Αθλητισμος

Σελεσάο vs Νασιονάλμανσαφτ: Αυτά είναι τα 32 παρατσούκλια του Μουντιάλ

Τα καγκουρό, τα γεράκια, οι Φούριας Ρόχας και οι άλλοι

Νίκος Παπαηλιού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κάθε ποδοσφαιρική ομάδα που σέβεται τον εαυτό της, οφείλει να έχει και το δικό της παρατσούκλι για να αυτοπροσδιορίζεται και φυσικά στο Μουντιάλ της Ρωσίας, τα προσωνύμια έχουν τη χάρη τους. Οι Φούριας Ρόχας, οι Τρικολόρ και η Σελεσάο θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Σελέστε, τη Νασιονάλμανσαφτ και τα Τρία Λιοντάρια σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο και όλοι οι φίλαθλοι οφείλουν να γνωρίζουν σε ποιές χώρες αναφερόμαστε. Οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί, τα χρώματα και η ιστορία του κάθε κράτους παίζουν φυσικά το δικό τους ρόλο στην ύπαρξη των προσωνυμίων , όπως φυσικά και η διάλεκτος της κάθε χώρας. Η σειρά των εθνικών ομάδων γίνεται με βάση την ήπειρο που προέρχονται ξεκινώντας με την Ευρώπη.

Οι τυπικοί Ευρωπαίοι

Ισπανία – Φούριας Ρόχας
Η κόκκινη οργή όπως μεταφράζεται στα καστιγιάνικα πήρε το όνομα της από τη φανέλα της Ισπανίας και το πάθος, που συμβολίζει το κόκκινο. Το παρατσούκλι έρχεται από το μακρινό 1920 και την Αμβέρσα, όπου παίζοντας θεαματικό ποδόσφαιρο, οι Ισπανοί κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στην Ολυμπιάδα.

Ρωσία – Σμπορνάγια
Οι Ρώσοι, πιο παραδοσιακοί έχουν δώσει στην ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας τους, το παρατσούκλι «Σμπορνάγια», που σημαίνει στα ρώσικα «Εθνική ομάδα».

Πορτογαλία – Σελεσάο ντας Γκίνας
«Η ομάδα των πέντε» είναι η σημασία του πορτογαλικού «Σελεσάο ντας Γκίνας» και είναι το παρατσούκλι της ομάδα τους Κριστιάνο Ρονάλντο. Αναφέρεται στις 5 ασπίδες που ξεχωρίζουν στο εθνόσημο και τη σημαία της χώρας. Αυτές εκπροσωπούν τα πέντε βασίλεια, που κατακτήθηκαν από τον Αλφόνσο Ενρίκο.

Γαλλία – Τρικολόρ
Εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, καθώς το παρατσούκλι αυτό προέρχεται από την τριχρωμία που υπάρχει στη γαλλική σημαία.

Δανία – Δανέζικος Δυναμίτης
Το συγκεκριμένο προσωνύμιο προήλθε από έναν Διαγωνισμό Τραγουδιού, το 1984 και έκτοτε συνοδεύει τις προσπάθειες των Δανών σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Ακόμη και στο Euro του 1992, που κατέκτησαν.

Κροατία – Βατρένι
Οι Κροάτες έχουν δώσει φλογερή σημασία στο παρατσούκλι της Εθνικής τους ομάδας, καθώς αυτό ακριβώς σημαίνει στη σλαβική διάλεκτο το «βατρένι».

Ισλανδία – Βίκινγκς
Για τους προφανείς λόγους, οι μαχητές των Ισλανδών, ονομάζονται και Βίκινγκς, αφού αυτή ήταν η καταγωγή των μεγάλων θαλασσοπόρων και μαχητών.

Ελβετία – Σβάιτσερ Νάτι
Άλλη μια χώρα που απλά χρησιμοποιεί την κυριολεκτική σημασία του όρου «Εθνική Ομάδα».

Σερβία – Λευκοί Αετοί
Ο Δικέφαλος Αετός δεσπόζει στη σημαία της ορθόδοξης Σερβίας και από εκεί έχει προέλθει και το παρατσούκλι που συνοδεύει τους Σέρβους.

Γερμανία – Νασιονάλμανσαφτ
«Η Εθνική» σημαίνει το παρατσούκλι των Γερμανών στη γλώσσα τους και αυτό είναι το επίσημό τους προσωνύμιο.  Στην Ελλάδα έχουν προτιμηθεί τα «πάντσερ», που ήταν τα τεθωρακισμένα των Γερμανών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σουηδία – Κυανοκίτρινοι
Τα χρώματα της φανέλας της Εθνικής Σουηδίας (μπλε – κίτρινο) είναι αυτά που έδωσαν το όνομα τους, στο παρατσούκλι. Στα σουηδικά ονομάζονται «Μπλαγκίλτ».

Βέλγιο – Κόκκινοι Διάβολοι
Δεν πήραν το παρατσούκλι τους από όταν οι Φελαϊνί και Λουκάκου βρέθηκαν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά το απέκτησαν πολλά χρόνια νωρίτερα. Το 1906 ένας Γάλλος δημοσιογράφος, τους βάφτισε μετά από τη νίκη με 3-2 κόντρα στην Ολλανδία.

Αγγλία – Τα τρία λιοντάρια
Το παρατσούκλι αυτό προέρχεται από το αγγλικό εθνόσημο και είναι από τα πιο διάσημα του Μουντιάλ. Έχουν γραφτεί για τα λιοντάρια αρκετά τραγούδια, με πιο γνωστό αυτό των «The lightning seeds» πριν από το Μουντιάλ του 1998. 

Πολωνία – Οι ερυθρόλευκοι
Από τα χρώματα της φανέλας τους προήλθε και το παρατσούκλι της Εθνικής Ομάδας της Πολωνίας. Οι κόκκινες και οι άσπρες ρίγες που φέρουν στην φανέλα τους οι Πολωνοί, τους έδωσε και το προσωνύμιο «Οι ερυθρόλευκοι».


Οι χρωματιστοί Αμερικάνοι

Ουρουγουάη – Λα Σελέστε
Το γαλανό χρώμα της φανέλας της Ουρουγουάης, μεταφράζεται στην τοπική διάλεκτο ως Σελέστε, το οποίο είναι και το παρατσούκλι της ομάδας του Σουάρεζ.

Αργεντινή – Λα Αλμπισελέστε
Στην περίπτωση της ομάδας του Μέσι, ισχύει ό,τι και με την Ουρουγουάη. Απλά αυτή τη φορά προστίθεται και το λευκό και συνθέτουν τους γαλανόλευκους της Λατινικής Αμερικής.

Περού – Λα Μπλανκιρόχα
Το Περού συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία του σε τελική φάση Μουντιάλ και έτσι το προσωνύμιο του δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό. Πάντως είναι αρκετά εύκολο να καταλάβει κανείς από πού προέρχεται, καθώς οι Περουβιανοί φορούν ερυθρόλευκα και από εκεί προέρχεται και το παρατσούκλι τους.

Βραζιλία – Σελεσάο
Η πιο επιτυχημένη εθνική ομάδα στην ιστορία φέρει το προσωνύμιο «Σελεσάο», που σημαίνει επιλογή. Αναφέρεται στις δυσκολίες που υπάρχουν, για να βρεθούν οι κατάλληλοι, που θα εκπροσωπήσουν τη Βραζιλία, καθώς πράγματι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη επιλογή. Σπανιότερα ακούμε στις μεταδόσεις και το παρατσούκλι «καναρίνια», λόγω του κίτρινου χρώματος της φανέλας της.

Μεξικό – Ελ Τρι
Το συγκεκριμένο προσωνύμιο έχει να κάνει με τα τρία χρώματα της μεξικάνικης σημαίας, που δεν είναι άλλα από τα πράσινο, το άσπρο και το κόκκινο. Σήμερα, το πράσινο συμβολίζει την ελπίδα, το λευκό την ενότητα και το κόκκινο, το αίμα των ηρώων του μεξικάνικου έθνους.

Κόστα Ρίκα – Λος Τίκος
Κοσταρικάνικο υποκοριστικό που σημαίνει κάτι σαν μικρός και θαυματουργός. Αν αναλογιστούμε τον τερματοφύλακα τους, Κέιλορ Νάβας, σίγουρα κάτι θα ξέρανε όσοι τους βάφτισαν έτσι.

Παναμάς – Λος Καναλέρος
Το παρατσούκλι των Παναμέζων σημαίνει «Οι άντρες του Καναλιού» και έχει να κάνει φυσικά με τη γεωγραφική θέση της χώρας.

Κολομβία – Λος Καφετέρος
«Καλλιεργητές καφέ» είναι το όνομα που συνοδεύει τους Κολομβιανούς και αυτό φυσικά έχει προέλθει από το πλέον εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, που δεν είναι άλλο από τον καφέ.


Οι ζωόφιλοι Αφρικανοί

Αίγυπτος – Οι Φαραώ
Το αιγυπτιακό παρατσούκλι έχει βεβαίως ιστορικό υπόβαθρο και αναφέρεται στους αρχαίους βασιλιάδες της χώρας. Το ίδιο είναι και το παρατσούκλι του σταρ της ομάδας, Μοχάμεντ Σάλαχ.

Μαρόκο – Τα λιοντάρια του Άτλαντα
Ο Άτλας, από τις πιο γνωστές οροσειρές της βορείου Αφρικής, εκτείνεται από το Μαρόκο ως την Τυνησία και από εκεί εξαφανίστηκε πριν από χρόνια το τοπικό λιοντάρι. Όχι όμως και από την ποδοσφαιρική αργκό.

Νιγηρία – Οι Σούπερ Αετοί
Το πιο γνωστό τους παρατσούκλι ήταν το «Πράσινοι αετοί», ωστόσο  από το 1988 και μετά το άλλαξαν σε «Σούπερ Αετοί».

Τυνησία – Οι αετοί της Καρχηδόνας
Ο Αετός εμφανίζεται στο εθνόσημο των Τυνήσιων, ενώ φυσικά εκεί αναπτύχθηκε και ο καρχηδονιακός πολιτισμός.

Σενεγάλη – Τα λιοντάρια της Τεράνγκα
Η λέξη «τεράνγκα» δεν είναι τοπικός προσδιορισμός αλλά αναφέρεται στη Σενεγαλέζικη φιλοξενία, ενώ το λιοντάρι βρίσκεται στο σήμα της Σενεγάλης και από εκεί προκύπτει το προσωνύμιο.

Σαουδική Αραβία – Παιδιά της Ερήμου
Στη μέση της Ερήμου βρίσκεται η χώρα και το παρατσούκλι της, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό.


Ασία: H ιστορία πίσω από τα παρατσούκλια

Ιράν – Οι Πρίγκιπες της Περσίας
Οι Πέρσες ήταν οι πρόγονοι των Ιρανών και φυσικά οι εξέχουσες προσωπικότητές τους ήταν οι Πρίγκιπες και οι Βασιλιάδες. Ό,τι είναι σήμερα δηλαδή, ο Ανσαριφάρντ.

Νότια Κορέα – Ταεγκούκ Γουόριορς
Σημαίνει «οι πολεμιστές του Ταεγκούκ» το οποίο είναι το κέντρο της νοτιοκορεάτικης σημαίας και συμβολίζει την ισορροπία.

Ιαπωνία – Οι μπλε Σαμουράι
Οι Σαμουράι αποτελούν σήμα κατατεθέν της Γιαπωνέζικης κουλτούρας και ιστορίας και σε συνδυασμό με το μπλε χρώμα της φανέλας της εθνικής τους ομάδας, συνθέτουν το προσωνύμιο τους.


Ωκεανία: Η μοναξιά των Καγκουρό

Αυστραλία – Καγκουρό
Άλλη μια χώρα που επιλέγει το εθνικό της ζώο, για παρατσούκλι της ποδοσφαιρικής της ομάδας. Η χώρα που εκπροσωπεί μόνιμα την Ωκεανία στα Παγκόσμια Κύπελλα είναι γνωστή με το όνομα του μαρσιποφόρου ζώου.