- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η αλματώδης πορεία της χρυσής Κ. Στεφανίδη στο βάθρο
Το στοίχημα στην προσπάθεια της Κατερίνας ήταν πάντα κερδισμένο
Η Κατερίνα Στεφανίδη ήταν από εκείνα τα παιδιά που φαίνονται από μικρά. Γεννημένη τον Φεβρουάριο του 1990, η 26χρονη αθλήτρια έδωσε νέα πνοή στον ελληνικό στίβο με επιδόσεις, μετάλλια και ρεκόρ που ξάφνιαζαν από πολύ νωρίς. Και είναι η Κατερίνα που στις 20 Αυγούστου του 2016 έφερε στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ στην ιστορία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων με ένα άλμα στα 4,85μ..
Στα 15 της έκανε την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών για την ηλικία της με 4.37μ. στο άλμα επί κοντώ. Μετά το απίστευτο 4.90 στη Νέα Υόρκη, η Στεφανίδη πέτυχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο για τη φετινή χρονιά αποτελώντας φαβορί για μετάλλιο στο Ρίο. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό στο Άμστερνταμ είχε δύο στόχους: χρυσό και ρεκόρ αγώνων. Τα πέτυχε και τα δύο καταρρίπτοντας το 4.80 τις Ισινμπάγεβα με αποτέλεσμα σήμερα να έχει κερδίσει περισσότερα από 7 μετάλλια και συνολικά περισσότερες από 12 διακρίσεις.
Τώρα, με τη στήριξη του Stoiximan.gr, πρόσθεσε στη συλλογή της κι ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και είναι πιο έτοιμη από ποτέ να συνεχίσει την πορεία της, όχι μόνο ως παγκόσμια πρωταθλήτρια, αλλά και ως Ολυμπιονίκης του επί κοντώ. Τεράστια στιγμή στην καριέρα της, η Κατερίνα Στεφανίδη «πέταξε» στα 4,85μ., πέτυχε την ύψιστη διάκριση για έναν αθλητή, στη μεγαλύτερη μάλιστα διοργάνωση, και χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ των γυναικών.
Μόνιμος κάτοικος Αμερικής πλέον, η Κατερίνα Στεφανίδη έχει δηλώσει: «Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό για εμένα να εκπροσωπώ τη χώρα μου σε υψηλό επίπεδο. Ίσως και λίγο περισσότερο για εμένα από ότι για άλλους αθλητές, γιατί για πολλούς λόγους αναγκάστηκα να φύγω από την πατρίδα μου και μου λείπει πολύ».
Έχει σπουδάσει Βιολογία και Ψυχολογία με αθλητική υποτροφία στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Αμερικής, συνέχισε με μεταπτυχιακό στη Νευροψυχολογία και οδεύει πλέον στο διδακτορικό από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Ωστόσο, οι σπουδές δεν την απομάκρυναν ποτέ από τα γήπεδα και την προπόνηση. Παράλληλα με τα μαθήματα, τα εργαστήρια και το διάβασμα έκανε καθημερινά προπονήσεις, άλλαξε προπονητή και άρχισε να σπάει όλα τα ρεκόρ.
Το 2009, όταν έπαιρνε το αεροπλάνο για Αμερική, ήταν αποφασισμένη να πετύχει κι ας στόχευε κυρίως στις σπουδές της. Ο αθλητισμός πάντως δε θα μπορούσε να της ξεφύγει, αφού είναι στο αίμα της και το κοντάρι λείπει σπάνια από τη ζωή της. Ο πατέρας της, Γιώργος Στεφανίδης, υπήρξε αθλητής του τριπλούν και η μητέρα της Ζωή Βαρέλη σπρίντερ και ήταν εκείνοι που την ενθάρρυναν να κυνηγήσει την τύχη της στο εξωτερικό.
Το 2013 γνώρισε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τον σημερινό σύζυγο και προπονητή της, Μίτσελ Κρίερ, συνάντηση που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη θεαματική άνοδο της Κατερίνας τα τελευταία χρόνια. Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή της η χημεία τους ήταν εμφανής από την αρχή, όταν ακόμα ήταν συναθλητές. Πολλές φορές οι δικές του συμβουλές τη βοηθούσαν περισσότερο από εκείνες του προπονητή της και μερικές αλλαγές στην τεχνική κατάφεραν να βελτιώσουν τις επιδόσεις της, να αλλάξουν την ψυχολογία της και να οδηγήσουν σε μετάλλια και διακρίσεις.
Το 2014 ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας και δεύτερη κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης στους Πανευρωπαϊκούς της Ζυρίχης. Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε στο νέο της ξεκίνημα, την ανασφάλεια με τη γλώσσα που την απομόνωσε κοινωνικά για ένα διάστημα και τη δυσκολία προσαρμογής, τελικά τα κατάφερε, γιατί ήταν αποφασισμένη να τα καταφέρει.
Φέτος μετακόμισε στο Οχάιο μαζί με τον σύζυγό της, για τον οποίο έχει δηλώσει: «Γνωριστήκαμε στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Ήταν κι εκείνος αθλητής του επί κοντώ γρήγορα γίναμε δύο πολύ καλοί φίλοι, αυτό που λες "αδελφές ψυχές". Μου άρεσε που είχε χιούμορ και περνούσαμε καλά μαζί. Κάποια στιγμή σκεφτήκαμε ότι δύσκολα θα έβρισκε ο καθένας μας ταίρι που να μας έκανε τόσο ευτυχισμένους όσο ήμασταν μεταξύ μας. Κι έτσι ήρθαμε ακόμη πιο κοντά, ξεπερνώντας τα όρια της φιλίας. Παντρευτήκαμε πέρυσι τον Μάιο στις ΗΠΑ. Ο άνδρας μου λατρεύει την Ελλάδα και τις συνήθειές μας. Μάλιστα όταν με πιάνουν τα κυκλοθυμικά μου, εκείνος σχολιάζει με χιούμορ ότι στο σπίτι μας "φυσάνε ελληνικά μποφόρ!"».
Όσο για τον δεύτερο ρόλο του ως προπονητής, λέει η ίδια: «Είμαι τυχερή γιατί ζω με έναν άνθρωπο που αγαπά εμένα και τον τόπο μου. Ο Μιτς είναι θαυμαστής μου, αλλά και θαυμαστής της Ελλάδας. Ξέρει να φτιάχνει ακόμη και ελληνικά φαγητά. Από τη μητέρα μου έμαθε να μαγειρεύει παστίτσιο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Και έκανε ένα από τα όνειρά του πραγματικότητα
Είναι ο πρώτος αθλητής από την Ηλεία που έγινε Ολυμπιονίκης
Ο Air Canada έγινε ο πρώτος παίκτης του οποίου η φανέλα αποσύρεται από τους Ράπτορς
Ο Greak Freak ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου για το αν άκουσε το σχόλιο του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου προέδρου
Το βραβείο του παρέλαβε ο Γιώργος Πομάσκι
Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ πέτυχαν μαζί 75 πόντους αλλά και πάλι ηττήθηκαν
Από τον Μαραντόνα…στον Χαρικάβα
«Δεν έχει νόημα να παίζεις»
60.000 εισιτήρια έκαναν «φτερά» για μια σπουδαία αναμέτρηση
Η Οσασούνα προέβη σε μια συγκινητική κίνηση προς τον οπαδό που ταξίδεψε... 450 χιλιόμετρα
Αυστηρή αυτοκριτική έκανε ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετά τον αποκλεισμό του στα προημιτελικά του Masters του Παρισιού
Δεν αφήνει την κορυφή η ως τώρα έκπληξη της διοργάνωσης, Ζαλγκίρις
Απόδραση του «τριφυλλιού» από το κολαστήριο της Χάλα Πιονίρ
Η πορεία του Έλληνα τενίστα στο Παρίσι ολοκληρώθηκε στους «8»
Η κακή περίοδος που διανύουν τα «ελάφια» ενισχύει τα σενάρια αποχώρησης του Greek Freak
Η viral αντίδραση και οι μπουνιές του παίκτη των Χόρνετς
Η συμβουλή του πατέρα του Greek Freak που επανέφερε στην μνήμη του
Το πρόγραμμα των αγώνων της ημέρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.