Αθλητισμος

Γιατί Ρεάλ και Μπαρτσελόνα έπαιξαν σε… άδεια γήπεδα;

Οι πρεμιέρες των δύο μεγάλων δεν προσέλκυσαν τον κόσμο

Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα, πέρα από αιώνιες αντίπαλες στην Ισπανία, είναι πιθανότατα και οι δύο πιο δημοφιλείς ομάδες στον κόσμο.

Οι οπαδοί τους πάντα στέκονται κοντά τους, ενώ χιλιάδες τουρίστες που βρίσκονταν κατά καιρούς σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη κάνουν τα πάντα για να βρουν ένα εισιτήριο.

Παράλληλα, μην ξεχνάμε πως είναι οι δύο σύλλογοι που έχουν κατακτήσει τα τελευταία πέντε Τσάμπιονς Λιγκ, έστω και με τη δυσαναλογία των «μερένγκες» που έχουν τέσσερα.

Τι συνέβη, λοιπόν, στην πρεμιέρα του ισπανικού πρωταθλήματος κι οι δυο τους έπαιξαν μπροστά σε μισοάδεια γήπεδα;

Η Μπαρτσελόνα το Σάββατο το βράδυ υποδέχθηκε την Αλαβές και έκοψε 52.356 εισιτήρια, ενώ το «Καμπ Νου» χωρά 99.354 άτομα!

Χθες το βράδυ, η Ρεάλ φιλοξένησε τη Χετάφε και έκανε αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας! Μόλις 48.466 άτομα πήγαν στο «Μπερναμπέου» [που χωρά 81.044 κόσμο.

Σίγουρα μια δικαιολογία είναι ότι πολύς κόσμος βρίσκεται σε διακοπές κι αυτό είναι αλήθεια.

Όμως και πάλι θα μπορούσαν να πάνε οι εναπομείναντες φίλαθλοι που ξέμειναν στις μεγαλουπόλεις, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε τις ορδές τουριστών που βρίσκονται αυτήν την εποχή στις δύο πόλεις και ειδικά στη Βαρκελώνη.

Πού έγκειται το πρόβλημα; Για τη Ρεάλ τα πράγματα είναι πιο απλά.

Η αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο στέρησε μια ατραξιόν, τη στιγμή που ο Πορτογάλος δεν αντικαταστάθηκε με κάποιο άλλο μεγάλο όνομα που θα «ζέσταινε» τον κόσμο. Μετά τις απανωτές επιτυχίες ειδικά στην Ευρώπη, ο πήχης έχει ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη για τη Ρεάλ, που είχε και την αλλαγή προπονητή.

Ο σεβαστός Ζιντάν έφυγε και τη θέση του πήρε ο ψιλοάγνωστος Ζουλέν Λοπετέγκι. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι μόλις την Τετάρτη, η Ρεάλ έχασε με 4-2 από την Ατλέτικο για το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.

Αντίθετα, στην Μπαρτσελόνα η κατάσταση είναι πιο σύνθετη. Μπορεί η ομάδα να πήρε το τελευταίο πρωτάθλημα, όμως η παντοκρατορία της μεγάλης αντιπάλου στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει ξενερώσει πολύ κόσμο.

Στο μεταγραφικό κομμάτι, τα μεγάλα ονόματα δεν φαίνεται να προτιμούν την Μπάρτσα, που αναγκαστικά ψωνίζει από το πιο… κάτω ράφι, με εξαίρεση την περσινή απόκτηση του Κουτίνιο από τη Λίβερπουλ.

Παράλληλα, αποχωρούν μία-μία οι σημαίες του συλλόγου (όπως ο Ινιέστα φέτος και ο Τσάβι παλιότερα) δίχως να υπάρχουν πίσω τους αντίστοιχες σημαίες, όσο κι αν ποδοσφαιριστές σαν τον Πικέ και τον Μπουσκέτς είναι απόλυτα συνυφασμένοι με τον σύλλογο.

Όσο για τον Μέσι; Εξακολουθεί να λατρεύεται από τον κόσμο των «μπλαουγκράνα», όμως οι κακές εμφανίσεις του με την εθνική Αργεντινής και τα διάφορα (όχι καλά) που ακούγονται για τον χαρακτήρα του, δεν τραβάνε τόσο πολύ πια τους ουδέτερους και τους τουρίστες.

Με μια Ρεάλ χωρίς Ρονάλντο και με τον Μέσι της Μπαρτσελόνα να είναι 31 ετών, οι εποχές απόλυτης δόξας των δύο συλλόγων φαίνεται να παρέρχονται.

Προσωρινά φυσικά, καθώς με τα χρήματα που έχουν, στο άμεσο μέλλον μπορούν να ξαναχτίσουν πάλι «ανίκητες» ομάδες.