Αθλητισμος

Το πλεονέκτημα της Σάκκαρη σε σχέση με τον Τσιτσιπά

Αρχίζει το Αμερικανό Όπεν και η Μαρία διαθέτει ένα «αβαντάζ» που δεν το έχει ο Στέφανος

Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ασυναίσθητα πολλές φορές, όλοι δίνουμε περισσότερο βάρος στον Τσιτσιπά και όχι στη Σάκκαρη.

Λίγο οι καλοκαιρινές διακοπές, λίγο οι τελευταίοι μήνες που ήταν υποτονικοί για τους πρωταθλητές μας, ο περισσότερος κόσμος δεν έχει πάρει χαμπάρι πως ξεκίνησε σήμερα το Αμερικανικό Όπεν τένις, ένα από τα τέσσερα Γκραν Σλαμ.

Πρώτη μπαίνει στη μάχη η Μαρία Σάκκαρη, που αγωνίζεται με την Ιταλίδα Τζόρτζι, σε ματς που θα ξεκινήσει σήμερα γύρω στις 10 το βράδυ. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αρχίζει τις υποχρεώσεις του αύριο Τρίτη στις 6 το απόγευμα κόντρα στον Ρώσο Ρούμπλεφ.

Ασυναίσθητα πολλές φορές, όλοι δίνουμε περισσότερο βάρος στον Τσιτσιπά και όχι στη Σάκκαρη. Λογικό ως ένα σημείο. Ο Στεφ είναι εδώ και πολύ καιρό στο top 10 της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ η Μαρία βρίσκεται σταθερά πιο κάτω στο αντίστοιχο ranking των γυναικών.

Όμως, προσπαθώντας να προσεγγίσουμε την… τενιστική λογική, θα δούμε ότι η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έχει περισσότερες πιθανότητες στην παρούσα φάση να πάει σε έναν τελικό Γκραν Σλαμ, παρά ο Στέφανος! Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση.

Πριν απ’ αυτήν όμως, ας ξεκαθαριστούν δυο πραγματάκια. Σε βάθος χρόνου, ο Τσιτσιπάς έχει το potential να κάνει  «παπάδες» στο παγκόσμιο τένις. Αν συνεχίσει να δουλεύει όπως τώρα, θα είναι στην top ομάδα τενιστών που θα διαδεχτούν τη σημερινή κυρίαρχη τάξη των Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς. Η Σάκκαρη έχει αρκετές παίκτριες στο δικό της επίπεδο, αφήστε που αν εμφανιστεί μια νέα Σερίνα Ουίλιαμς (όπως πχ. η φοβερή 15χρονη Κόκο Γκοφ) σε αξία και σωματοδομή, τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα για όλες τις υπόλοιπες.

Μένουμε όμως στο σήμερα. Για να καταφέρει ο Τσιτσιπάς να φτάσει σε έναν τελικό Γκραν Σλαμ, πρέπει να κάνει ένα σωρό υπερβάσεις, καθώς είναι δεδομένο πως θα βρει στον δρόμο του 1-2 μεγαθήρια. Στο συγκεκριμένο τουρνουά –βάσει κλήρωσης- θα πρέπει να αποκλείσει και τον Τιμ και τον Ναδάλ για να πάει τελικό, δηλαδή το νο 2. και το νο 4. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο ανδρικό τένις, οι εκπλήξεις σπανίζουν. Στη φετινή χρονιά και τα προηγούμενα τρία Γκραν Σλαμ είχαμε στους τελικούς: Στην Αυστραλία Τζόκοβιτς-Ναδάλ, στο Ρολάν Γκαρός, Ναδάλ-Τιμ και στο Γουίμπλεντον Τζόκοβιτς-Φέντερερ, ενώ ο Σέρβος κατέκτησε και τον περσινό Αμερικάνικο Όπεν. Με το ζόρι δηλαδή ο Αυστριακός Τιμ (νο 4. στον κόσμο) μπόρεσε να μπει σφήνα στην τριάδα των κορυφαίων.

Στις γυναίκες τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σαφώς και κάποιες ξεχωρίζουν, όμως τα σκαμπανεβάσματα στην παγκόσμια κατάταξη είναι πολύ μεγάλα. Τρανό παράδειγμα η Ναόμι Οσάκα. Η Γιαπωνέζα είναι αυτή τη στιγμή στο νούμερο 1, όμως πέρυσι τέτοια εποχή ήταν στο 20. Κατέκτησε τόσο το US Open του 2018 όσο και το Αυστραλιανό, αλλά στο Ρολάν Γκαρός έμεινε εκτός στον τρίτο γύρο και στο Γουίμπλεντον μόλις στον πρώτο! Εδώ το point είναι ότι ακόμη και τα φαβορί χάνουν πολύ πιο εύκολα. Η Σάκκαρη, για παράδειγμα, αν φτάσει στον τρίτο γύρο είναι να παίξει με την Αυστραλή Μπάρτι. Το νούμερο 2 στον κόσμο και φετινή νικήτρια του Ρολάν Γκαρός. Όμως κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι η Μπάρτι θα κάνει δύο νίκες για να παίξει με τη Σάκκαρη, ούτε ότι θα νικήσει την Ελληνίδα. Είναι πολύ πιο πιθανό να αποκλειστεί απ’ ότι ο Ναδάλ, το αντίστοιχο νούμερο 2 στους άντρες.

Κατά συνέπεια, είναι πολύ μεγαλύτερη η… ποικιλία των αθλητριών που φτάνουν στη διάκριση σε ένα Γκραν Σλαμ. Η Μαρκέτα Βοντρούσοβα, από το νούμερο 38 έφτασε στον τελικό του Ρολάν Γκαρός φέτος, ενώ αμέσως μετά στο Γουίμπλεντον, η Μπαρμπόρα Στρίκοβα πήγε στα ημιτελικά του Γουίμπλεντον αν και ήταν στο νο 54.

Ενημερωτικά, η Σάκκαρη είναι αυτή τη στιγμή στο νούμερο 29…