- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πώς το Καρναβάλι του Ρίο ξεκίνησε από το ποδόσφαιρο
Γιατί «χρησιμοποιήθηκαν» οι οπαδοί για να φτιαχτεί η μεγαλύτερη γιορτή του κόσμου
Ανεξάρτητα αν αρέσει σε κάποιον ή όχι, το καρναβάλι είναι μέρος της κουλτούρας και της παράδοσης πολλών χωρών ανά τον κόσμο.
Αν και το αμερικανικό Halloween κερδίζει συνεχώς φίλους ανά την υφήλιο, στην Ελλάδα το γιορτάζουμε κυρίως με τον βραζιλιάνικο τρόπο. Με παρελάσεις αρμάτων και λάτιν χορούς.
Το καρναβάλι του Ρίο ντε Ζανέιρο είναι το πιο διάσημο στον κόσμο, με εκατομμύρια συμμετέχοντες κάθε χρόνο.
Η σημερινή του μορφή και ο συγκεκριμένος τρόπος διασκέδασης, οφείλονται στο… ποδόσφαιρο.
Το καρναβάλι του Ρίο υφίσταται από το 1723, αν και για έναν αιώνα περίπου ήδη υπήρχε μια συγκεκριμένη γιορτή στην πόλη της Βραζιλίας, αφιερωμένη στον Διόνυσο. Γιορτή με πολύ κρασί και ποιος ξέρει τι άλλο…
Στη συνέχεια το event μετατράπηκε σε διαγωνισμού χορού (πόλκα και βαλς), ενώ από το 1840 κάποιοι άρχισαν να φορούν μάσκες.
Το 1929 εμφανίστηκε η σάμπα, κεντρικός χορός στο καρναβάλι, αλλά δύο χρόνια αργότερα τα πράγματα σοβάρεψαν και πήραν πιο επίσημη μορφή.
Την άνοιξη του 1931, κυκλοφόρησε η πρώτη αθλητική εφημερίδα του Ρίο, η Μούντο Εσπορτσίβο. Κάλυψε τους αγώνες του τοπικού πρωταθλήματος, όμως γρήγορα ξέμεινε από θεματολογία.
Η συντακτική επιτροπή συνεδρίασε και αποφάσισε να κάνει ένα κάλεσμα στον κόσμο. Επινόησε διάφορες διαγωνιστικές κατηγορίες (πέραν του χορού) και θέσπισε βραβεία. Αφού επρόκειτο για αθλητικό έντυπο, ο κόσμος ντύθηκε στα χρώματα της ομάδας του και άρχισε να παρελαύνει στους κεντρικούς δρόμους της πόλης! Οι βάσεις γι’ αυτό που ξέρουμε σήμερα ως ξέφρενο Καρναβάλι του Ρίο είχαν μόλις μπει.
Παρά τη φαεινή ιδέα, η εφημερίδα έκλεισε στο τέλος της ίδιας χρονιάς. Ο διευθυντής της Μούντο Εσπορτσίβο, ο νεαρός Μάριο Φίλιο βρέθηκε το 1934 στη θέση του επικεφαλής αθλητικού της Γκλόμπο.
Με αφορμή το ντέρμπι Φλαμένγκο-Φλουμινένσε (σαν να λέμε Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός) πυροδότησε το κλίμα εξωαγωνιστικά. Κάλεσε τους οπαδούς των δύο ομάδων να πάνε στο γήπεδο με τύμπανα, με ό,τι άλλο μουσικό όργανο είχαν, με πολύχρωμα χαρτάκια και πυροτεχνήματα και την επομένη του ματς, η εφημερίδα του θα ανακήρυσσε τους… νικητές οπαδούς.
Το εγχείρημα είχε επιτυχία, το γήπεδο απέκτησε χρώμα, παλμό, φολκλόρ κι αφού οι φίλαθλοι της εποχής και οι δραστηριότητές τους είχαν συνδεθεί με το ανερχόμενο τότε Καρναβάλι, τα ήθη και τα έθιμα έμειναν ως σήμερα σχεδόν αναλλοίωτα.