Αθλητισμος

Το νέο στοίχημα της Εθνικής ποδοσφαίρου

Ποιος είναι ο Τζόνι Φαν Σιπ, τι θέλει να πετύχει η ΕΠΟ

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
17818377.jpg
©EPA/VINCENT JANNINK

Η καριέρα του Φαν Σιπ στους πάγκους δεν θαμπώνει με τη λάμψη της. Το αντίθετο.

Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, την Τετάρτη 31/7 θα ανακοινωθεί ο νέος προπονητής της Εθνικής Ελλάδος στο ποδόσφαιρο και αυτός θα είναι ο Τζόν Φαν Σιπ. Πρόκειται για έναν 55χρονο Ολλανδό, που έγινε περισσότερο γνωστός για την ποδοσφαιρική του καριέρα στον Άγιαξ και την Τζένοα τις δεκαετίες ’80 και ’90.

Αυτό που μας νοιάζει εμάς, όμως, είναι οι προπονητικές του ικανότητες και πώς μπορεί να βοηθήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, μετά το χάος που παραδίδει ο Άγγελος Αναστασιάδης.

Η καριέρα του Φαν Σιπ στους πάγκους δεν θαμπώνει με τη λάμψη της. Το αντίθετο. Έχει προπονήσει την Τβέντε, την Τσβόλε, ενώ ήταν υπηρεσιακός για λίγο στον Άγιαξ, δίχως να αφήσει κάπου το αποτύπωμά του. Δεν τα κατάφερε ούτε στην Γουαδαλαχάρα του Μεξικού, όμως έκανε δύο θητείες, επτά συνολικά ετών στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στην ομάδα της Μελβούρνης. Θεωρείται ο άνθρωπος που μπόρεσε να την ανεβάσει σε ποδοσφαιρικό status στη χώρα, παρότι πήρε μαζί της μόνο ένα Κύπελλο το 2016.

Και πάλι, ο Φαν Σιπ δεν μοιάζει ο ιδανικός για την Εθνική Ελλάδος. Γιατί όμως επελέγη; Ο ένας λόγος είναι επειδή ήταν… φθηνός. Άνεργος για πάνω από έναν χρόνο, δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την πρόταση της ΕΠΟ, έστω κι αν τα λεφτά δεν θα είναι πολλά.

Ο Ολλανδός επελέγη επειδή γνωρίζει από εθνικές, αφού από το 2004 ως το 2008 ήταν βοηθός στην ομάδα της πατρίδας του. Και στην Ελλάδα θα έρθει μαζί με δικό του τιμ και όλοι μαζί θα προσπαθήσουν να «αναστήσουν» τη χαμένη ποδοσφαιρική μας αξιοπρέπεια. Από ‘κει και πέρα, υπάρχει ένα πλάνο πιο μακροπρόθεσμο και σαφώς φιλόδοξο.

Το 2010, όταν ο Φερνάντο Σάντος διαδέχθηκε τον Ότο Ρεχάγκελ, εμπνεύστηκε ένα project όπου όλες οι Εθνικές ομάδες από τη μικρότερη ηλικιακά ως την Ανδρών, θα είχαν την ίδια φιλοσοφία, κοινές εγκαταστάσεις, με απώτερο σκοπό ένας πχ. 16χρονος παίκτης από την Παίδων να αποκτούσε μια συγκεκριμένη νοοτροπία που θα του χρησίμευε ως το τέλος της καριέρας του. Φυσικά το πλάνο έμεινε στα χαρτιά (στην Ελλάδα βρισκόμαστε…) και ποτέ δεν πήρε ουσιαστικά μπρος. Όταν μάλιστα εκδιώχθηκε ο Σάντος μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας, εξαφανίστηκε η ιδέα, μαζί με την ίδια την Εθνική. Τώρα, στην ΕΠΟ περιμένουν από τους Ολλανδούς να εμφυσήσουν κάτι από τη νοοτροπία της εθνικής τους ομάδας και του Άγιαξ, ώστε να εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο κοινής ανάπτυξης των Εθνικών ομάδων.

Σε αυτό θα συμμετέχουν και δύο Έλληνες πρώην ποδοσφαιριστές. Ο Τάκης Φύσσας αναμένεται να γυρίσει ως τεχνικός διευθυντής, μετά την πρώτη του πετυχημένη θητεία, αλλά και ένα αδιάφορο/αποτυχημένο πέρασμα από τον Παναθηναϊκό. Μαζί του θα είναι και ο Κώστας Κωνσταντινίδης, ο γερμανοτραφής πρώην αμυντικός Παναθηναϊκού και ΟΦΗ.

Ο Φαν Σιπ, από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί, και οι συνεργάτες του θα έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους και σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Θα τα καταφέρουν άραγε; Μακάρι, αλλά είναι κομματάκι δύσκολο… 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.