Αθλητισμος

Ξύπνησε από το κώμα ο Νούρι του Άγιαξ μετά από 33 μήνες

Παρά τις εκτιμήσεις των γιατρών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μετά από μία μάχη που έδινε με τα μηχανήματα υποστήριξης επί 33 μήνες, ο Αμπντελάκ Νούρι του Άγιαξ ξύπνησε από το κώμα που είχε πέσει.

Ο Αμπντελάκ Νούρι, ο ποδοσφαιριστής του Άγιαξ, 22 ετών ξύπνησε από το κώμα στο οποίο βρισκόταν για 33 ολόκληρους μήνες!

Μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού, στο φόβο και τις ανασφάλειές μας και στις απανωτές καταγραφές κρουσμάτων και νεκρών, έχουμε ανάγκη από ευχάριστες ειδήσεις. Αυτές τις μέρες είναι σπάνιες, όμως βρέθηκε που ανάγκασε άπαντες να χαμογελάσουν πλατιά.

Ο πιτσιρικάς ήταν ένα από τα πάμπολλα αστεράκια της περίφημης ακαδημίας του ολλανδικού συλλόγου και είχε πάρει προαγωγή για την πρώτη ομάδα. Μαζί με τα φιλαράκια του, τον Ντε Γιονγκ, τον Ντε Λιχτ, όλους αυτούς που διέπρεψαν πέρυσι στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Τον Ιούλιο του 2017, ο Άγιαξ έδινε φιλικό παιχνίδι με τη Βέρντερ Βρέμης και ο Νούρι παραπονέθηκε για στομαχικές διαταραχές και πως δεν είχε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ. Δεν ξεκίνησε βασικός, αλλά μπήκε αλλαγή στο ημίχρονο. Στο 72ο λεπτό ένιωσε αδιαθεσία, έπεσε στο έδαφος, παθαίνοντας αρχικά καρδιακή προσβολή. Οι γιατροί τον επανέφεραν στη ζωή, όμως το παιδί υπέστη σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες. Τις πρώτες μέρες, όλοι οι επιστήμονες που τον εξέτασαν δεν έδιναν καμία πιθανότητα ανάνηψης.

Έναν χρόνο μετά το συμβάν, ο Νούρι ξύπνησε από το τεχνητό κώμα, όμως δεν μπορούσε να επικοινωνήσει, δεν έδειχνε να καταλαβαίνει τι συμβαίνει γύρω του. Πήγε στο σπίτι του, εκεί διαμορφώθηκε ένα ειδικό δωμάτιο με παροχές κλινικής και η οικογένειά του, απλά περίμενε κάποιο θαύμα.

Τον τελευταίο καιρό η κατάστασή του βελτιώθηκε. Οι γονείς του περίμεναν να σιγουρευτούν και την Πέμπτη το βράδυ έδωσαν στη δημοσιότητα την ευχάριστη είδηση: Ο «Άπι» είναι πολύ καλύτερα. Καταρχάς ξύπνησε από το κώμα και έχει επαφή με το περιβάλλον. Δεν μπορεί να περπατήσει, ούτε καν να μιλήσει, όμως πια καταλαβαίνει τα πάντα. Κάθεται σε καρέκλα αρκετές ώρες της ημέρας, παρακολουθεί τις συζητήσεις των οικείων του και φυσικά βλέπει πολύ ποδόσφαιρο.

Τρώει κανονικά, γελάει, μπορεί να φτερνιστεί, ενώ κάνει και όλες τις υπόλοιπες ανθρώπινες λειτουργίες, που είναι δείγμα καλής υγείας.

Ουδείς ξέρει πόσο πολύ θα βελτιωθεί η κατάστασή του. Οι γιατροί έχουν πει εξαρχής για μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο. Ίσως να έχουν δίκιο. Από την άλλη, όταν έλεγαν ότι ο Νούρι δεν θα ξυπνήσει ποτέ, έδειχναν σίγουροι. Κι όμως αυτός τους διέψευσε. Γιατί να μην συνεχίσει να το κάνει;