Αθλητισμος

Το πρωτάθλημα αρχίζει: Το νέο format, ο κόσμος και τα προγνωστικά

Σέντρα σήμερα στο νέο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου

Αργύρης Ευθυμιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Super League: To format, τα τηλεοπτικά, ο κόσμος, οι ομάδες και τα προγνωστικά του νέου πρωταθλήματος που ξεκινά

Το πρωτάθλημα αρχίζει, η εξέδρα δύσκολα θα πλημμυρίσει, όμως από σήμερα και για τους επόμενους εννιά μήνες η Superleague 1 θα μας κρατήσει συντροφιά.

Είναι βέβαιο πως το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου θα φανατίσει πολλούς, θα ξενερώσει ακόμη περισσότερους, καθώς μοιάζει νομοτελειακό πως θα έχει παρατράγουδα. Κάθε χρόνο άλλωστε συμβαίνουν διάφορα απίθανα, που στην Ελλάδα απλά μας φαίνονται καθημερινότητα.

Το format

Για πρώτη φορά στα χρονικά, ο τίτλος θα κριθεί στα πλέι οφ. Στο πρωτάθλημα συμμετέχουν 14 ομάδες που θα παίξουν μεταξύ τους σε δύο γύρους και σε 26 αγωνιστικές και μόλις ολοκληρωθεί η regular season, θα αρχίσει το «φιλέτο».

Οι πρώτες έξι της βαθμολογίας θα παίξουν στα πλέι οφ τίτλου και εκεί θα κριθεί ο πρωταθλητής, αλλά και η κατάταξη που οδηγεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι πρώτοι δύο πάνε στο Τσάμπιονς Λιγκ, οι επόμενοι δύο στο Γιουρόπα, ενώ μία ακόμη θέση έχουμε εκεί μέσω του Κυπέλλου.

Από ‘κει και πέρα, οι ομάδες που θα καταταγούν στις θέσεις 7-14 θα συμμετέχουν στα πλέι άουτ. Όπως και τα πλέι οφ, πάλι οι συμμετέχουσες θα παίξουν με όλους τους αντιπάλους του μίνι-πρωταθλήματος εντός κι εκτός, και στο τέλος θα υποβιβαστεί μία ομάδα, ενώ άλλη μία θα δώσει μπαράζ με τον δεύτερο της Superleague 2.

Και στα δύο πρωταθλήματα που θα προκύψουν μετά το τέλος της κανονικής περιόδου, οι ομάδες μεταφέρουν τη βαθμολογία τους, άρα σε κάποιες περιπτώσεις (και ειδικά στα πλέι άουτ) το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι περιορισμένο.

Μια άλλη καινοτομία για τη χώρα μας είναι το VAR που θα υπάρχει σε όλα τα γήπεδα. Με τον ντόρο που γίνεται σε όλο τον κόσμο για το πότε πρέπει να παρεμβαίνει και για το πώς παρεμβαίνει, αναμένεται να είναι… αγαπημένο θέμα συζήτησης μετά από κάθε αγωνιστική.

Τα τηλεοπτικά

Σχεδόν κάθε χρόνο γίνονται σίριαλ μέσα στο καλοκαίρι τα τηλεοπτικά δικαιώματα, όμως φέτος γυρίσαμε πολλά χρόνια πίσω.

Το πρωτάθλημα ξεκινά και μόλις οι μισές ομάδες έχουν εγγυημένο συμβόλαιο και ξέρουν τι χρήματα θα βάλουν στο ταμείο τους. Πρόκειται για τους Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Άρη, Πανιώνιο, ΑΕΛ, Αστέρα Τρίπολης και Βόλο που έχουν συμφωνήσει με τη Nova. Η ΕΡΤ μοιάζει να έφτασε σε συμφωνία με Ατρόμητο, Λαμία, Παναιτωλικό, Ξάνθη, δίχως πάντως να έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρξουν περικοπές σε σχέση με την περσινή συμφωνία ή όχι.

ΠΑΟΚ και ΟΦΗ παραμένουν δίχως συμβόλαιο. Οι Κρητικοί παίζουν πρώτο εντός έδρας ματς στις 15 Σεπτεμβρίου κι ως τότε εικάζεται πως θα έχουν βρει κάποια λύση, ενώ ο ΠΑΟΚ ξεκινά την Κυριακή με τον Παναιτωλικό, κάνοντας δική του παραγωγή από το PAOK TV, πουλώντας τη μετάδοση προς 5 ευρώ σε κάθε χρήστη του ίντερνετ που ενδιαφέρεται.

Πάντως και οι νταμπλούχοι μπορεί να βρουν «στέγη», σίγουρα όμως όχι στα χρήματα που θα ήθελαν.

Ο κόσμος

Όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή, οι εξέδρες δεν αναμένεται να πλημμυρίσουν από κόσμο, όμως η αλήθεια είναι ότι πέρυσι υπήρξε σαφής άνοδος στα εισιτήρια. Η πορεία πρωταθλητισμού του ΠΑΟΚ, η συσπείρωση του κόσμου του Ολυμπιακού, η επάνοδος του Άρη στη μεγάλη κατηγορία και η μεταφορά του Παναθηναϊκού από τη Λεωφόρο στο ΟΑΚΑ ήταν στοιχεία που ανέβασαν πολύ τους αριθμούς.

Τη σεζόν 2017-18 είχαμε 949.051 κομμένα εισιτήρια και πέρυσι 1.263.365. Αυτό βέβαια μεταφράζεται σε μόλις 5.500 εισιτήρια ανά αγώνα, οπότε δεν πρόκειται για κάποιο σπουδαίο κατόρθωμα. Και πάλι, όμως, ήταν η καλύτερη επίδοση από το 2011-12 κι έπειτα.

Οι ομάδες και τα προγνωστικά

Προγνωστικά πάντα γίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως είναι πολύ νωρίς για να είναι ασφαλή. Ειδικά φέτος που με τα πλέι οφ θα έχουμε τα διπλάσια ντέρμπι.

Πάντως, βάσει ρόστερ και του πρώτου δείγματος από τα ευρωπαϊκά ματς, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός δείχνουν ένα σκαλοπάτι πάνω από τους υπόλοιπους τουλάχιστον. Βεβαίως, οι μεταγραφές ολοκληρώνονται σε δέκα μέρες και λογικά θα υπάρξουν προσθαφαιρέσεις, όμως οι δύο συγκεκριμένες ομάδες έχουν το πιο πλούσιο και ακριβό έμψυχο δυναμικό.

Η ΑΕΚ, που έχει στόχο να μπει σφήνα, έχει ξεκινήσει άσχημα και με πολλή γκρίνια, σε σημείο που να αμφισβητείται ήδη ο προπονητής Καρντόσο. Και με τα κενά που είδαμε στα ματς με Κραϊόβα και Τραμπζονσπόρ, αυτή τη στιγμή δεν λογίζεται ως διεκδικήτρια του τίτλου. Πολλά όμως μπορούν να αλλάξουν τους επόμενους μήνες.

Όσον αφορά τους άλλους δύο Ευρωπαίους, Ατρόμητο και Άρη, μοιάζουν λίγο-πολύ στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι.

Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός είναι πιο ενισχυμένος (ειδικά επιθετικά) και αν βελτιώσει και τις αμυντικές του επιδόσεις μπορεί να πάει αρκετά καλά. Οι «πράσινοι» δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρώπη του χρόνου, οπότε απλά παίζουν για το γόητρο, εκτός βέβαια αν πάρουν το πρωτάθλημα, που πάντως θεωρείται πολύ δύσκολο για να το καταφέρουν.

Από ‘κει και πέρα, ουδείς μπορεί να προβλέψει αν κρύβεται κάποια έκπληξη στους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Η Ξάνθη δεν δείχνει να πατάει καλά στα φιλικά, ενώ ο Αστέρας Τρίπολης πήρε μεγάλο ρίσκο με την πρόσληψη ενός παντελώς άγνωστου Ισπανού προπονητή, που έφερε μαζί και ένα σωρό συμπατριώτες του.

Ο νεοφώτιστος Βόλος δείχνει να έχει αρκετά ικανό ρόστερ, ο ΟΦΗ δεν έκανε κάποιες σημαντικές βελτιώσεις που οι περισσότεροι ανέμεναν, όμως σε πιο δύσκολη θέση είναι ο Πανιώνιος. Δεν κατάφερε να συμπληρώσει φάκελο αδειοδότησης και έτσι έχει απαγόρευση μεταγραφών (μόνο ελεύθερους και έναν παίκτη άνω των 23), ενώ ξεκινά και με -6 βαθμούς. Όπως πέρυσι ο Παναθηναϊκός δηλαδή.