Αθλητισμος

Ένας θάνατος χωρίς Ανάσταση!

Ολιγωρεί η διεθνής κοινότητα

Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 388
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το ίδιο μυαλό που προσλαμβάνει την εικόνα, δίνοντας το ερέθισμα στον εγκέφαλο να την επεξεργαστεί ώστε να την ερμηνεύσει, το ίδιο αρνείται την πραγματικότητα.

Όπως στην τραγική περίπτωση του ποδοσφαιριστή της Λιβόρνο Πιερμάριο Μοροζίνι. Τον έβλεπα να τρεκλίζει στον αγωνιστικό χώρο, να προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή και προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου ότι το περιστατικό δεν συμβαίνει, δεν συνέβη ποτέ! Ένα περιστατικό που ήρθε να προστεθεί σε ένα μαύρο κατάλογο που όλο και μεγαλώνει. Είναι δυνατόν με τα σύγχρονα επιστημονικά κέντρα που όλες οι ομάδες πλέον διαθέτουν ή συνεργάζονται, τέτοια  περιστατικά να πληθαίνουν;

Γι’ αυτό άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση-καταγγελία του καρδιολόγου Παναγιώτη Σταματόπουλου στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 ότι η UEFA και η FIFA δεν προωθούν τους κατάλληλους ελέγχους. Και συγκλονίστηκα με την αποκάλυψή του ότι η επιστημονική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ δεν έχει καρδιολόγο! Γεγονός απαράδεκτο.

Σημαντικές και οι επισημάνσεις του για τα καρδιολογικά προβλήματα των αθλητών: «Αν θέλουμε να πούμε την πραγματικότητα, οι περιπτώσεις αυτές είναι σχετικά σπάνιες. Από την άλλη πλευρά, εξαιτίας της ταχύτατης μετάδοσης των ειδήσεων από τα ΜΜΕ, συχνά δημιουργείται μία λάθος αντίληψη. Ωστόσο, υπάρχει το ερώτημα για τις συνθήκες στο υψηλό επίπεδο που αγωνίζονται πλέον οι αθλητές (...) Έχουν μεγαλώσει οι επιβαρύνσεις. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές με 60-70 συμμετοχές σε μία σεζόν, οπότε οι καταπονήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες. Αυτό δημιουργεί μία υποχρέωση: ποτέ να μην υποτιμάται το παραμικρό, έστω και αν υπάρχει μία μικρή μόνο ενόχληση. Με αφορμή τον Κοβάσεβιτς, δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο τιμ στον Ολυμπιακό που ωφέλησε, αφού βρήκαμε τα προβλήματα του Γκαλέτι και του Νικλητσιώτη. Στους άλλους συλλόγους δεν έχω την εντύπωση πως υπάρχει τέτοιου είδους διαδικασία».

Για την περίπτωση του Πιερμάριο Μοροζίνι, του οποίου οι γονείς είχαν προβλήματα με τις καρδιές τους, δήλωσε: «Σημαντικό στοιχείο είναι το οικογενειακό ιστορικό. Στον Κοβάσεβιτς υπήρχε ιστορικό υπέρτασης και η μητέρα του είχε πεθάνει σε υπερτασική κρίση, ενώ ο αδερφός του είχε πεθάνει στα 31 του».

Όσο για τους ελέγχους από οργανισμούς όπως η UEFA και η FIFA, ο επιστήμονας ήταν αρκούντως αποκαλυπτικός. «Δεν έχει καρδιολόγο στην επιστημονική επιτροπή της  UEFA και αυτό είναι απαράδεκτο. Όταν έγινε και στο Ζερλάν το συγκλονιστικό περιστατικό με τον Φοέ, εντάθηκαν –για ένα-δυο χρόνια– οι καρδιολογικοί έλεγχοι. Ολιγωρεί η διεθνής κοινότητα. Είναι διαφορετικά εκείνα που καταγράφονται από εκείνα που συμβαίνουν. Η καρδιά ενός αθλητή ξεφεύγει από την καρδιά ενός απλού ανθρώπου και τα όριά του».

● Η ζωή συνεχίζεται. Και ζωή είναι η επόμενη μέρα. Η επόμενη μέρα της Μίλαν είναι που απασχολεί τον Αντριάνο Γκαλιάνι. Το μέλλον δέκα ποδοσφαιριστών που μπορούν να αποχωρήσουν φέτος ή την επόμενη σεζόν από τη Μίλαν θα αποφασίσει ο ισχυρός άντρας των Ροσονέρι.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής ομάδας φέρεται να επιθυμεί να δώσει ευκαιρίες σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, δίνοντας στους υπόλοιπους τη δυνατότητα να συνεχίσουν σε άλλες ομάδες τις καριέρες τους.Πρόκειται για τον Φλάβιο Ρόμα και τον Πίπο Ιντζάγκι, οι οποίοι είναι οι μόνοι που τα συμβόλαιά τους λήγουν τον προσεχή Ιούνιο, αλλά υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι για τους Αλεσάντρο Νέστα, Τζιανλούκα Ζαμπρότα και Μάριο Γιέπες. Επίσης, υπάρχουν οι Μάσιμο Αμπροζίνι, Τζενάρο Γκατούζο, Μαρκ Φαν Μπόμελ, Κλάρενς Ζέεντορ και Ματιέ Φλαμινί που έχουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν τον τελευταίο χρόνο των συμβολαίων τους και να πάνε σε άλλη ομάδα. Η παλιά φρουρά αποστρατεύεται με τιμές, φορτωμένη με μετάλλια. Σειρά των νέων να κρατήσουν ψηλά τη σημαία της πιο επιτυχημένης ομάδας στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια! 

● Ο Φάμπιο Κουαλιαρέλα, πιτσιρίκι ακόμα, ξεκίνησε την καριέρα του από το Τορίνο. Πέρασε από τη Φιορεντίνα, το Κιέτι, την Άσκολι, τη Σαμπντόρια, την Ουντινέζε, για να ακολουθήσουν η Νάπολι και η Γιουβέντους! Το συμβόλαιο του Ιταλού φορ λήγει τον Ιούνιο του 2014, αλλά οι «μπιανκονέρι» προτίθενται να του προσφέρουν ακόμη ένα χρόνο συνεργασίας. Ο διεθνής άσος πήγε στη Γιουβέντους το 2010 ως δανεικός από τη Νάπολι και την επόμενη σεζόν αποκτήθηκε έναντι 15 εκατομμυρίων ευρώ. Έχει πετύχει τέσσερα γκολ σε είκοσι αγώνες πρωταθλήματος τη φετινή σεζόν, αλλά μόνο σε επτά έχει ξεκινήσει ως βασικός! Γκολ που αξίζουν χρυσάφι!       

info@athensvoice.gr