαμβάνουν το ανώτερο κάθε μήνα 100 με 200 ευρώ, πλην ελαχίστων περιπτώσεων. 

Η χρονιά αυτή είναι μεταβατική για τον Panathinaikos AC Esports, με τον Ιωάννη Γισγάκη να επιθυμεί, όταν τελειώσει όλο αυτό, να φέρει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τμήμα τον κόσμο του Παναθηναϊκού, διοργανώνοντας events στα οποία θα μπορούν απλοί χρήστες να παίζουν κόντρα σε παίκτες των πρασίνων σε αγώνες 1vs1. 

«Θεωρώ πως τα esports θα κυριαρχήσουν στο μέλλον. Στο εξωτερικό υπάρχουν παιδιά που ζουν απ’ αυτό. Στην Ελλάδα είμαστε ακόμη πίσω, αλλά σίγουρα το μέλλον μας ανήκει. Τα κλασικά αθλήματα είναι αυτά που είναι. Τα Esports έχουν μια άλλη χάρη. Όσο περισσότερα games βγαίνουν τόσα περισσότεροι άνθρωποι δραστηριοποιούνται. Για αυτό, κάποια στιγμή, δεν το έχω απίθανο να περάσει το FIFA ακόμη και το κανονικό ποδόσφαιρο».