- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Κέλλυ Αραούζου σε 10+1 ερωτήσεις
Πανέτοιμη να βουτήξει στη θάλασσα της Κοπακαμπάνα για μια θέση στο βάθρο της μαραθώνιας κολύμβησης
Η 8η θέση στο περσινό Open Water του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου ήταν αρκετή για το εισιτήριο των Ολυμπιακών. Η Κέλλυ Αραούζου, μαχήτρια πρώτα της πισίνας και μετά της θάλασσας, κατέκτησε στα 24 μια θέση στην Ολυμπιάδα του Ρίο και σε λίγες μέρες θ’ ακούσει το σήμα εκκίνησης από την ξακουστή Κοπακαμπάνα. Η αθλήτρια του Νίκου Γέμελου είναι έτοιμη να τα δώσει όλα και έχει στο πλευρό της τον καλύτερο σύμμαχο. Η GENESIS Pharma βρίσκεται σταθερά δίπλα της από το 2014 «με πίστη στην ίδια, τη θέληση και τις δυνατότητές της». Η εταιρεία, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες των νέων αθλητών, παρέχει έμπρακτη υποστήριξη και η Κέλλυ έχει ν’ ανησυχεί για ένα λόγο λιγότερο.
Για να μάθεις ποια κοπέλα βρίσκεται κάτω από το αθλητικό σκουφάκι που θα μας καθηλώσει τον 15αύγουστο μπροστά στην οθόνη, λίγο πριν βουτήξει στον Ατλαντικό, κάναμε στην Κέλλυ 10+1 ερωτήσεις.
Τι σηµαίνει η πρόκριση στους Ολυµπιακούς Αγώνες του Ρίο; Ήταν το μεγάλο όνειρο;
Για κάθε αθλητή είναι ένα όνειρο, όµως για τους Έλληνες θεωρώ πως είναι ακόμα πιο σημαντικό. Προερχόμενοι από την Ελλάδα, όπου γεννήθηκε ο θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων, επηρεαζόμαστε θετικά από αυτή την κληρονομιά. Η προσωπική µου διαδρομή ήταν δύσκολη σωµατικά και ψυχικά, καθώς είχα µία αποτυχημένη προσπάθεια συμμετοχής στην προηγούμενη Ολυμπιάδα.
Ποιος είναι ο στόχος σου για τους Ολυµπιακούς;
Ο στόχος είναι ένας και ξεκάθαρος στο µυαλό µου: να τελειώσει η κούρσα έχοντας δείξει τον καλύτερό µου εαυτό. Μόνο τότε θα είµαι ικανοποιημένη.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού αγώνα;
Ένας αγώνας έχει πολλές παραμέτρους για να θεωρηθεί καλός. Πάντα υπάρχουν πράγµατα που µπορείς να διορθώσεις και να αλλάξεις αν γυρίσεις πίσω, αλλά για μένα παίζει σημαντικό ρόλο και ο στόχος που θέτω κάθε φορά.
Η πρόκριση είναι από µόνη της επιτυχία, ωστόσο πώς θα σε επηρέαζε το ενδεχόµενο αποτυχίας;
Σίγουρα επηρεάζει µια αποτυχία, αλλά ένας αθλητής βρίσκει πάντα τον τρόπο να επανέλθει και να συνεχίσει να προσπαθεί µέχρι την επόµενη δοκιµασία.
Τι σε φοβίζει περισσότερο εν όψει τον Ολυµπιακών; Το βάρος του θεσµού, ο εαυτός σου ή οι αντίπαλοι;
Ο αγώνας είναι σίγουρα από µόνος του πολύ απαιτητικός, αλλά όλα είναι πρωτόγνωρα για μένα, καθώς είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω. Σίγουρα υπάρχει πολλή αγωνία.
Τι συναισθήματα νιώθεις την ώρα που βρίσκεσαι στο νερό και αγωνίζεσαι; Υπάρχει χώρος στην κρίσιµη στιγµή του αγώνα για συναισθήµατα απογοήτευσης ή ενθουσιασµού;
Αυτά μπορεί να προκύψουν σε έναν αγώνα 10 χλμ., όσο διαρκεί η κούρσα µπορεί να αισθανθείς τα πάντα, αλλά πρέπει να έχεις την ψυχραιμία να δράσεις σωστά. Πολλές φορές υπάρχουν στιγµές έντασης, αλλά προσπαθώ να µείνω ήρεµη και συγκεντρωµένη στο πλάνο του αγώνα. Δεν αφήνω το µυαλό µου να ξεφεύγει, αν και δεν είναι πάντα όσο εύκολο ακούγεται.
Πόσο σε επηρεάζουν οι προσδοκίες τρίτων, προπονητών, οικογένειας, θεατών;
Δεν αφήνω να µε επηρεάσει κανένας όσον αφορά τον αθλητισμό, είναι η πιο προσωπική µου στιγµή.
Ποια είναι η καλύτερη συµβουλή που έχεις δεχτεί µέχρι τώρα για τη συµµετοχή σου στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Να το ευχαριστηθώ, αλλά να µην αφήσω τον ενθουσιασµό να µε συνεπάρει, άλλωστε µετά τον αγώνα θα μπορέσω να βρω λίγο χρόνο για ξεκούραση και περιήγηση στο Ρίο.
Πόσο σημαντικές θεωρείς τις χορηγίες που λαμβάνουν πολλοί αθλητές με ιδιωτική πρωτοβουλία;
Είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις πως έχεις την υποστήριξη που απαιτείται σε μια προετοιμασία στην οποία σίγουρα η προσπάθεια και η θέληση μετράνε πάνω από όλα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως απαιτούνται και πόροι. Προσωπικά, ευχαριστώ πολύ την GENESIS Pharma και τον κ. Ευριπίδη για τη χορηγία και τη στήριξη που μου παρείχαν αυτό το διάστημα.
Θεωρείς ότι οι θυσίες που απαιτεί ο πρωταθλητισμός στερούν στον αθλητή τη µαγεία και τη χαρά του αγωνίσµατος; Υπήρξαν στιγµές που σκέφτηκες να αλλάξεις πορεία;
Στο «ταµείο», που λέµε, µένει το αποτέλεσµα και απλά λες στον εαυτό σου ότι τελικά τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν θυσία µπροστά σε αυτό το λεπτό που βρίσκεσαι πάνω στο βάθρο. Οι θυσίες είναι µέρος της αθλητικής ζωής. Αν θέλεις να πάρεις πρέπει να δώσεις κιόλας.
Τι απαντάς σε όσους µιλούν για παρακµή του θεσµού των Ολυμπιακών Αγώνων και τα προβλήµατα µε το ντόπινγκ;
Έχω άποψη για το θέμα, αλλά ειδικά όσον αφορά το ντόπινγκ δεν µπαίνω στη διαδικασία να το αναλύσω, γιατί ως άνθρωπος και ως αθλήτρια είμαι εκ διαμέτρου αντίθετη.
Τι θα κάνεις λίγο πριν αναχωρήσεις για Βραζιλία;
Σίγουρα θα υπάρξει ένα µικρό τραπέζι με οικογένεια και φίλους για το κατευόδιο. Μετά αρχίζει το ταξίδι.
Πώς βλέπεις τον εαυτό σου µετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Τι ονειρεύεσαι για το µέλλον;
Μετά αρχίζει πάλι µια δυναµική τετραετία για την επόµενη Ολυµπιάδα. Την χρονιά που έρχεται θα τελειώσω και το πανεπιστηµίο και ίσως προχωρήσω σε κάποιες επιπλέον επαγγλεµατικές κινήσεις.
Τι είναι η μαραθώνια κολύμβηση;
Η μαραθώνια κολύμβηση 10 χιλιομέτρων σε ανοιχτή θάλασσα είναι το new entry των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού εντάχθηκε για πρώτη φορά στο θεσμό το 2008 στο Πεκίνο. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες Ολυμπιάδες, όπου αποτελούσε επιμέρους αγώνισμα στην κατηγορία κολύμβησης, φέτος στο Ρίο αναβαθμίζεται και αποτελεί ανεξάρτητο άθλημα με αφετηρία την παραλία της Κοπακαμπάνα. Αντίθετα με το τι πίστευες για τη χαρά του καθαρού θαλασσινού νερού, η προπόνηση για κολύμβηση μεγάλων αποστάσεων μπορεί να γίνει μια άκρως εξαντλητική εμπειρία. Επιπλέον παράγοντες δυσκολεύουν την κούρσα του αθλητή και τίποτα δε θυμίζει τις ανέσεις της πισίνας. Η θερμοκρασία του νερού επηρεάζει σημαντικά την έκβαση του αγώνα, το ίδιο και τα υδάτινα ρεύματα, έτσι η προσομοίωση συνθηκών ανοιχτής θαλάσσης αποτελεί βασικό μέρος της προπόνησης. Παράλληλα δίνεται μεγάλο βάρος στη βελτίωση της τεχνικής, ώστε να επιτυγχάνεται η διατήρηση της θέσης στις μεταβολές που προκαλούν τα ρεύματα, με λιγότερη προσπάθεια και «χεριές».
Φωτογραφίες: Αθανασία Μπουρνά