Αθλητισμος

Ο Κέβιν Κίγκαν παραμένει και σήμερα το Liverpool it boy!

Η Athens Voice και COCIO διψάνε για vintage ζαχαρένιες ιστορίες από τη χρονοκαψούλα του 1951

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
134144-305903.jpg

Η Athens Voice και το COCIO διψάνε για vintage ζαχαρένιες ιστορίες από τη χρονοκαψούλα του 1951, τη χρονιά που γεννήθηκε η μαγική συνταγή του διάσημου σοκολατούχου γάλακτος αλλά και ο Κέβιν Κίγκαν, ο ποδοσφαιριστής θρύλος που χάρισε στη Λίβερπουλ τον ουρανό με τα άστρα!

Τρία πρωταθλήματα Αγγλίας (’72-’73, ’75-’76, ’76-’77), ένα κύπελλο Αγγλίας (’74), όπου σκόραρε δύο φορές στο μυθικό 3-0 επί της Νιουκάστλ, ένα Κύπελλο Ουέφα με επίσης διπλά γκολ επί της Μενχενγκλάντμπαχ (1973) και φυσικά το Κύπελλο Πρωταθλητών Ευρώπης το 1977, σε εκείνο το αξέχαστο παιχνίδι όπου με το κερδισμένο του πέναλτι, πάλι επί της Μενχενγκλάντμπαχ, κερδίζει τον τίτλο του πιο γρήγορου, δεινού και φαντεζί μεσοεπιθετικού της εποχής. Ναι, το 1951 στο Λίβερπουλ όπου γεννήθηκε ο Κέβιν Κίγκαν όλες οι μοίρες μοιάζει να πέρασαν να ευχηθούν στην οικογένειά του και να προφητέψουν πως το αγόρι τούτο ήταν γεννημένο για μεγάλα πράγματα, παρά το μικρόσωμο δέμας του.

Πεισματάρης και γρήγορος, από τα 13 του κλωτσά την μπάλα, στην αρχή με τη Σκάνθροπ Γιουνάιτεντ, μέχρι που στα 17 του, κατόπιν ενδιαφέροντος του προπονητή Μπιλ Σάνκλι, βαπτίζεται «Κόκκινος Διάβολος», καπαρώνοντας μια θέση στην ενδεκάδα της Λίβερπουλ. Μια εργατούπολη κι ένα λιμάνι που, εκτός από τους Beatles, είχε για καμάρι την τοπική ομάδα που με τον Κίγκαν στη μηχανή της παίρνει μπρος και σαρώνει τα πάντα. Είναι τόσο μεγάλη η αγάπη του κόσμου κι ο θαυμασμός προς το πρόσωπό του, που το 1979 ο Κίγκαν τραγουδά το «Head Over Heels» και μπορεί άνετα να μεταπηδήσει από ποδοσφαιριστής σε τραγουδιστής, μα δεν τον κάνει. Απλώς αλλάζει ομάδα, ή μάλλον ομάδες, μιας και μετά τη Λίβερπουλ παίρνει μεταγραφή για το Αμβούργο, ανάποδα δηλαδή από τους Beatles, που πρώτα έγιναν γνωστοί παίζοντας στα κλαμπ του Αμβούργου και μετά σάρωσαν τη Βρετανία και τον υπόλοιπο πλανήτη.

Τι ήταν όμως αυτό που τον έκανε ξεχωριστό; Εύκολο! Έπαιζε σαν Λατινοαμερικάνος, κοινώς φαντεζί και θεαματικά, εύστροφα και άτακτα όπου χρειαζόταν, ακολουθώντας το ένστικτο και όχι το πλάνο! Φτάνει ως και να κοουτσάρει την Εθνική της Αλβιόνας το 1999, της οποίας παρέμεινε αρχηγός από το 1976 έως και το 1982 ως ποδοσφαιριστής. Κερδίζει τίτλο και σαν προπονητής της Φούλαμ, το 2001 αναλαμβάνει τη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ αξέχαστη στην πολυτάραχη ζωή του θα παραμείνει η χρονιά του 1985 που φορά τη φανέλα των Τίγρεων της Μαλαισίας.

Το 1951, χρονιά που γεννήθηκε το σοκολατούχο γάλα COCIO, δεν ξέρουμε με τι μάρκα γάλα τον τάιζε η μαμά του, μα δεν χωρά αμφιβολία πως ο Κέβιν βγήκε γερό παιδί που κοίταξε το μέλλον άφοβα και κατάματα! Ναι, το 1951 ήταν μια καλή χρονιά και για το Λίβερπουλ και για τη Δανία, πατρίδες του παίκτη και της συνταγής που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας σε ποδόσφαιρο και γεύση!

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.