Αθλητισμος

"Η πρόκριση στα χέρια αυτού του τίμιου γίγαντα" (video)

Κύλησαν 30 χρόνια από το βράδυ που έγινε το απίστευτο: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
358831-743520.jpg

Πέρασαν 30 χρόνια, αλλά για πολλούς είναι σαν χθες. Η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ που φιλοξένησε η χώρα μας, με τον τελικό να διεξάγεται σαν σήμερα στις 14 Ιουνιου του 1987. Αντίπαλος ήταν η "αρκούδα" της Σοβιετικής Ενωσης και η νίκη μας με 103-101 στην παράταση, σηματοδότησε την εκτόξευση του μπάσκετ στην Ελλαδίτσα, αναγκάζοντας πολύ κόσμο να στρέψει το βλέμμα του και εκεί, πέρα από το ποδόσφαιρο. 

Στο διαδίκτυο ευτυχώς έχουν μεταλαμπαδευτεί τα πάντα από εκείνες τις ημέρες. Τα βίντεο από όλους τους αγώνες, μερικές ενημερωτικές εκπομπές που είναι συλλεκτικές, αλλά και μια πλειάδα από αφιερώματα που έγιναν τα επόμενα χρόνια. 

Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού στο μπάσκετ ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία σε ομαδικό άθλημα και γι΄αυτό παραμένει αλησμόνητη. 

Στο παρακάτω βίντεο υπάρχουν τα τελευταία λεπτά της παράτασης του τελικού και ό,τι ακολούθησε αμέσως μετά το τέλος. Η ανατροπή των διεθνών μας, το πιο απίστευτο καλάθι στην καριέρα του Νίκου Γκάλη και φυσικά οι δύο βολές του Αργύρη Καμπούρη. 

Ολα αυτά είναι το κερασάκι σε μια πορεία δώδεκα ετών. Οποιος δει αυτό το βίντεο, σίγουρα θα του ανοίξει την όρεξη για να παρακολουθησει και άλλα πολλά "προτεινόμενα" για να θυμηθεί ή να μάθει όσα διαδραματίζονταν τότε σε όλη τη χώρα. 

Κι όταν ο Γιοβάισα αστόχησε πανηγυρικά στο τελευταίο σουτ, ο Φίλιππας Συρίγος αναφώνησε "είναι το τέλος". Κι όμως, έκανε λάθος. Αυτή ήταν η αρχή για την αναγνώριση του μπάσκετ στην Ελλάδα... 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.