Αθλητισμος

Η επιστολή του Μπάουμαν στους Έλληνες φιλάθλους

Τα όνειρα και οι δυσκολίες με αφορμή το Ευρωμπάσκετ

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανοιχτή επιστολή έστειλε ο γενικός γραμματέας της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν στους Ελληνες φιλάθλους λίγο πριν την έναρξη του Ευρωμπάσκετ. 

Είναι σημαντική επειδή αναφέρεται όχι μόνο στην σημαδιακή ομάδα του 1987 αλλά και στην σημασία των λεγόμενων “παραθύρων των Εθνικών ομάδων”. Πρόκειται για μια λεπτομέρεια άγνωστη στους πολλούς, καθώς υπάρχει του χρόνου το σοβαρό ενδεχόμενο σε κάποια ματς η Εθνική μας να μην έχει όλους τους παίκτες της επειδή θα είναι υποχρεωμένοι να παίζουν ταυτόχρονα στην Ευρωλίγκα με τις ομάδες τους τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Όσο η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του Ευρωμπάσκετ συνεχίζεται, ο ενθουσιασμός μεγαλώνει σε ολόκληρη την Ελλάδα και ο κόσμος πλάθει όνειρα, στα οποία ο Γιάννης Μπουρούσης είναι ο αρχηγός που θα υψώσει το τρόπαιο Νικολάι Σεμάσκι το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Το Ευρωμπάσκετ, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA, αλλά και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, “αιχμαλωτίζει” τη φαντασία τόσο των απλών όσο και των πιο φανατικών φιλάθλων, που ενώνονται υποστηρίζοντας την Εθνική Ομάδα μπάσκετ. Κι ενώ δεν μπορώ να προβλέψω ποιος θα είναι ο νικητής του Ευρωμπάσκετ, είμαι σίγουρος ωστόσο, ότι αυτό θα γεννήσει χιλιάδες συζητήσεις και αναμνήσεις, οι οποίες θα είναι πολύτιμος θησαυρός στα χρόνια που θα έρθουν.

Είμαι εξίσου σίγουρος ότι το Ευρωμπάσκετ θα ανάψει τη σπίθα του μπάσκετ και θα γοητεύσει τους νέους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους θα ονειρευτούν να γίνουν οι ίδιοι μέλη της νέας γενιάς παικτών που θα εκπροσωπήσει τη χώρα τους.

Ακριβώς για αυτό το λόγο οι διοργανώσεις των Εθνικών Ομάδων είναι θεμελιώδεις για το άθλημά μας. Το γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους εδώ στην Ελλάδα, σκεπτόμενοι την επίδραση που είχε η “ιερή” ομάδα του 1987, περίπου τέτοιες ημέρες πριν από 30 χρόνια. Οι Εθνικές Ομάδες οδηγούν την εξέλιξη της ανάπτυξης του μπάσκετ και η FIBA, ως διοικούσα αρχή που έχει την ευθύνη της ανάπτυξης και της προώθησης του αθλήματος παγκοσμίως, είναι αφοσιωμένη στην παραγωγή νέων ταλέντων και ταυτόχρονα στην υποστήριξη και την ενίσχυση των διοργανώσεων των Εθνικών Ομάδων.

Αντίθετα με τα άλλα σπορ, στο μπάσκετ οι φίλαθλοι είδαν να περνούν πολλά χρόνια από την αρχή του αιώνα, χωρίς να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σημαντικούς αγώνες της Εθνικής τους ομάδας εντός έδρας. Η τελευταία φορά που η Ελλάδα έπαιξε έναν επίσημο αγώνα εντός έδρας ήταν το 2008 στη διάρκεια του Προολυμπιακού τουρνουά. Κι αυτό είναι απογοητευτικό για τον κόσμο, αλλά και για τους παίκτες, που με συνέπεια μας υπενθυμίζουν κάθε φορά την υπερηφάνεια τους όταν φορούν τα εθνικά χρώματα για να αγωνιστούν μέσα στο σπίτι τους.

Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι η έλλειψη ανταγωνιστικών εντός έδρας αγώνων των εθνικών ομάδων είχε ως αποτέλεσμα οι Εθνικές Ομοσπονδίες -που έχουν την ευθύνη όλων των εθνικών ομάδων- να μην έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πόρους, ούτε την ευκαιρία να ενώσουν τακτικά τις πόλεις, τις αρχές, τα media, τους φιλάθλους γύρω από το όνομα που μετράει: Το όνομα της χώρας που είναι γραμμένο πάνω στις εμφανίσεις. Αυτοί οι πόροι, είτε πρόκειται για οικονομικούς, είτε για οτιδήποτε άλλο, συνεισφέρουν στη δυνατότητα κάθε χώρας να επενδύσει σε αναπτυξιακά προγράμματα και εγκαταστάσεις που είναι σημαντικά για την εξέλιξη του μπάσκετ, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στις πόλεις, στις ομάδες και τους νέους παίκτες.

Αυτές οι ημέρες, τώρα, τελείωσαν!

Εχουμε εισαγάγει ένα νέο καλεντάρι, που όχι μόνο εξασφαλίζει στις Εθνικές Ομάδες τακτικούς εντός έδρας επίσημους αγώνες, αλλά μεριμνά και νοιάζεται για το μεγαλύτερο κεφάλαιό μας, τους παίκτες, μειώνοντας το φόρτο εργασίας τους κατά 26% μέσο όρο στη διάρκεια ενός ολυμπιακού κύκλου. Είμαστε αφοσιωμένοι σε ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο έτσι, ώστε να τους βοηθήσει τους παίκτες να εκμεταλλευτούν κάθε ίχνος του ταλέντου τους και να επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής της καριέρας τους σε ένα ασφαλές για αυτούς περιβάλλον. Για αυτό το λόγο, μειώσαμε επίσης το χρόνο προετοιμασίας των παικτών πριν από διεθνείς αγώνες. Ετσι η καλοκαιρινή αποχή θα είναι μεγαλύτερη και θα τους επιτρέπει να ξεκουραστούν, ή να δουλέψουν ατομικά σε τομείς του παιχνιδιού τους.   

Σε τρεις μήνες, όταν οι Προκριματικοί αρχίσουν στο δρόμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας το 2019, οι αγώνες πρόκρισης θα γίνουν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες-“Παράθυρα” καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν: Νοέμβριο, Φεβρουάριο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι μίας μερίδας ευρωπαϊκών ομάδων που είναι μέλη της Ευρωλίγκας, έχουν δημοσίως αναφέρει ότι δεν θα ελευθερώσουν τους παίκτες τους για να αγωνιστούν με τις Εθνικές ομάδες το Νοέμβριο και το Φεβρουάριο, διότι πρέπει να πάρουν μέρος σε μία εξουθενωτική και (κατ’ επιλογήν τους) συνεχώς αυξανόμενη σεζόν σε διασυλλογικό ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επικαλούνται αναλογικές συγκρίσεις με μία κλειστή λίγκα όπως το ΝΒΑ, που είναι προφανώς λανθασμένες από κάθε άποψη. Το ΝΒΑ είναι μία ιδιωτική εθνική λίγκα, που δημιουργήθηκε το 1946, έξω από το περιβάλλον της FIBA, με τους δικούς της κανόνες, με ένα καλεντάρι που από την δεκαετία του 1960 προβλέπει περισσότερους από 80 αγώνες, σε μία ιδιαίτερη αγορά όπως αυτή των σπορ στις Ηνωμένες Πολιτείες, που οι παίκτες παράγονται από τον σχολικό και τον κολεγιακό αθλητισμό.

Από την πλευρά της, η Ευρωλίγκα είναι μία διεθνής, ευρωπαϊκή λίγκα, όπου αγωνίζονται ομάδες που επωφελούνται από τα εθνικά πρωταθλήματα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την διοικούσα αρχή κάθε χώρας, και όπου η υπάρχουσα εγχώρια νομοθεσία και οι κανονισμοί της Ομοσπονδίας πρέπει να γίνονται απ’όλους σεβαστοί. Ενώ υποστηρίζουμε τις φιλοδοξίες της Ευρωλίγκας και μοιραζόμαστε την ίδια επιθυμία για την ύπαρξη ενός πανίσχυρου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος πρώτου επιπέδου, τελικά η θέση που εκφράζουν αυτές οι λίγες ομάδες θα αποδειχθεί επιβλαβής για τις ίδιες τις χώρες τους, οι ελπίδες των οποίων για πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα μειωθούν. Εκ προθέσεως οι Εθνικές Ομάδες θα γίνουν πιο αδύναμες και οι παίκτες, ατομικά, που είναι περήφανοι να αγωνίζονται με τα εθνικά χρώματα θα χάσουν αυτή την σπάνια ευκαιρία να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους.

Η αναμόρφωση του καλενταριού της FIBA δεν προκάλεσε έκπληξη σε κανέναν. Ολη η διαδικασία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011, με μία εις βάθος διαβούλευση, στην οποία συμμετείχαν Λίγκες, ομοσπονδίες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Οι ακριβείς ημερομηνίες των “Παραθύρων” των Εθνικών Ομάδων επιβεβαιώθηκαν και δημοσιεύτηκαν τον Αύγουστο του 2015, προσφέροντας σε όλους τους εμπλεκόμενους αρκετό χρόνο για να προσαρμοστούν.

Η απόφαση για την υιοθέτηση του νέου καλενταριού λήφθηκε ομόφωνα από το Παγκόσμιο Συνέδριο της FIBA, για το συμφέρον του μπάσκετ και προκειμένου να προσφέρει πεδίο ανάπτυξης σε περισσότερες χώρες και παίκτες. Ενας στόχος που έγινε κοινός κι αποδεκτός από όλους τους ειδικούς και το ΝΒΑ. Είναι ώρα να επιταχύνουμε την ανάπτυξη του μπάσκετ και να φέρουμε τις Εθνικές Ομάδες πίσω στο σπίτι τους.

Ετσι, όπως κάθεστε και απολαμβάνετε τις συγκινήσεις του Ευρωμπάσκετ 2017, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξουν πολλές ακόμα σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων που θα μπορέσετε να ζήσετε από κοντά.

Το μπάσκετ είναι ενθουσιασμός. Το μπάσκετ είναι χαρά. Υποστηρίξτε την ομάδα σας!».