Αθλητισμος

Εθνική Αστέγων: Πρωταθλητές στα γήπεδα και στη ζωή

Ξαναπήρε το κύπελλο Fair Play στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με δύο «κούπες» στις αποσκευές της και πολύτιμες εμπειρίες ζωής, επέστρεψε η ελληνική ομάδα αστέγων από το Άμστερνταμ και το 13ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. Η Ελλάδα κατέκτησε το κύπελλο «Fair Play» και έγινε η μοναδική χώρα στην ιστορία του θεσμού που έχει κατακτήσει το σπουδαίο αυτό τρόπαιο δύο φορές – είναι η πιο σημαντική διάκριση σε αυτή την κορυφαία παγκόσμια κοινωνική και αθλητική διοργάνωση. Ακόμη, η ελληνική ομάδα κατέκτησε το «INSP Trophy», επικρατώντας στον τελικό της Ελβετίας με 6-2.

image

Τα μέλη της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας αστέγων επέστρεψαν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων του Άμστερνταμ με συναισθήματα και εμπειρίες ζωής, αλλά και, για πρώτη φορά στην ιστορία της, με δύο κούπες στις αποσκευές της.

image

Η πιο πολύτιμη από τις δύο είναι το Κύπελλο Fair Play –το Κύπελλο Ήθους, όπως θα λέγαμε στην ελληνική– το οποίο της απονεμήθηκε πανάξια για τη συμπεριφορά όλης της αποστολής, σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά, εντός και εκτός γηπέδων.

Είναι η δεύτερη φορά σε εννέα συμμετοχές που η ελληνική ομάδα βραβεύεται για το ήθος της, την παρουσία της σε μια διοργάνωση, αλλά, κυρίως, για τον τρόπο που αξιοποιεί το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό εργαλείο για να υποστηρίξει ανθρώπους που έχουν βιώσει τον αποκλεισμό με τον πιο σκληρό τρόπο να κάνουν βήματα προόδου για τη ζωή τους.

image

Η Ελλάδα είναι και η μοναδική χώρα στην ιστορία του παγκόσμιου αυτού θεσμού που έχει κατακτήσει δύο φορές το πιο σημαντικό –με βάση τις αρχές και τους σκοπούς της διοργάνωσης– τρόπαιο.

Σημειώνεται ότι στον ετήσιο διαγωνισμό της FIFA «The Power of Football», η ελληνική πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Εθνικής Αστέγων συμπεριλήφθηκε στα τρία κορυφαία κοινωνικά project του πλανήτη για το 2014, για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί το άθλημα του ποδοσφαίρου στην προσπάθεια για μια καλύτερη κοινωνία.

Το Κύπελλο INSP στην Ελλάδα

Και ποδοσφαιρικά πάντως, τα πήγε περίφημα. Η ελληνική ομάδα κατέκτησε το «INSP trophy», το Κύπελλο στην κατηγορία του Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόμου, ένα από τα έξι συνολικά τρόπαια στις έξι κατηγορίες στις οποίες χωρίστηκαν οι ομάδες με βάση τη δυναμικότητά τους, μετά την πρώτη φάση της διοργάνωσης.

Στον τελικό όμιλο για το «INSP trophy», η Ελλάδα νίκησε στον προημιτελικό τη Σουηδία με σκορ 7-1, στον ημιτελικό την Ιταλία με 11-6 και στον τελικό την Ελβετία με 6-2.

Στον όμιλό της εθνικής μας ήταν επίσης η Γερμανία, η Φινλανδία, η Σουηδία και ο Καναδάς.

Στην πρώτη φάση, η Ελλάδα ηττήθηκε στην πρεμιέρα από τους φίλους μας της Αυστρίας με 3-6, κέρδισε την Αγγλία με 2-1, και ακολούθησαν τρεις ήττες με αντιπάλους την Πολωνία με 3-10, τη Ζιμπάμπουε με 6-14 και το Περού με 8-14. Στη δεύτερη φάση, η ομάδα μας έφερε τα εξής αποτελέσματα: με Δανία 3-7, με Χονγκ Κονγκ 2-7, με Νότια Κορέα 6-7 και με Ινδία 6-8.

Την αποστολή αποτέλεσαν οι: Παναγιώτης Κρητικός, Στέλλα Καντζιλίδου, Νίκος Κοντογιάννης, Νίκος Πετρόπουλος, Παναγιώτης Παράσχος, Μαρία Φυδανίδου, Απόστολος Μελέτης. Προπονητής ήταν ο Γιάννης Κώτσος (συμμετείχε και ο ίδιος ως ποδοσφαιριστής στη διοργάνωση του 2009).

Στους μεγάλους τελικούς, το Μεξικό ήταν εκείνο που επικράτησε τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η ανδρική ομάδα του Μεξικού κέρδισε την Ουκρανία στον τελικό 5-2, ενώ τα κορίτσια επικράτησαν της Χιλής με 3-2.

«Αυτό που με συγκλόνισε ήταν ότι βρεθήκαμε ανάμεσα σε τόσες χώρες, ήμασταν μια μεγάλη οικογένεια, μια γροθιά που προσπαθούσε ο ένας για τον άλλον. Αυτή η εμπειρία με βοήθησε να σκεφτώ και να κάνω πράγματα για τον εαυτό μου. Επίσης, μέσα από όλη αυτή την εμπειρία, κατάλαβα ότι πρέπει να μάθω να απομακρύνω πρόσωπα και πράγματα από τη ζωή μου που με εμποδίζουν να κάνω βήματα μπροστά», έλεγε η Στέλλα, στο τελευταίο μίτινγκ της αποστολής, λίγο πριν πάρει το δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα. Η Στέλλα είχε χριστεί και ένας από τους αρχηγούς της ομάδας.

Αυτό το ταξίδι ζωής έγινε πραγματικότητα για τα παιδιά της Εθνικής Αστέγων χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org), η οποία κάλυψε όλα τα έξοδα της αποστολής (αεροπορικά εισιτήρια, μετακινήσεις, διαμονή, διατροφή, αγορά συμπληρωματικού αθλητικού υλικού κ.λπ.)

Αρωγός και συμπαίκτης σε αυτή την προσπάθεια από το ξεκίνημα –το 2007 που συμμετείχε για πρώτη φορά η Εθνική Αστέγων στο θεσμό– η Interamerican, που παρείχε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη σε όλη την αποστολή.