Αθλητισμος

Η ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο του ΠΑΟ ΑμεΑ δίνει το σύνθημα

O ερασιτέχνης Παναθηναϊκός πρωτοπορεί με τη δημιουργία αθλητικών τμημάτων ΑμεΑ

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΠΑΟ ΑμεΑ

Συνέντευξη με τον προπονητή της ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο του Παναθηναϊκού ΑμεΑ, Κώστα Χρόνη.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2018, παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, ανακοινώθηκε επίσημα η ίδρυση του Παναθηναϊκού ΑμεΑ με άμεση ενεργοποίηση του τμήματος μπάσκετ με αμαξίδιο. Αυτό ήταν μόνο η αρχή και μέσα στο 2019 δημιουργήθηκαν τμήματα ΑμεΑ για ποδηλασία, κολύμβηση, τοξοβολία, σκοποβολή, ξιφασκία με αμαξίδιο, όπως και πολύ πρόσφατα το τμήμα πινγκ πονγκ. Μία σημαντική κίνηση για την ενίσχυση του αθλητισμού ΑμεΑ και ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλοι (η ΑΕΚ και ο Άρης είναι επίσης πρωτοπόρες ομάδες στον αθλητισμό ΑμεΑ).

ΠΑΟ ΑμεΑ

Ο πρώτος επίσημος αγώνας στην ιστορία του τμήματος δόθηκε στις 2 Μαρτίου 2019 απέναντι στον Ήφαιστο, στο κλειστό γυμναστήριο Παναγίας Αλεξιώτισσας στην Πάτρα. Οι «πράσινοι» κατάφεραν και πήραν την άνοδο στην Α1 σε αγώνες μπαράζ με τον ΠΑΣΚΑ,  με το εξής ρόστερ: Κώστας Χρόνης (προπονητής): Πέτρος Τσίκουρας, Νικολάι Βακλίνοφ, Γκιόργκι Ιβανόφ, Κώστας Κατωπόδης, Βασίλης Τουμαράς, Χρήστος Μαρτσάκης, Σπύρος Σπαθής, Παναγιώτης Κοντογιάννης, Ιωάννα Χρονοπούλου, Παύλος Μάμαλος και Νίκος Φύτρος, με νέες προσθήκες και μεταγραφές πρόσφατα (ο παραολυμπιονίκης Πάνος Τριανταφύλλου, όπως και ο Γιώργος Τσαουσίδης).

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ποιες ομάδες, πέραν του Παναθηναϊκού, συμμετέχουν στις Α1 και Α2 κατηγορίες της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με αμαξίδιο: AEK, Άρης, Α.Σ. Άτλας, Γ.Σ. Δωδεκάνησος, Μέγας Αλέξανδρος ’94, ΠΑΣΚΑ., Μαρούσι, Αργοναύτες Βόλου, Ηρόδικος, Καβάλα, Αστέρας Τρικάλων, Πανσερραϊκός, Ηράκλειο, Ήφαιστος, Αετοί Κρήτοι, με αθλητές αυτών των ομάδων να στελεχώνουν την Εθνική Ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο.

ΠΑΟ ΑμεΑ

Ο προπονητής της ομάδας, Κώστας Χρόνης, μίλησε στην ATHENS VOICE για την ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο του ΠΑΟ ΑμεΑ, τις προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΑμεA στην Ελλάδα και πώς βλέπει το μέλλον του αθλητισμού για άτομα με ειδικές ανάγκες στη χώρα μας. 

Πώς δημιουργήθηκε η ομάδα καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο; Ήταν και το πρώτο τμήμα του Παναθηναϊκού Α.Ο. ΑμεΑ.
Η ομάδα της καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο του Παναθηναϊκού δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Ήταν μία πρωτοβουλία μιας ομάδας ανθρώπων με κύριο πρωτεργάτη τον Βαγγέλη Παπαλιό, δίνοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα σε αθλητές με αναπηρία να αγωνιστούν με το τριφύλλι στο στήθος. Κάπως έτσι ξεκίνησε να γράφεται η ιστορία του ΠΑΟ ΑΜΕΑ.Η ομάδα στελεχώθηκε αρκετά γρήγορα θα έλεγα καθώς τα χρονικά περιθώρια ήταν πολύ μικρά. Έπρεπε μέσα σε δύο μήνες να να ετοιμάσουμε την ομάδα να βρούμε γήπεδο, ώρες προπόνησης, αμαξίδια για τους νέους παίκτες και άλλα πολλά προβλήματα που όμως με τη βοήθεια των ανθρώπων που στελέχωσαν το σύλλογο τα κάναμε να μοιάζουν μικρά.

ΠΑΟ ΑμεΑ
Παναγιώτης Κοντογιάννης

Πριν λίγο καιρό μάλιστα, πανηγυρίσατε την άνοδό σας στην Α1 κατηγορία; Ποια ήταν η εμπειρία σας από αυτή την πρώτη χρονιά;
Ναι, τον Νοέμβριο που μας πέρασε πανηγυρίσαμε την άνοδο μας στην πρώτη κατηγορία της καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο, έπειτα από διπλούς αγώνες μπαράζ με την ιστορική ομάδα του ΠΑΣΚΑ η οποία είναι και πολυνίκης στην Ελλάδα έχει τα περισσότερα πρωταθλήματα και κύπελλα στην ιστορία των θεσμών. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που πετύχαμε το μεγάλο μας στόχο αν και η ομάδα ήταν καινούργια φτιάξαμε ένα ανταγωνιστικό ρόστερ που δούλεψε σωστά όλη τη χρονιά. Πιστεύω ότι δείξαμε μια καλή εικόνα στο παρκέ και η επιτυχία μας γεμίζει με όρεξη αλλά και ευθύνη για τη νέα αγωνιστική σεζόν που θα μας βρει στην Α1 κατηγορία.

Σε τι επίπεδο βρίσκεται το πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο, όπως και η εθνική ομάδα; Υπάρχει στήριξη από φορείς και την πολιτεία;
Το επίπεδο της καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά υψηλό όμως συνεχώς γίνονται βήματα από την ομοσπονδία προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε το προϊόν να γίνει καλύτερο και το πρωτάθλημά μας πιο ανταγωνιστικό. Η εθνική ομάδα το καλοκαίρι που μας πέρασε ανέβηκε στην δεύτερη κατηγορία της Ευρώπης και τη νέα χρονιά το 2020 θα αγωνιστεί στην  Division B σε διοργάνωση που μάλιστα θα γίνει στην Αθήνα το Σεπτέμβριο στο Ολυμπιακό κέντρο Γαλατσίου.

ΠΑΟ ΑμεΑ

Από ότι βλέπω, ο σύλλογος δραστηριοποιείται και σε άλλα αθλήματα και τμήματα για άτομα με αναπηρία (ξιφασκία και σκοποβολή με αμαξίδιο, στίβος, κολύμβηση). Σημαντική κίνηση από έναν μεγάλο σύλλογο σαν τον Παναθηναϊκό;
Είναι αλήθεια ότι από την πρώτη στιγμή ο σύλλογος του Παναθηναϊκού έδωσε τη μεγάλη βάση στο τμήμα της καλαθοσφαίρισης όμως ταυτόχρονα έγιναν δράσεις και προς άλλα αθλήματα και στόχος είναι όσο περνάει ο χρόνος να υπάρχει δραστηριότητα και σε περισσότερα αγωνίσματα. Υπάρχει μεγάλη όρεξη για δουλειά από τα παιδιά που τρέχουν τα project, τους προπονητές, τη διοίκηση, εθελοντές, παιδιά που δεν φαίνονται όλοι προσπαθούν ώστε το εγχείρημα του Παναθηναϊκού ΑΜΕΑ να μεγαλώσει και να φτάσει εκεί που κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί ακόμα.

Συνεργάζεστε στενά με τα υπόλοιπα τμήματα του συλλόγου;
Υπαρχει συνεργασία και με τα υπόλοιπα τμήματα του συλλόγου όμως μελλοντικά θα προσπαθήσουμε η συνεργασία αυτή να γίνει ακόμα πιο δυνατή καθώς υπάρχουν παιδιά που αγωνίζονται σε δύο ή περισσότερα αθλήματα. Μέσω της συνεργασίας να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους αθλητές με τον καλύτερο τρόπο και στο αγώνισμα που ταιριάζει περισσότερο στον καθέναν.

Υπάρχουν παίκτες της επαγγελματικής ομάδας που σας στηρίζουν; Είδαμε και σε πολλές περιπτώσεις τον Νίκο Παππά δίπλα σας.
Ο Νίκος Παππάς έχει σταθεί δίπλα στην ομάδα μας εμπράκτως από την αρχή έρχεται στα παιχνίδια κάθεται στον πάγκο, έρχεται στις προπονήσεις, στα τραπέζια της ομάδας, είναι μαζί μας και το δείχνει παντού. Ταυτόχρονα, δίπλα στην ομάδα μας έχουν έρθει πολλά στελέχη του Παναθηναϊκού από το γυναικείο βόλεϊ, από το αντρικό βόλεϊ, από το μπάσκετ γυναικών και από άλλα αθλήματα τους βλέπουμε στα παιχνίδια είναι δίπλα μας και πιστεύω ότι όσο η ομάδα μας θα μεγαλώνει τόσο ο Παναθηναϊκός θα γίνεται ένα με το τμήμα ΑΜΕΑ.

ΠΑΟ ΑμεΑ
Παύλος Μάμαλος

Ποιες οι διαφορές στους κανονισμούς ανάμεσα σε ένα παιχνίδι καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο με έναν αγώνα χωρίς;
Το γενικότερο κλίμα και η φιλοσοφία του παιχνιδιού είναι η ίδια με το running basketball όμως υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις σε ότι έχει να κάνει με την μηχανική του αμαξιδίου, κάποιους κανονισμούς ασφαλείας ,και πιο εξειδικευμένα κανονισμούς που έχουν να κάνουν με το classification (βαθμός καταταξης ανάλογα με την αναπηρία) του κάθε αθλητή που αγωνίζεται.

Τι σας δίνει και προσφέρει εσωτερικά και όχι μόνο η συμμετοχή σας σε μία ομάδα;
Η συμμετοχή σε μία τέτοια ομάδα και ειδικά με το όνομα του Παναθηναϊκού σου δίνει καθημερινά κίνητρο για να πας στο γήπεδο και να κάνεις προπόνηση. Αυτό που ζήσαμε τη φετινή χρονιά με τον κόσμο του Παναθηναϊκού να μας ακολουθεί παντού και να δημιουργεί εκπληκτική ατμόσφαιρα ήταν κάτι πρωτόγνωρο για το άθλημα μας. Βρίσκομαι στο χώρο της καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο από το 2003 όμως αυτό που έζησα φέτος δεν συγκρίνεται με καμία άλλη χρονιά. Τεράστιο δέσιμο ομάδας με τον κόσμο. Ελπίζουμε και στο καινούργιο πρωτάθλημα να ζήσουμε ανάλογες στιγμές.

ΠΑΟ ΑμεΑ

Είναι η Ελλάδα μία χώρα φιλική προς τα άτομα με αναπηρία; Έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια τα πράγματα ή όλα μένουν ίδια;
Η Ελλάδα σε γενικές γραμμές αν έπρεπε κάποιος να απαντήσει κάτι πιστεύω ότι δεν είναι χώρα φιλική προς τα άτομα με αναπηρία. Υπάρχουν όμως πόλεις ή περιοχές που έχουν κάνει βήματα προς τα εμπρός σε ότι αφορά την πρόσβαση αλλά και σε ότι έχει να κάνει με τον σεβασμό προς τα άτομα με αναπηρία. Όλα έχουν να κάνουν με την παιδεία, είτε αυτή προέρχεται από το σχολείο ,είτε αυτή προέρχεται από τους γονείς, είτε αυτή προέρχεται από την προσωπική πληροφόρηση κάθε ανθρώπου.

Έχετε ταξιδέψει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σαν αθλητές ή επισκέπτες και ποιες οι διαφορές που έχετε δει εκεί ως προς τα άτομα με αναπηρία;
Έχω ταξιδέψει στο εξωτερικό σε  πολλές αποστολές ως προπονητής και με συλλόγους και με την εθνική ομάδα στα αμαξίδια και αυτό που έχω να πω είναι ότι οι διαφορές είναι σίγουρα εμφανείς στα θέματα υποδομών και πρόσβασης. Όμως, είναι πολύ έντονη και η διαφορά στο κομμάτι της αντιμετώπισης προς τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα. Στις προκαταλήψεις, στο σεβασμό, ή και στην συμπεριφορά. Όλα είναι θέμα παιδείας.

ΠΑΟ ΑμεΑ

Τι θα θέλατε να δείτε στην Ελλάδα σε σχέση με τους ανθρώπους με αναπηρία και τον αθλητισμό;
Αυτό που θα ήθελα να δω τα επόμενα χρόνια είναι διακρίσεις στα ομαδικά αθλήματα καθώς είναι αυτό που μας έχει λείψει. Στα ατομικά αθλήματα έχουμε πρωταθλητές ,έχουμε ολυμπιονίκες ,έχουμε μεγάλες διακρίσεις όμως πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το παραπάνω βήμα και στα ομαδικά παραολυμπιακά αθλήματα. Δεν αξιοποιήσαμε την εμπειρία του 2004 όπως θα έπρεπε και όπως οφείλαμε και πιστεύω ότι η τωρινή κατάσταση δείχνει κάτι καλό προς τα εμπρός. Ειδικά για το άθλημα της καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο το γεγονός από μόνο του ότι έφτιαξαν ομάδες ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ακούγεται ότι ετοιμάζει ομάδα και ο Ολυμπιακός είναι βήματα που θα φέρουν πολλά νέα παιδιά κοντά στο άθλημα μας και θα του δώσουν άλλη αίγλη.

Τι να περιμένουμε το ερχόμενο διάστημα από την ομάδα καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο του Παναθηναϊκού;
Η ομάδα μας αυτή τη στιγμή είναι στη διαδικασία στελέχωσης του ρόστερ για το επόμενο πρωτάθλημα .Εχουμε κάνει κάποιες κινήσεις, και υποσχόμαστε ότι θα έχουμε μια άκρως ανταγωνιστικη ομάδα ώστε να πρωταγωνιστήσουμε τη νέα σεζόν.

Περισσότερα για τα τμήματα του ΠΑΟ ΑΜΕΑ στην επίσημη σελίδα του συλλόγου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.