- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Ρεάλ προσπαθεί να κάνει μπασκετική επανάσταση
Οι προσπάθειες του Φλορεντίνο Πέρεθ να φέρει το ΝΒΑ στην Ευρώπη
Ο πρόεδρος της Ρεάλ προσπαθεί αλλά το NBA δεν θέλει ευρωπαϊκές ομάδες μπάσκετ.
Σχεδόν κάθε αναφορά στο όνομα του Φλορεντίνο Πέρεθ συνοδεύεται από κάποια ακριβή μεταγραφή που έκανε (ή δεν έκανε) για λογαριασμό της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ρεάλ Μαδρίτης.
Κι όμως, ο πρόεδρος του συλλόγου ασχολείται πολύ με το μπάσκετ, παρακολουθεί στενά τις υποχρεώσεις της ομάδας, η οποία είναι μόνιμη στα φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, ενώ μετρά και τέσσερα σερί πρωταθλήματα Ισπανίας.
Εδώ και λίγα χρόνια έχει καρφωθεί η ιδέα στον δαιμόνιο πρόεδρο, να βάλει τη Ρεάλ στο ΝΒΑ, το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο. Όποτε κάποιος αξιωματούχος του ΝΒΑ έρχεται στην Ευρώπη, πάντοτε δέχεται πολλές ερωτήσεις που αφορούν την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών ομάδων στον «μαγικό κόσμο». Η απάντηση δεν αλλάζει: «Είναι ένα θέμα που θα το δούμε στο μέλλον, αλλά αργεί ακόμη». Οι Αμερικανοί είναι εμφανές πως δεν θέλουν Ευρωπαίους στα πόδια τους.
Παρ’ όλα αυτά, η επιμονή του Πέρεθ έχει αναγκάσει αρκετούς να σκέφτονται την ιδέα και τα ΜΜΕ των ΗΠΑ να κάνουν σενάρια παγκόσμιας επέκτασης του αμερικανικού πρωταθλήματος.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Πέρεθ έκανε ξεκάθαρο άνοιγμα: «Κάθε χρόνο δίνουμε αρκετούς αδιάφορους αγώνες απέναντι σε αδύναμους αντιπάλους. Έχουμε εξετάσει ενδελεχώς το ενδεχόμενο να δημιουργήσουμε μία κλειστή Λίγκα στην Ευρώπη, αλλά το πραγματικό μου όνειρο είναι να δω τη Ρεάλ Μαδρίτης να παίζει στο ΝΒΑ. Έκανα μάλιστα την πρόταση να παίξουμε στην Ανατολική Περιφέρεια, αλλά η απάντηση ήταν ότι αυτή η προοπτική μοιάζει μακρινή».
Πέρα από την τεράστια δυναμική που έχει το brand name του συλλόγου σε όλο τον πλανήτη, ο Πέρεθ σκέφτηκε πως η απόσταση της Μαδρίτης με την Αμερική δεν είναι και τόσο μεγάλη, ειδικά με την ανατολική ακτή.
Ταυτόχρονα έριξε και ένα μεγάλο εμπορικό χαρτί στο τραπέζι: «Μόλις δύο ομάδες του ΝΒΑ έχουν περισσότερους followers από εμάς στα social media». Δεν έχει άδικο. Περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι ακολουθούν τη Ρεάλ στο Facebook, ενώ απ’ αυτές του ΝΒΑ παραπάνω έχουν μόνο οι Λος Άντζελες Λέικερς (21 εκατ.) και οι Σικάγο Μπουλς (17 εκατ.).
Οι υπόλοιπες γνωστές ομάδες έχουν γύρω στα δέκα εκατομμύρια followers, ενώ από τις μικρότερες πολλές με το ζόρι περνούν το εκατομμύριο.
Η δήλωση του Πέρεθ δεν έκρυβε κάποια μπανανόφλουδα. Τα 15 εκατομμύρια likes αφορούν τη σελίδα της μπασκετικής ομάδας στο Facebook. Αυτή του ποδοσφαίρου έχει 110.000.000, όσα δηλαδή όλες οι ομάδες του ΝΒΑ μαζί!
Παρ’ όλα αυτά έχει και εναλλακτικό πλάνο, το οποίο πρότεινε: Τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Περιφέρειας που θα συμμετέχει στο ΝΒΑ. «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν ομάδες από την Ισπανία που να ενδιαφέρονται, αλλά ξέρω ότι θα ήθελαν κάτι τέτοιο σε Ελλάδα και Τουρκία». Εντάξει, το βασικό του λάθος είναι αυτό που είπε για τις ομάδες από τη χώρα του(δεν υπάρχει να μην ενδιαφέρεται η Μπαρτσελόνα), ενώ από Ελλάδα εννοεί σίγουρα τον Παναθηναϊκό και προφανώς τον Ολυμπιακό και από την Τουρκία τη Φενέρμπαχτσε.
Γιατί, όμως, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να αρνούνται παρά τις πιέσεις; Ο βασικότερος λόγος είναι η απόσταση. Η σεζόν όπου κάθε ομάδα δίνει 82 αγώνες μέσα σε έξι μήνες, θα γινόταν σαφώς πιο επίπονη και ενδεχομένως αδύνατη να περαιωθεί, αν κάθε ομάδα έκανε τουλάχιστον 3-4 υπερατλαντικά ταξίδια τον χρόνο. Από ‘κει και πέρα, ενέχει μεγάλο οικονομικό ρίσκο μια επέκταση σε άλλη ήπειρο. Στο παρελθόν ανάλογα ανοίγματα που έκανε πχ. το NFL (αμερικανικό ποδόσφαιρο) απέτυχαν, όμως η σημερινή εποχή των social media και της άμεσης διαφήμισης, μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στο προϊόν.
Παρά τα όνειρα και την επιθυμία πολλών να γίνει ένα τόσο μεγάλο άνοιγμα, όλα δείχνουν πως αυτό δεν θα συμβεί τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία. Στο ΝΒΑ είναι αρκετά επιφυλακτικοί με τις επεκτάσεις.
Αναφέροντας μόνο τη σύγχρονη εποχή, το 1980 οι συμμετέχουσες ομάδες ήταν 22 και σήμερα είναι 30. Από το 2000 κι έπειτα, η μοναδική προσθήκη είναι οι Πέλικανς από τη Νέα Ορλεάνη, ενώ στην αναμονή είναι τουλάχιστον δέκα πόλεις για δύο θέσεις που κάποια στιγμή στο μέλλον θα αυξήσουν το σύνολο στις 32 ομάδες.
Άρα δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό να ελπίζουμε σε μεγάλο expansion και μάλιστα σε διαφορετική ήπειρο.
Όμως, ακόμη και να συμβεί κάτι τέτοιο, τα δεδομένα για την Ελλάδα δεν είναι ευοίωνα. Αν και έχουμε Παναθηναϊκό-Ολυμπιακό με σπουδαία σύγχρονη ιστορία στο άθλημα, πολύ κόσμο πίσω τους και γήπεδα που μπορούν να γίνουν (με αρκετές βελτιώσεις βέβαια) επιπέδου ΝΒΑ, οι Αμερικανοί μάλλον δεν θα μας προτιμήσουν. Πέρα από τα μεγαθήρια Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, θα ήθελαν να βάλουν –να φτιάξουν για την ακρίβεια- ομάδες από μητροπόλεις όπως το Λονδίνο και το Παρίσι, παρότι δεν έχουν μπασκετικό κοινό αυτές οι πόλεις.