- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μουντιάλ: Τα 10 χαμένα πέναλτι που άλλαξαν την ιστορία
Δεν ήταν μόνο ο Ρομπέρτο Μπάτζιο και ο Φάνης Γκέκας που σημάδεψαν με την αστοχία του τα Παγκόσμια Κύπελλα
Το ποδόσφαιρο, όπως και όλα τα σπορ, είναι στιγμές και από την μια στην άλλη μπορεί ο καθένας να γίνει μοιραίος ή ήρωας, ανάλογα με την κατάληξη της στρογγυλής θεάς. Τα πέναλτι, η απόλυτη κορύφωση του ποδοσφαιρικού δράματος είναι ακριβώς οι στιγμές αυτές, που θα ξεχωρίσουν τους winners από τους losers, τους πρωταθλητές από τους απλούς φιναλίστ. Οι παρακάτω ιστορίες, που παρατίθενται με χρονολογική σειρά έγιναν αφορμές, για να καταραστούν ή να δοξαστούν οι πρωταγωνιστές τους και για να κλάψουν ή να πανηγυρίσουν ολόκληρα έθνη.
1. Μαξίμ Μποσίς (Γερμανία – Γαλλία, 1982)
Ο ένας από τους δύο ημιτελικούς του Μουντιάλ της Ισπανίας, ήταν και ο πρώτος αγώνας Παγκοσμίου Κυπέλλου, που κρίνεται στη διαδικασία των πέναλτι και προφανώς παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε λήξει ισόπαλο με σκορ 3-3 στην παράταση και αφού οι Γάλλοι προηγήθηκαν με 1-3 στο 98ο λεπτό και θεωρείται ένας από τους πιο ιστορικούς αγώνες Μουντιάλ. Στην διαδικασία των πέναλτι ο Μαξίμ Μποσίς έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία των Γερμανών αλλά είδε τον Σουμάχερ να αποκρούει και την Δυτική Γερμανία να προκρίνεται στον τελικό, όπου ηττήθηκε από τους Ιταλούς.
2. Κρις Γουόντλ (Γερμανία – Αγγλία, 1990)
Η Αγγλία, 24 χρόνια μετά το έπος του Γουέμπλει βρίσκει για πρώτη φορά την ευκαιρία, να φτάσει σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου αυτή τη φορά επί ιταλικού εδάφους. Τότε, ξεκίνησε και η γνωστή γκαντεμιά των Λιονταριών από την άσπρη βούλα. Ο ημιτελικός του Τορίνο έληξε ισόπαλος με σκορ 1-1 και το αποτέλεσμα έμεινε ίδιο και με το πέρας της παράτασης. Τότε και ενώ η Γερμανία ήδη προηγούνταν, ο Γουόντλ καλούνταν να κρατήσει την Αγγλία στη διαδικασία. Ωστόσο, η εκτέλεση του ήταν μία από τις χειρότερες της ιστορίας και η Αγγλία αποχαιρέτησε τη διοργάνωση.
3. Ρομπέρτο Ντοναντόνι (Ιταλία – Αργεντινή, 1990)
Ο δεύτερος ημιτελικός εκείνου του Μουντιάλ κατέληξε και αυτός στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι με τους οικοδεσπότες Ιταλούς να έχουν τη στήριξη του κόσμου τους, για να αποκλείσουν την Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα. Με τις δύο ομάδες να ευστοχούν στα πρώτα 3 πέναλτι, ο Ντοναντόνι είδε τον Γκοϊκόετσέα να κάνει μια φοβερή επέμβαση στο 4ο και τον Μαραντόνα, στο γήπεδο που δοξάστηκε σαν Θεός (Σαν Πάολο) να διαμορφώνει το 4-3, το οποίο έμελλε να ναι και το τελικό, αφού οι Ιταλοί έχασαν και το τελευταίο πέναλτι.
4. Ρομπέρτο Μπάτζιο (Ιταλία – Βραζιλία, 1994)
Το πιο φημισμένο χαμένο πέναλτι της ιστορίας. Στον τελικό του Μουντιάλ του 1994 που διεξήχθη στις Η.Π.Α. όλα έμελλε να κριθούν από την άσπρη βούλα. Εκεί, ενώ οι δύο μονομάχοι είχαν χάσει από 2 πέναλτι στις πρώτες 4 ευκαιρίες τους, ο μικρός Βούδας έπρεπε να ισοφαρίσει σε 3-3, ωστόσο έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ. Σε μία από τις λίγες συνεντεύξεις του, υποστήριξε, ότι αυτό ήταν το δεύτερο πέναλτι που χάνει στη ζωή του. Η μοίρα των πέναλτι: Από ωραίος, γίνεσαι μοιραίος, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
5. Ρόναλντ ντε Μπουρ (Ολλανδία – Βραζιλία, 1998)
Στο Μουντιάλ της Γαλλίας, οι Βραζιλιάνοι με τον Ρονάλντο στις τάξεις τους, μπορεί να ήταν το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο, ωστόσο δυσκολεύτηκαν αρκετά, για να βρεθούν στο Μεγάλο Τελικό. Ο Πάτρικ Κλάιφερτ, στο 87ο λεπτό ισοφάρισε και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση και από εκεί στα πέναλτι. Ο Ρόναλντ ντε Μπουρ ήταν ο δεύτερος παίκτης που είδε τον Ταφαρέλ να γίνεται ήρωας και η Βραζιλία θα προκριθεί στον τελικό. Βέβαια, εκεί θα γνωρίσει τη συντριβή από την οικοδέσποινα Γαλλία με 3-0.
6. Τα τρία χαμένα πέναλτι της Αγγλίας (Αγγλία – Πορτογαλία, 2006)
Η κατάρα των πέναλτι για τους Άγγλους συνεχίζεται όλα αυτά τα χρόνια, σε βαθμό που μέχρι και τον Στίβεν Χόκινγκ επιστράτευσαν, για να τους δείξει πως θα πρέπει να τα εκτελούν. Το 2006 όμως στη Γερμανία, το παράκαναν. Κατά σειρά οι Λάμπαρντ, Τζέραρντ και Κάραχερ είδαν τον Ρικάρντο να αποκρούει τις εκτελέσεις τους και τον Κριστιάνο Ρονάλντο εντέλει να χαρίζει την πρόκριση στα ημιτελικά στην Πορτογαλία. Τελικό σκορ στα πέναλτι: Αγγλία 1. Πορτογαλία 3.
7. Νταβίντ Τρεζεγκέ (Γαλλία – Ιταλία, 2006)
Ο τελικός του Μουντιάλ της Γερμανίας ήταν ένα κλασικό ευρωπαϊκό ντέρμπι και σημαδεύτηκε κατά κύριο λόγο από την κουτουλιά του Ζινεντίν Ζιντάν στον Μάρκο Ματεράτσι και την αποβολή του στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του. Ωστόσο, υπήρχε και το αγωνιστικό σκέλος. Εκεί, Γάλλοι και Ιταλοί έφτασαν στα πέναλτι και ήταν όλοι τέρατα ψυχραιμίας. Όλοι, εκτός από τον Νταβίντ Τρεζεγκέ, ο οποίος έστειλε την μπάλα άουτ και έδωσε την ευκαιρία στην Ιταλία να κατακτήσει το 4ο παγκόσμιο πρωτάθλημά της. Για την ιστορία, αυτός που έδωσε τη νίκη στους Ιταλούς ήταν ο Φάμπιο Γκρόσο.
8. Γκίαν Ασαμόα (Γκάνα - Ουρουγουάη, 2010)
Στο πιο συγκλονιστικό παιχνίδι της διοργάνωσης, η Γκάνα κέρδισε πέναλτι στο τελευταίο λεπτό, όταν ο Σουάρεζ προτίμησε να θυσιαστεί με κόκκινη κάρτα αποκρούοντας ο ίδιος, για να αποσοβήσει τον κίνδυνο για την εστία της Ουρουγουάης. Εντέλει, η επιλογή κρίθηκε σωστή, αφού ο Γκίαν έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και στη διαδικασία των πέναλτι που ακολούθησε η Σελέστε κέρδισε με 4-2 και προκρίθηκε στον ημιτελικό του Μουντιάλ.
9. Φάνης Γκέκας (Ελλάδα – Κόστα Ρίκα, 2014)
Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, η Εθνική Ελλάδος προκρίθηκε από τους ομίλους με ένα πέναλτι του Γιώργου Σαμαρά στο 90ο λεπτό του αγώνα με την Ακτή Ελεφαντοστού και έμελλε να αποκλειστεί από την φάση των 16 με το ίδιο νόμισμα. Κόντρα στην Κόστα Ρίκα και ενώ η Εθνική μας ήταν ανώτερη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, βρέθηκε να παλεύει στα πέναλτι για την πρόκριση στους 8. Εκεί, όμως θα βρει αντιμέτωπο τον μετέπειτα τερματοφύλακα της Ρεάλ, Κέιλορ Νάβας, ο οποίος στην τέταρτη εκτέλεση, θα σταματήσει τον πρώην συμπαίκτη του στη Λεβάντε, Φάνη Γκέκα και θα γίνει υπαίτιος για τα περισσότερα «αχ» που ακούστηκαν ποτέ για έναν αγώνα ποδοσφαίρου.
10. Τα δύο χαμένα πέναλτι της Κόστα Ρίκα (Κόστα Ρίκα – Ολλανδία, 2016)
Η μοίρα της Κόστα Ρίκα στους 8 της ίδιας διοργάνωσης την βρήκε να αναζητά την πρόκριση ξανά στα πέναλτι. Η διαδικασία αυτή θα μείνει στην ιστορία κυρίως λόγω της πρωτοφανούς απόφασης του Φαν Χάαλ να αποσύρει τον βασικό του τερματοφύλακα Σίλεσεν, στο 118 της παράτασης και να βάλει στην θέση του τον «πεναλτάκια» Τιμ Κρουλ. Ο τότε τερματοφύλακας της Νιουκάστλ θα δικαιώσει τον ιδιόρρυθμο προπονητή και θα πιάσει τα πέναλτι των Ρουίζ και Ουμάνια, για να στείλει την Ολλανδία στα ημιτελικά. Το παράδοξο πάντως είναι ότι, ενώ ο Φαν Χάαλ είχε την ευκαιρία και στον ημιτελικό κόντρα στην Αργεντινή, να περάσει στον αγώνα τον Κρουλ για τα πέναλτι τελικά προτίμησε τον Σίλεσεν και αποκλείστηκε!