Αθλητισμος

Το ΝΒΑ, η Κίνα και η λεπτή κόκκινη γραμμή

Πώς ένα tweet κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα συμφωνίες δισεκατομμυρίων

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-1176004189.jpg
©Billy H.C. Kwok / Getty Images / Ideal Image

Λεμπρόν Τζέιμς υπέρ Κίνας μετά το tweet προέδρου ομάδας του NBA.

Ανέκαθεν ήταν γνωστό πως ο αθλητισμός έχει άμεση σχέση με την πολιτική, καθώς πολλές αποφάσεις, συμφωνίες και πιέσεις περνούν από εκεί. Ειδικά από το ποδόσφαιρο, το λεγόμενο και «όπιο του λαού». Τις τελευταίες μέρες όλη σχεδόν η αθλητική επικαιρότητα αφορά πολιτικά ζητήματα.

Η ρατσιστική επίθεση στη Βουλγαρία, οι στρατιωτικοί χαιρετισμοί των Τούρκων παικτών, το ντέρμπι Βορείου και Νοτίου Κορέας, η κατάσταση στην Καταλονία που επηρεάζει το ντέρμπι Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης.

Στον… χορό έχει μπει και το ΝΒΑ, διαταράσσοντας τις σχέσεις του με την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά που παρακολουθεί το συγκεκριμένο πρωτάθλημα μπάσκετ μετά τις ΗΠΑ.

Καταρχάς είναι λίγο πολύ γνωστή η ιστορία, όπου στο Χονγκ Κονγκ διαμαρτύρονται εδώ και μήνες για την απόφαση που πάρθηκε ώστε κατηγορούμενοι και εγκληματίες να εκδίδονται στην Κίνα και να δικάζονται (και να φυλακίζονται αν χρειαστεί) εκεί.

Το μπάχαλο με το ΝΒΑ ξεκίνησε πριν από μερικές μέρες όταν ο γενικός διευθυντής των Χιούστον Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ, ανέβασε ένα tweet συμπαράστασης προς τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ που διαδηλώνουν καθημερινά και προκάλεσε… χαμό στην Κίνα.

Φυσικά τα πάντα γίνονται για τα λεφτά και τα ποσά τρομάζουν. Το αμερικάνικο πρωτάθλημα μπάσκετ έχει συμβόλαιο ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων με την κινεζική τεχνολογική εταιρεία Tencent και αρκετά μικρότερα με άλλες επιχειρήσεις, όπως και ένα δυνατό τηλεοπτικό συμβόλαιο με το κανάλι CCTV Sports.

Αυτά τα χρήματα βοηθούν το ΝΒΑ να ανεβάζει κάθε χρόνο το salary cap, προσφέροντας στις ομάδες του περισσότερα χρήματα. Εκτός αυτού του βασικού deal, οι Κινέζοι φίλαθλοι δεν διστάζουν να ξοδέψουν εκατομμύρια κάθε χρόνο για την αγορά αναμνηστικών του ΝΒΑ, ενώ αρκετοί παίκτες όπως ο Κλέι Τόμπσον και ο Γκόρντον Χέιγουορντ έχουν συμβόλαια με κινεζικές εταιρείες ένδυσης/υπόδησης.

Γίνεται κατανοητό πως είναι πολλά τα λεφτά και γι’ αυτό ο Λεμπρόν Τζέιμς βγήκε αμέσως να μαζέψει την κατάσταση. Ουσιαστικά υπερασπίστηκε τους Κινέζους, τάχθηκε εναντίον του Μόρεϊ λέγοντάς του πως είναι ανενημέρωτος και από τότε έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι που δεν λέει να σταματήσει.

Αρκετοί άνθρωποι από το ΝΒΑ έχουν πάρει το μέρος του Μόρεϊ, πολλοί είναι με τον Λεμπρόν, ενώ η διοίκηση και ο κομισάριος Άνταμ Σίλβερ νίπτουν τας χείρας τους. Θα μπορούσαν να τιμωρήσουν τον οποιονδήποτε για εκφορά πολιτικού λόγου, όμως ο Σίλβερ ενθαρρύνει την ελεύθερη βούληση και την ανταλλαγή απόψεων.

Μέσα σ’ όλα αυτά οι Κινέζοι παραμένουν δυσαρεστημένοι, βλέποντας πως το ΝΒΑ δεν τάσσεται αναφανδόν υπέρ τους. Κυκλοφορούν φήμες –κάθε μέρα ολοένα και πιο έντονες- πως επίκειται στάση πληρωμών ή και διακοπή συμβολαίων αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Ο Σίλβερ δεν είναι διατεθειμένος να φιμώσει τον Μόρεϊ και τους υποστηρικτές του, ούτε όμως μπορεί να εναντιωθεί στον Λεμπρόν, τον πιο αναγνωρίσιμο παίκτη του παγκοσμίως.

Το μόνο που σώζει τους Αμερικανούς είναι ότι σε πέντε μέρες ξεκινά το πρωτάθλημα, οπότε είναι πιθανό να πέσουν οι τόνοι, να σταματήσουν οι δηλώσεις, οι αντεγκλήσεις και τα τιτιβίσματα και ο καθένας να κάνει τη δουλειά του που αφορά το μπάσκετ.

Με την ελπίδα να μη… στραβώσουν κι άλλο οι Κινέζοι και ταυτόχρονα να σταματήσουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ να καίνε φανέλες του Λεμπρόν Τζέιμς, με εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.