Αθλητισμος

Χρίστος Μισός: O τυφλός τοξοβόλος που εκπροσωπεί την Κύπρο σε ευρωπαϊκούς αγώνες

Όταν έχασε την όρασή του στα 35 του, αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ πριν – την τοξοβολία. Και τα καταφέρνει περίφημα

Χρύστα Ντζάνη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Το να είσαι τυφλός και να ασχολείσαι με την τοξοβολία μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, όμως είναι μια πραγματικότητα που εμένα προσωπικά με οπλίζει με δύναμη και μου δίνει ελπίδα», δηλώνει ο Χρίστος Μισός, ένας 40χρονος τυφλός από την Ορμήδεια της Κύπρου, ο οποίος τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολείται με την Τοξοβολία σε αγωνιστικό επίπεδο και τον Δεκαπενταύγουστο θα εκπροσωπήσει για πρώτη φορά την Κύπρο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τοξοβολίας για άτομα με αναπηρίες (Εuro 2018 Para-Archery Championships) που διεξάγεται στο Pilsen της Τσεχίας.

Ο Χρίστος Μισός έχασε το φως του τα Χριστούγεννα του 2013, εξαιτίας ενός σπάνιου αυτοάνοσου συνδρόμου. Λίγους μήνες μετά, τον Σεπτέμβριο του 2014, εγγράφηκε στη Σχολή Τυφλών Λευκωσίας για μαθήματα και πολύ γρήγορα τον τράβηξε το άθλημα της Τοξοβολίας, με το οποίο ουδέποτε είχε ασχοληθεί νωρίτερα στην ζωή του. «Μετά τη Σχολή Τυφλών, ως μαθητής στα 36, κάνω εντατικά αγωνιστικά μαθήματα, όχι απλώς ως χόμπι. Με έκαναν να το αγαπήσω χωρίς να το καταλάβω. Είναι πάθος περισσότερο», λέει ο ίδιος στην Athens Voice.

Σήμερα είναι ο μοναδικός εγγεγραμμένος τυφλός τοξοβόλος αθλητής και τυφλός προπονητής Τοξοβολίας στην Κύπρο, με δίπλωμα Επιπέδου Α’. Προπονείται εντατικά και προπονεί αφιλοκερδώς όποιον του το ζητήσει, ενώ έχει αγωνιστεί έξι φορές σε αγώνες Τοξοβολίας στην Κύπρο, τις τέσσερις από τις οποίες σε αγώνες γενικής αναπηρίας, όπου ήταν ο μοναδικός τυφλός, κερδίζοντας έξι φορές τα πρωτεία.

Με τη βοήθεια της ακοής

Αν και ακούγεται αδύνατο να αθλείται κανείς όντας τυφλός σε άθλημα που προϋποθέτει προπάντων καλή όραση, εντούτοις ο Χρίστος Μισός έχει καταφέρει να φτάσει σε υψηλό επίπεδο, χάρη στην εντατική προπόνηση και την τεχνική που έχει αναπτύξει και με τη βοήθεια ενός τρίποδα που έχει κατασκευάσει ο ίδιος. «Είναι ο πέμπτος τρίποδας στη σειρά που χρησιμοποιώ. Τους κατασκεύασα μόνος μου χωρίς να έχουμε εμπειρία ως χώρα ή Ομοσπονδία Τοξοβολίας σε αυτό, χρησιμοποιώντας πρότυπα από αντίστοιχες κατασκευές που έχει φτιάξει ένα αγγλικό σωματείο που ασχολείται με αθλήματα για άτομα με αναπηρίες εδώ και έναν αιώνα και ασχολείται και με τυφλούς. Η φτέρνα μου ακουμπά στον τρίποδα σε σταθερά σημεία και με το χέρι που κρατάω το τόξο ακουμπώ σε ένα σημείο του τρίποδα που ρυθμίζεται στην ευθεία του στόχου. Απλώς ακουμπώ πάνω, είναι σημεία επαφής. Το τόξο το κρατώ εγώ όπως οποιοσδήποτε αθλητής. Η τεχνική και όλα τα άλλα είναι ακριβώς τα ίδια που χρησιμοποιεί και κάποιος μη τυφλός. Τα περισσότερα τα βρήκα στην πράξη με τον προπονητή μου. Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες και πολλή μελέτη για το άθλημα. Είναι θέμα τεχνικής και ακοής. Έχει ένα κλίκερ πάνω στο τόξο που κάνει ένα θόρυβο απαλό την ώρα που είναι έτοιμο να το απελευθερώσεις. Τα υπόλοιπα ακουστικά είναι ο ήχος που κάνει το βέλος πάνω στον στόχο μόλις προσγειωθεί. Με την ακοή καταλαβαίνω περίπου πού πηγαίνει, κεντρικά ή πάνω-κάτω-αριστερά-δεξιά. Αλλά θέλει πάρα πολλή προσπάθεια για να το καταφέρεις», μας λέει.

 

[[{"fid":"562590","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"field_text[und][0][value]":""},"type":"media","field_deltas":{"6":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"field_text[und][0][value]":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"6"}}]]

 

Στην Τσεχία ταξιδεύει με τον προπονητή του, τον φετινό πρωταθλητή της Τοξοβολίας στην Κύπρο, Ανδρέα Ονουφρίου, με στόχο να ζήσει την ξεχωριστή αυτή εμπειρία, παρά τα προβλήματα, αλλά και κυνηγώντας τη διάκριση, ελπίζοντας στην υψηλότερη δυνατή θέση. Είναι η πρώτη φορά που αγωνίζεται σε πανευρωπαϊκούς αποκλειστικά για ΑΜΕΑ, μεταξύ άλλων τυφλών.

Όπως εξηγεί, το άθλημα είναι και ολυμπιακό και με το τόξο που χρησιμοποιεί μπορεί να αγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, αν βρεθούν άτομα παγκοσμίως για συμπληρώσουν κατηγορία για τυφλούς. «Ολόκληρη Αμερική αγωνιστικά έχει μόνο τρεις τυφλούς τοξοβόλους. Στην Κύπρο είμαστε 17 μαθητές στη Σχολή Τυφλών, αλλά δεν το ακολούθησε κανείς, εκτός από μένα, αγωνιστικά το άθλημα, παρά μόνο για χόμπι. Και είναι τεράστια η διαφορά ανάμεσα στο αγωνιστικό και το μάθημα», καταλήγει.