Αθλητισμος

Οι Κινέζοι τινάζουν την μπάνκα στο ποδόσφαιρο: Πόσα έδωσαν για μεταγραφές το 2016

Ξεπερνούν τα 4,8 δισ. δολάρια τα χρήματα για μεταγραφές παγκοσμίως - πόσα έδωσαν οι ελληνικές ομάδες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι κινεζικές ποδοσφαιρικές ομάδες ξόδεψαν πέρυσι πάνω από 450 εκατ. δολάρια για μεταγραφές, συμβάλλοντας στην εκτόξευση σε επίπεδο ρεκόρ της παγκόσμιας δαπάνης για την απόκτηση ποδοσφαιριστών, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με το σύστημα καταγραφής μεταγραφών (TMS) της FΙFΑ, της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, το συνολικό ποσό που διατέθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο το 2016 για μεταγραφές έφθασε τα 4,8 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 14,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση αυτή εξηγείται εν μέρει από την απότομη ανάπτυξη του αθλήματος στην Κίνα, η οποία βρέθηκε στην πέμπτη θέση από πλευράς δαπανών, μετά την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Με δαπάνες 1,372 δισ. δολάρια, η Αγγλία ήταν μακράν πρώτη πέρυσι στις δαπάνες για μεταγραφές, όπως προκύπτει από πίνακα του δημοσιεύματος. Η Γερμανία ήταν δεύτερη με 576,4 εκατ. δολάρια, ενώ στην τρίτη και τέταρτη θέση ακολουθούσαν, με πολύ μικρή διαφορά μεταξύ τους, η Ισπανία και η Ιταλία, με 508,7 και 508,5 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Η Ελλάδα είχε δαπάνες 59 εκατ. δολαρίων, ενώ λίγο μεγαλύτερες είχαν η Ουαλία (59,4 εκατ.), η Αργεντινή (61,4 εκατ.) και η Τουρκία (66 εκατ.). Υψηλότερες ήταν οι μεταγραφικές δαπάνες του Μεξικό (77,9 εκατ.), της Βραζιλίας (85,3 εκατ.), του Βελγίου (99,6 εκατ.), της Πορτογαλίας (178,2 εκατ.) και της Γαλλίας (207,7 εκατ.).

Οι ομάδες στην κινεζική σούπερ λίγκα δαπάνησαν 451,3 εκατ. δολάρια για μεταγραφές το 2016, ποσό που είναι αυξημένο κατά 168,2% σε σχέση με το 2015. Μεταξύ των πρόσφατων μεταγραφών, η Shanghai SIPG αγόρασε τον Βραζιλιάνο παίκτη Όσκαρ από την Τσέλσι έναντι 63 εκατ. δολαρίων, ενώ η τοπική αντίπαλός της Shanghai Greenland Shenhua υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τον Αργεντινό επιθετικό Κάρλος Τέβες, με την αμοιβή του παίκτη να ανέρχεται σε πάνω από 20 εκατ. δολάρια για κάθε σεζόν.

Η απόκτηση ποδοσφαιριστών αποτελεί ένα μόνο μέρος των επενδύσεων, ύψους πολλών δισ. δολαρίων, που έγιναν στο κινεζικό ποδόσφαιρο την τελευταία διετία, παρακινημένες από τα σχέδια του Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, να κάνει την Κίνα μεγάλη ποδοσφαιρικά χώρα, αναφέρει το δημοσίευμα. Κινεζικές εταιρείες έχουν αποκτήσει ή αγοράσει πακέτα μέτοχων σε εταιρείες δικαιωμάτων μετάδοσης αγώνων και σε κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως την Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Μάντσεστερ Σίτι. Οι κινεζικές αθλητικές Αρχές, ωστόσο, επεδίωξαν να περιορίσουν τις δαπάνες για παίκτες, με προσπάθειες, όπως τη μείωση σε τρεις από τέσσερις του αριθμού των ξένων ποδοσφαιριστών που επιτρέπεται να παίζουν σε κάθε ματς.

Από το 2010, όλες οι ομάδες πρέπει να καταγράφουν τις μεταγραφές στο σύστημα TMS της Fifa. Το όργανο αυτό της Fifa ανακοίνωσε ότι το 2016 έγιναν συνολικά 14.591 συμφωνίες για μεταγραφές, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί και κατά περίπου 1.000 περισσότερες από το 2015. «Αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη ότι το ποδόσφαιρο έχει γίνει πιο παγκόσμιο από ποτέ», δήλωσε ο υπηρεσιακός γενικός διευθυντής του TMS, Κίμπερλι Μόρις.

Οι ευρωπαϊκές ομάδες συνεχίζουν να κυριαρχούν στην αγορά, καθώς σε αυτές αντιστοιχούν το 82% των δαπανών για μεταγραφές το 2016. Οι ισπανικές ομάδες ήταν οι μεγαλύτερες πωλήτριες παικτών, εισπράττοντας 554,5 εκατ. δολάρια από μεταγραφές πέρυσι, ποσό μεγαλύτερο από τα 508,7 εκατ. δολάρια που διέθεσαν για την απόκτηση παικτών.