Αθλητισμος

Η απόλυση Μπαρτζώκα από τη Χίμκι είναι η πιο ακατανόητη απόφαση της χρονιάς

«Η ωριμότητα είναι ένα θλιβερό κέρδος» είχε παραδεχθεί το 2016 και σήμερα ο έλληνας προπονητής έρχεται αντιμέτωπος με άλλο ένα

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2059159.jpg
© ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME SPORTS

Η Χίμκι τα τελευταία χρόνια είχε επενδύσει εκατομμύρια, ώστε να καταφέρει να γίνει από μία ομάδα – συνώνυμο του Eurocup, με δύο κατακτήσεις (2012, 2015), ομάδα επιπέδου Euroleague. Χωρίς να έχει εγγυημένο συμβόλαιο παραμονής στη Λίγκα, χωρίς τα συμβόλαια της Τσσκα Μόσχας και σίγουρα χωρίς την εύνοια που απολαμβάνει η «ομάδα του στρατού», το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν ήταν. Το καλοκαίρι του 2017 ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε αποχωρήσει από την Μπαρτσελόνα και η ρωσική ομάδα, ενθυμούμενη φυσικά την πορεία του με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν δύο χρόνια πριν, τον έφερε πίσω στη Ρωσία.

2059293.jpg
© ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME SPORTS

Ο πρώτος έλληνας προπονητής που κατέκτησε ποτέ Euroleague (Ολυμπιακός, 2013) τη σεζόν 2015-16 είχε οδηγήσει την άσημη Λοκομοτίβ στο Final 4, έχοντας, όπως συνήθως, φέρει παίκτες στοιχήματα, προσαρμόζοντάς τους, στο δικό του, ελεύθερο επιθετικά μπάσκετ. Ο Coach B είδε παίκτες όπως οι Ντιλέινι, Σίγκλετον και Μπροκχόφ να κάνουν μαζί του, την καλύτερη χρονιά της καριέρας τους και τα κασέ τους να εκτοξεύονται. Ό,τι ακριβώς είχε συμβεί λίγα χρόνια νωρίτερα και στον αγαπημένο του Ολυμπιακό. Με αυτόν στον πάγκο, οι Ερυθρόλευκοι είχαν βρει μερικούς από τους πιο value for money παίκτες της πρόσφατης ιστορίας τους (Λοτζέσκι, Ντάνστον, Χάντερ κ.α.) και με ακόμη μικρότερο μπάτζετ από τους θριάμβους της Κωνσταντινούπολης (2012) και του Λονδίνου (2013) κρατήθηκαν στο κορυφαίο επίπεδο. Κι αν αναζητήσουμε κι άλλα παραδείγματα, δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε το Μαρούσι της σεζόν 2009-10 που έφτασε μια ανάσα από τα προημιτελικά της Euroleague. Πλην της αποτυχημένης αλλά και φανερά άτυχης χρονιάς του με την Μπαρτσελόνα, το μήνυμα που συνόδευε τον έλληνα προπονητή ήταν ένα: Θες προπονητή που με χαμηλό μπάτζετ θα σου δώσει θελκτικό μπάσκετ και θα σε γυρίσει στις επιτυχίες; Παίρνεις Μπαρτζώκα!

Με ακριβώς αυτό το δόγμα κινήθηκε και η Χίμκι και ο Πρόεδρός της Ντιμίτρι Γκολούμπκοβ το 2017, όταν έδωσε τα κλειδιά της ομάδας στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Ο 52χρονος τότε προπονητής θα έπρεπε να τα βρει σε όλα με τον ηγέτη της ομάδας και πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη στην Ευρώπη, Αλεξέι Σβεντ και να προσαρμόσει το παιχνίδι πάνω του. Αυτό δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τον Μπαρτζώκα όμως, αφού σε όλες του, τις ομάδες είχε ένα γκαρντ που θα ξεχώριζε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Τζαμόν Γκόρντον στο Μαρούσι, ο Νίκος Παππάς στον Πανιώνιο, ο Βασίλης Σπανούλης στον Ολυμπιακό και ο Μάλκολμ Ντιλέινι στην Λοκομοτίβ. Η Μπαρτσελόνα απουσίαζει από αυτήν την λίστα και ίσως να ήταν και εκείνος ένας από τους λόγους, που τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά για εκείνον στην Καταλωνία. Ο απογαλακτισμός της Μπάρτσα από τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο έπρεπε να είχε αρχίσει από τότε, όμως ο τελευταίος είχε πολλούς φίλους εντός της ομάδας, που δεν επέτρεψαν στον έλληνα τεχνικό να δουλέψει όπως θα ήθελε.

1567818.jpg
© ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME SPORTS

Πολλά τα εισαγωγικά όμως. Η Χίμκι από πέρυσι, που εμπιστέυθηκε τον Γιώργο Μπαρτζώκα κινήθηκε στο δόγμα του. Άγνωστοι στο ευρύ κοινό Αμερικάνοι ενσωματώθηκαν στην ομάδα (Γκιλ, Τόμας, Ρόμπινσον) την πρώτη χρονιά και με ηγέτη φυσικά τον Σβεντ, καθοδηγούμενοι μαεστρικά από τον έλληνα προπονητή, έφτασαν την Χίμκι για πρώτη φορά στην ιστορία της στα Playoffs της Euroleague. Παράλληλα, έφτασε στον τελικό της VTB League και παρά την ήττα από την Τσσκα Μόσχας στον τελικό, κατάφερε να στείλει την ομάδα για δεύτερη σερί φορά στην Euroleague, κάτι που φυσικά είναι από μόνο του επιτυχία.

Η φετινή σεζόν ξεκίνησε πάλι με ατυχίες. Τρία παιχνίδια χαμένα στον πόντο και παρά το γεγονός πως η ομάδα έπαιζε όμορφο μπάσκετ, η συνήθεια της ήττας ακολουθούσε την Χίμκι. Καθώς η χρονιά κυλούσε, οι νίκες ήρθαν και η 8αδα μόνο μακριά δεν ήταν. Ο Σβεντ, στη χρονιά της ζωής του, έμεινε εκτός για περισσότερο από 1μισι μήνα, ωστόσο η ρωσική ομάδα έδειξε σημάδια ζωής. Μέσα στο 2019 νίκησε τη Φενερμπαχτσέ, διέλυσε την Γκραν Κανάρια και έχασε φυσιολογικά από τον Ολυμπιακό και την Εφές, με τον Άντονι Γκιλ έτοιμο για χειρουργείο. Και κάπου εκεί και ενώ η μάχη για πρόκριση στους 8 είχε ανάψει και η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του Σβεντ είχε αρχίσει, αιφνιδιαστικά ήρθε το φινάλε.

Με μια λιτή ανακοίνωση, η Χίμκι ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασίας της με τον έλληνα προπονητή και την έναρξη με τον παλιό γνώριμό της, Ρίμας Κουρτινάιτις. Το «ευχαριστώ» για την πρωτόγνωρη αναγνώρισή της στην ευρωπαϊκή σκηνή ήταν αυτό. Ένα χρόνο μετά την παραίτηση του, από τον πάγκο του Ολμπιακού, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε θυμηθεί έναν στίχο της Κικής Δημουλά, για να περιγράψει τα όσα έζησε και τον τρόπο που είχε διαχειριστεί τότε, το άδοξο φινάλε: «Η ωριμότητα είναι ένα θλιβερό κέρδος». Ακόμη ένα τέτοιο αποκόμισε σήμερα (21 Ιανουαρίου) και καλείται πλέον να επιστρέψει στο σπίτι του στην Ελλάδα και να ψάξει για την έκτη ομάδα που θα έχει προπονήσει στην Euroleague, ή για κάτι διαφορετικό, την ώρα που η «Επίσημη Αγαπημένη» μοιάζει να ψάχνεται ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στην Κίνα…

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.