Αθλητισμος

Γιώργος Βασιλειάδης: Διακόπτουμε το πρωτάθλημα

Μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν στην Τούμπα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τη διακοπή του πρωταθλήματος της Super League αποφάσισαν από κοινού ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο κ. Βασιλειάδης κατά τη διάρκεια δηλώσεών του σε δημοσιογράφους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ήδη επικοινωνία με την UEFA μέσω ΕΠΟ για την αντιμετώπιση της διαμορφωθείσας κατάστασης μετά τα όσα τραγικά εκτυλίχθηκαν στο γήπεδο της Τούμπας.

Η απόφαση θυμίζει έντονα την περίοδο Κοντονή, όταν ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού είχε προχωρήσει σε διακοπή της αγωνιστικής δράσης λόγω της οπαδικής βίας στα γήπεδα.

«Η κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει μεγάλες μάχες για να εξυγιάνει τον πολύπαθο χώρο του ποδοσφαίρου. Έχουμε κερδίσει πολλά, αλλά μένουν πολλά περισσότερα να γίνουν» ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Βασιλειάδης.

«Δεν θα επιτρέψουμε να διακινδυνεύσει η προσπάθεια αυτή, να αναστηθούν φαινόμενα του παρελθόντος και να γυρίσουμε πίσω, αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος. Είναι το τελευταίο που μας απασχολεί. Οι κανόνες ισχύουν για όλους. Αποφασίσαμε να διακόψουμε το πρωτάθλημα και τις αμέσως επόμενες ώρες θα αρχίσουν συναντήσεις με τους φορείς του ποδοσφαίρου, την ΕΠΟ, τη Λίγκα. Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με την UEFA. Το πρωτάθλημα δεν θα αρχίσει αν δεν υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνημένο από όλους, με όρους και κανόνες. Δεν κάνουμε πίσω» πρόσθεσε ο κ. Βασιλειάδης.

EUROKINISSI/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να ληφθούν σκληρότερες αποφάσεις (π.χ. αποχώρηση από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις) απάντησε: «Τα πάντα είναι στο τραπέζι, εφόσον δεν αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Περιμένουμε τις προτάσεις από την ΕΠΟ και τη Λίγκα. Το σημαντικό είναι πως πάμε σε μια επ’ αόριστον διακοπή και βλέπουμε». 

Αναφορικά με την επόμενη ημέρα των ντροπιαστικών εικόνων στην Τούμπα και με το τι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, τόνισε: «Ένα νέο πλαίσιο κανόνων συμφωνημένο από όλους. Το πλαίσιο είναι σαφές, οι ποινές θα είναι αυστηρές για όλους και πρέπει να αυστηροποιηθ9ούν ακόμη περισσότερο. Θα ληφθούν όλες οι απαραίτητες πρόνοιες».

Άφαντος ο Σαββίδης

Η απόφαση για επ' αόριστον αναβολή του πρωταθλήματος της Super League ελήφθη ενώ ο Ιβάν Σαββίδης παραμένει άφαντος και σε βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Οι εικόνες με τον μαινόμενο μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ να εισβάλει οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, με τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της Ευρώπης να κάνουν εκτενή αναφορά. 

Η ομάδα του «Δικεφάλου του Βορρά» βρίσκεται αντιμέτωπη με βαριές ποινές, ωστόσο τα πάντα παραμένουν ανοικτά και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στις δικαστικές αίθουσες.

Το φύλλο αγώνος

Το φύλλο αγώνος, πάντως, περιέχει αρκετά επιβαρυντικά στοιχεία για τον ΠΑΟΚ.

Ειδικότερα, γίνεται λόγος για βίαιη εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο, με συνοδεία ατόμων της προσωπικής του ασφάλειας και βίαιη απώθηση του Βασίλη Δημητριάδη από τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ. Επίσης, έχει καταγραφεί η λεκτική επίθεση του Λούμπος Μίχελ στον διαιτητή Γιώργο Κομίνη («Έχεις τελειώσει»).

EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Κυριακής και με το παιχνίδι να έχει διακοπεί προσωρινά, παράγοντες της ΑΕΚ κατήγγειλαν ότι ο Ιβάν Σαββίδης είπε στον διαιτητή: «Είσαι νεκρός».

Πάει UEFA το θέμα

Τα όσα εκτυλίχθηκαν στην Τούμπα έχουν ξεπεράσει πλέον τα ελληνικά σύνορα, φθάνοντας μέχρι τα υψηλά κλιμάκια της UEFA.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία προχωρεί σε έκτακτη σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθεί επί τάπητος και το θέμα της εισβολής του «οπλισμένου» Ιβάν Σαββίδη.

Το πόση σημασία δίνει η UEFA στα όσα εκτυλίχθηκαν στη Θεσσαλονίκη φαίνεται και από το γεγονός ότι η συνεδρίαση της πειθαρχικής επιτροπής ήταν προγραμματισμένη για τις 22 Μαρτίου, ωστόσο ελήφθη η απόφαση να γίνει την Τετάρτη.