- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
16 Μαρτίου 1978: Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, τα «μολυβένια χρόνια» και η απαγωγή του Αλντο Μόρο
Η δολοφονία που συγκλόνισε την Ιταλία
Σαν σήμερα 16 Μαρτίου - Η απαγωγή του Άλντο Μόρο στην Ιταλία το 1978 από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες - Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας, οι γεννήσεις και οι θάνατοι
Σαν σήμερα, στις 16 Μαρτίου το 1978, συνέβη η απαγωγή του Άλντο Μόρο από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες στην Ιταλία. Λίγες εβδομάδες αργότερα η εξτρεμιστική οργάνωση δολοφονεί τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό.
Η απαγωγή του Άλντο Μόρο και η μετέπειτα δολοφονία του είχε συνταράξει την Ιταλία και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην πολιτική ιστορία της χώρας.
Όλα συνέβησαν το πρωί της 16ης Μαρτίου 1978. Το αυτοκίνητο του Άλντο Μόρο, πρώην πρωθυπουργού και τότε προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών στην Ιταλία, δέχτηκε επίθεση από ομάδα τρομοκρατών των Ερυθρών Ταξιαρχιών στη Via Fani στη Ρώμη. Οι ένοπλοι πυροβολώντας με αυτόματα όπλα, σκότωσαν τους σωματοφύλακες του Μόρο (δύο Καραμπινιέρους στο αυτοκίνητο του Μόρο και τρεις αστυνομικούς που ακολουθούσαν σε άλλο αυτοκίνητο) και τον απήγαγαν.
Στις 9 Μαΐου 1978 η σορός του Μόρο βρέθηκε στο πορτμπαγκάζ ενός Renault 4 στη Via Caetani μετά από 54 ημέρες φυλάκισης, κατά τις οποίες ο Μόρο πέρασε από πολιτική δίκη - εξπρές από το λεγόμενο «λαϊκό δικαστήριο» που είχε συσταθεί από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες και οι οποίες είχαν ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση να γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων. Κατά τη διάρκεια των 55 ημερών της κράτησης του Μόρο, οι Ερυθρές Ταξιαρχίες εξέδωσαν εννέα «Επικοινωνίες». Στην τελευταία ανέφεραν:
«Για ό,τι αφορά την πρότασή μας για ανταλλαγή πολιτικών κρατουμένων με σκοπό την αναστολή της καταδίκης και την απελευθέρωση του Άλντο Μόρο, δεν μπορούμε παρά να καταγράψουμε τη σαφή άρνηση της Χριστανοδημοκρατίας. Ολοκληρώνουμε έτσι τη μάχη που ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου, εκτελώντας την ποινή στην οποία καταδικάστηκε ο Άλντο Μόρο».
Η επίθεση και η απαγωγή του Άλντο Μόρο στις 16 Μαρτίου 1978
Οι τρομοκράτες είχαν προετοιμάσει την ενέδρα, παρκάροντας δύο αυτοκίνητα στη Via Mario Fani τα οποία, καθώς μετακινούνταν, θα εμπόδιζαν τα αυτοκίνητα του Μόρο να διαφύγουν.
Στις 08:45 τα μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών πήραν τις θέσεις τους στο τέλος της Via Fani, ενός κατηφορικού δρόμου στη βόρεια συνοικία της Ρώμης.
Τέσσερις από αυτούς (Μορούτσι, Γκαλινάρι, Φιόρε και Μπονισόλι) φορούσαν στολές πληρώματος της αεροπορικής εταιρείας Alitalia. Δεδομένου ότι δεν γνωρίζονταν όλα τα μέλη της ομάδας μεταξύ τους, οι στολές χρειάζονταν για να αποφευχθούν τα φιλικά πυρά.
Στο πάνω μέρος του δρόμου και στη δεξιά πλευρά, ο Μάριο Μορέτι βρισκόταν μέσα σε ένα Fiat 128 με ψεύτικη διπλωματική πινακίδα. Ο Αλβάρο Λοτζακόνο και ο Αλέσιο Κασιμίρι ήταν σε ένα άλλο Fiat 128 μερικά μέτρα μπροστά του. Στην απέναντι πλευρά υπήρχε ένα τρίτο Fiat 128, με την Μπάρμπαρα Μπαλζεράνι μέσα, κοιτώντας την υποτιθέμενη κατεύθυνση από την οποία θα έφτανε ο Μόρο. Ο Μπρούνο Σετζέτι κατέλαβε ένα τέταρτο αυτοκίνητο, ένα Fiat 132 , κοντά στο σταυροδρόμι όπου τελείωνε ο δρόμος.
Ο Μόρο έφυγε από το σπίτι του λίγα λεπτά πριν τις 09:00. Καθόταν σε ένα μπλε Fiat 130 που οδηγούσε ο Ντομένικο Ρίτσι. Ένας άλλος καραμπινιέρος, ο Ορέστε Λεονάρντι, κάθισε δίπλα του, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας σωματοφυλάκων. Το Fiat 130 ακολούθησε μια λευκή Alfetta με τους υπόλοιπους σωματοφύλακες: Φρανσέσκο Ζίτσι, Τζούλιο Ριβέρα και Ραφαέλε Ιοτσίνο.
Η ενέδρα ξεκίνησε όταν τα δύο αυτοκίνητα μπήκαν στη Via Fani και οι τρομοκράτες ειδοποιήθηκαν από την Ρίτα Αλγκρανάτι που βρισκόταν στη γωνία με τη via Trionfale, η οποία κουνούσε ένα μάτσο λουλούδια και στη συνέχεια απομακρύνθηκε με ένα μοτοποδήλατο. Το Fiat 128 του Μορέτι έκοψε τον δρόμο μπροστά από το αυτοκίνητο του Μόρο, το οποίο έπεσε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του Μορέτι και παρέμεινε αποκλεισμένο μεταξύ αυτού και της Alfetta των σωματοφυλάκων. Ο Ρίτσι προσπάθησε να κάνει έναν ελιγμό διαφυγής, αλλά τον απέτρεψε ένα Mini Minor που στάθμευσε αδιάφορα στο σταυροδρόμι.
Τα αυτοκίνητα του Μόρο παγιδεύτηκαν τελικά από πίσω από το 128 του Λοτζακόνο. Σε αυτό το σημείο τέσσερις ένοπλοι τρομοκράτες πήδηξαν έξω από τους θάμνους στις πλευρές του δρόμου, πυροβολώντας προς τους σωματοφυλάκες. Οι δικαστικές έρευνες ταυτοποίησαν τους τρομοκράτες ως τους Βαλέριο Μορούτσι, Ραφαέλε Φιόρε, Προσπέρο Γκαλινάρι και Φράνκο Μπονισόλι. Ο τρόπος της επίθεσης έδειξε μια αναλογία, παρόμοια με αυτήν της γερμανικής ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης RAF. Ένας άγνωστος μάρτυρας δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της ενέδρας ακούστηκε μια γερμανική φωνή, η οποία οδήγησε στην υπόθεση της παρουσίας πολιτοφυλακών της RAF στην ενέδρα.
Συνολικά έπεσαν 91 σφαίρες από τις οποίες οι 45 έπληξαν τους σωματοφύλακες. Οι 49 σφαίρες προήλθαν από ένα μόνο όπλο, ένα υποπολυβόλο FNAB-43 και 22 από ένα άλλο του ίδιου μοντέλου. Οι υπόλοιπες 20 προήλθαν από άλλα όπλα που περιελάμβαναν μια Beretta M12.
Ο Ρίτσι και ο Λεονάρντι, που κάθονταν στο μπροστινό κάθισμα του πρώτου αυτοκινήτου, πέθαναν πρώτοι. Ο Μόρο απήχθη αμέσως και αναγκάστηκε να μπει στο Fiat 132 που ήταν δίπλα στο αυτοκίνητό του. Την ίδια στιγμή οι τρομοκράτες πυροβόλησαν τους άλλους τρεις αστυνομικούς. Ο μόνος αστυνομικός που μπόρεσε να αντεπιτεθεί δύο φορές ήταν ο Ιοτζίνο, αλλά αμέσως χτυπήθηκε στο κεφάλι από τον Μπονισόλι.
Όλοι οι σωματοφύλακες πέθαναν στην ένεδρα, με εξαίρεση τον Φρανσέσκο Ζίτσι, ο οποίος πέθανε στο νοσοκομείο λίγες ώρες αργότερα. Το μπλε Fiat 132 βρέθηκε στις 09:40 στη Via Licinio Calvo με μερικές κηλίδες αίματος μέσα. Τα άλλα αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν για την ενέδρα βρέθηκαν επίσης τις επόμενες ημέρες στον ίδιο δρόμο.
Γιατί οι Ερυθρές Ταξιαρχίες στην Ιταλία επέλεξαν τον Άλντο Μόρο
Την εύθυνη της απαγωγής ανέλαβαν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Στις 10:00 ο Πιέτρο Ινγκράο, πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων, διέκοψε τη συνεδρίαση και ανακοίνωσε ότι ο Μόρο είχε απαχθεί. Την ίδια ημέρα, η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζούλιο Αντρεότι συγκέντρωσε μεγάλη πλειοψηφία ψήφων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των παραδοσιακών «εχθρών» του, ιδίως του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Πριν από την απαγωγή, οι κομμουνιστές έπρεπε να εισέλθουν στην κυβέρνηση με άμεσο ρόλο, ωστόσο η κατάσταση έκτακτης ανάγκης άλλαξε τα δεδομένα, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα νέο δεξιό υπουργικό συμβούλιο υπό τον σταθερό έλεγχο των Χριστιανοδημοκρατών.
Εκτιμάται ότι οι Ερυθρές Ταξιαρχίες επέλεξαν τον Μόρο λόγω του ρόλου του ως μεσολαβητή μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και του Κομμουνιστικού Κόμματος, τα δύο κύρια κόμματα στην Ιταλία εκείνη την εποχή, τα οποία είχαν συμμετάσχει και τα δύο στο 4ο Υπουργικό Συμβούλιο του Αντρεότι. Ήταν η πρώτη φορά από το 1947 που οι Ιταλοί κομμουνιστές είχαν κυβερνητική θέση, έστω και έμμεση. Η επιτυχία της απαγωγής θα σταματούσε έτσι την άνοδο των κομμουνιστών στους ιταλικούς κρατικούς θεσμούς, καθησυχάζοντας τις Ερυθρές Ταξιαρχίες ως βασικό σημείο σε έναν μελλοντικό επαναστατικό πόλεμο ενάντια στον καπιταλισμό.
Η άμεση συνέπεια της απαγωγής ήταν ο αποκλεισμός του Κομμουνιστικού Κόμματος από οποιοδήποτε κυβερνητικό υπουργικό συμβούλιο τα επόμενα χρόνια. Αν και όλο και πιο αποδυναμωμένο, παρέμεινε το κύριο κυβερνητικό κόμμα μέχρι το 1994 (αν και το 1981, για πρώτη φορά από τον σχηματισμό της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο Τζιοβάνι Σπαντολίνι, ένας μη Χριστιανοδημοκράτης, έγινε πρωθυπουργός σε μια συμμαχία με επικεφαλής το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα).
Σαν σήμερα 16 Μαρτίου - Γεγονότα
597 π.Χ. - Οι Βαβυλώνιοι καταλαμβάνουν την Ιερουσαλήμ και τοποθετούν ως βασιλιά τον Σεδεκία στη θέση του Ιεχονία.
455 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ουαλεντινιανός Γ΄ δολοφονείται από δύο Ούννους υπηρέτες, ενώ ασκούνταν με το τόξο του στο Πεδίον του Άρεως (Ρώμη).
1190 - Σφαγή Εβραίων στο Γιορκ.
1244 - Πάνω από 200 Καθαροί εκτελούνται στην πυρά μετά την άλωση του Κάστρου του Μονσεγκύρ.
1782 - Αμερικανική Επανάσταση: Τα ισπανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το υπό βρετανικής κυριαρχίας νησί Ροατάν.
1792 - Πυροβολείται ο βασιλιάς Γουσταύος Γ΄ της Σουηδίας. Θα πεθάνει στις 29 Μαρτίου.
1802 - Ιδρύεται η Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ.
1812 - Πόλεμος της Ιβηρικής Χερσονήσου: Βρετανικές και πορτογαλικές δυνάμεις πολιορκούν τη γαλλική φρουρά στο Μπαδαχόθ.
1815 - Ο πρίγκιπας Γουλιέλμος ανακηρύσσεται βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου των Κάτω Χωρών και γίνεται ο πρώτος συνταγματικός μονάρχης στην Ολλανδία.
1872 - Η Γουόντερερς ΦΚ κερδίζει το πρώτο κύπελλο ποδοσφαίρου Αγγλίας, την παλαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο, νικώντας την Ρόγιαλ Εντζινίρς με 1-0 στο Λονδίνο.
1894 - Κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι η όπερα Θαΐς του Ζυλ Μασνέ.
1924 - Σύμφωνα με τη συνθήκη της Ρώμης, το Φιούμε προσαρτάται στην Ιταλία.
1925 - Σεισμός χτυπά τη Γιουνάν στην Κίνα.
1926 - Ο Ρόμπερτ Γκόνταρντ πραγματοποιεί στη Μασαχουσέτη την πρώτη εκτόξευση πυραύλου υγρών καυσίμων.
1935 - Ο Αδόλφος Χίτλερ διατάζει τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας κατά παράβαση της Συνθήκης των Βερσαλλιών. Δημιουργείται η Βέρμαχτ.
1939 - Από το Κάστρο της Πράγας, ο Αδόλφος Χίτλερ ανακηρύσσει τη Βοημία και τη Μοραβία ως γερμανικό προτεκτοράτο.
1945 - Το 89% του Βύρτσμπουργκ στη Γερμανία καταστρέφεται σε μόλις 20 λεπτά από τα βρετανικά βομβαρδιστικά. Οι νεκροί ανέρχονται σε 5.000.
1964 - Η Τουρκία καταγγέλλει μονομερώς τη συμφωνία Βενιζέλου-Ατατούρκ του 1930, η οποία ρυθμίζει τη διαμονή στην Τουρκία των περίπου 12.000 Ελλήνων υπηκόων.
1966 - Εκτοξεύεται το Τζέμινι 8, η 12η επανδρωμένη αμερικανική διαστημική πτήση και η πρώτη που συνδέεται στο διάστημα με άλλο όχημα, το σκάφος-στόχο Ατζίνα.
1967 - Με την καταδίκη 15 κατηγορούμενων αξιωματικών, την αθώωση άλλων δέκα και την απαλλαγή τριών, ολοκληρώνεται η, σε πρώτο βαθμό, δίκη των στρατιωτικών που εμπλέκονται στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.
1968 - Πόλεμος του Βιετνάμ: 347 έως 504 Βιετναμέζοι χωρικοί (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) σκοτώνονται από τα αμερικανικά στρατεύματα στη Σφαγή του Μι Λάι.
1969 - Αεροσκάφος της Viasa συντρίβεται στο Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας σκοτώνοντας 155 άτομα.
1972 - Στην Κολομβία, συλλαμβάνεται άτομο, που πιθανολογείται ότι ήταν ο Ναζί εγκληματίας πολέμου, Μάρτιν Μπόρμαν.
1973 - Στο Παρίσι, οι Υπουργοί Οικονομίας 14 χωρών και οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών συμφωνούν να εγκαινιάσουν ένα νομισματικό σύστημα που θα βασίζεται στην κυμαινόμενη ισοτιμία συναλλάγματος.
1978 - Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες απαγάγουν τον Ιταλό Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό Άλντο Μόρο. Λίγες μέρες αργότερα, τον εκτελούν.
1982 - Ο Σοβιετικός Πρόεδρος Λεονίντ Μπρέζνιεφ ανακοινώνει ότι η ΕΣΣΔ πάγωσε την ανάπτυξη πυραύλων SS-20, δυτικά των Ουραλίων.
1984 - Η Νότια Αφρική και η Μοζαμβίκη υπογράφουν συμφωνία μη επίθεσης.
1984 - Ισλαμιστές απαγάγουν τον επικεφαλής της CIA στη Βηρυτό του Λιβάνου, Γουίλιαμ Μπάκλεϊ.
1985 - Απάγεται από ισλαμιστές στη Βηρυτό ο Αμερικανός δημοσιογράφος του Associated Press, Τέρι Άντερσον. Απελευθερώνεται μετά από περίπου επτά χρόνια, στις 4 Δεκεμβρίου του 1991.
1985 - Ο Γιάννης Κούρος διανύει 200 χλμ σε 15:11.10 στο Μοντωμπάν της Γαλλίας με ρεκόρ για το βιβλίο Γκίνες.
1988 - Το Ιράκ πραγματοποιεί επίθεση στην κουρδική πόλη Halabjah με χημικά (αέρια νεύρων), με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 5.000 άτομα.
1991 - Οι αρχηγοί των σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων και της KGB απευθύνουν έκκληση στον πληθυσμό να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα, προκειμένου να διατηρηθεί ενωμένη η ΕΣΣΔ.
1991 - Την προσήλωσή της στη Δημοκρατία ανακοινώνει η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, μετά την παραίτηση του Προέδρου Μπορισλάβ Γιόβιτς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επιβολής στρατιωτικού νόμου στη χώρα.
1992 - Εγκαθίστανται στην Κροατία οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.
1992 - Ο ανθρωπολόγος Άρης Πουλιανός, ο οποίος ανακάλυψε τον Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων στη Χαλκιδική, υποστηρίζει ότι ο πρώτος Homo Sapiens ξεκίνησε πριν από 700.000 χρόνια από τη βόρεια Ελλάδα.
1992 - Στην Τουρκία, 480 είναι οι νεκροί και 100.000 οι άστεγοι από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 6,2 Ρίχτερ που πλήττει το Ερζιντσάν.
1993 - Στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ χάνουν τη ζωή τους 184 άτομα εξαιτίας σφοδρής χιονοθύελλας.
1993 - Στην Ινδία, η έκρηξη βόμβας στην Καλκούτα προκαλεί το θάνατο 69 ατόμων και την κατάρρευση δύο κτηρίων.
1995 - Στις ΗΠΑ, η πολιτεία του Μισσισσιπή είναι η τελευταία που επικυρώνει νομοθετικά την τροπολογία του 1865 του αμερικανικού Συντάγματος, για την κατάργηση της δουλείας.
1996 - Με το βραβείο «Αργυρή Ταινία» βραβεύεται στην Ιταλία ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ως καλύτερος Ευρωπαίος σκηνοθέτης.
1997 - Μια από τις σημαντικότερες σελίδες στην ιστορία του αγγλικού σκακιού γράφεται στο βρετανικό Κοινοβούλιο, όταν ο υπουργός Αθλητισμού Tony Banks δηλώνει ότι, θα προχωρήσει σε αλλαγή του νόμου, που από το 1937 δεν επιτρέπει την αναγνώριση του σκακιού ως αθλήματος.
2003 - Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από όλον τον κόσμο κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον Πόλεμο του Ιράκ. Την ίδια μέρα οι Μπους, Μπλερ και Αθνάρ στέλνουν τελεσίγραφο στον Σαντάμ από τις Αζόρες.
Σαν σήμερα 16 Μαρτίου - Γεννήσεις
1465 - Κουνιγούνδη της Αυστρίας, δούκισσα της Βαυαρίας
1473 - Ερρίκος Δ΄, δούκας της Σαξονίας
1478 - Φρανθίσκο Πιθάρρο, Ισπανός κατακτητής
1751 - Τζέιμς Μάντισον, 4ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1789 - Γκέοργκ Ωμ, Γερμανός φυσικός
1794 - Αμί Μπουέ, Αυστριακός γεωλόγος
1839 - Συλί Προυντόμ, Γάλλος συγγραφέας
1859 - Αλέξανδρος Ποπόφ, Ρώσος φυσικός
1888 - Κοσμάς Πολίτης, Έλληνας συγγραφέας
1892 - Σέσαρ Βαγιέχο, Περουβιανός ποιητής
1906 - Φρανθίσκο Αγιάλα, Ισπανός συγγραφέας
1908 - Ρόμπερτ Ρόσσεν, Αμερικανός σκηνοθέτης
1911 - Γιόζεφ Μένγκελε, Γερμανός ιατρός και αξιωματικός των SS
1912 - Πατ Νίξον, Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α.
1920 - Τονίνο Γκουέρα, Ιταλός συγγραφέας
1921 - Φαχντ, βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας
1925 - Λουίς Ερνέστο Μιραμόντες, Μεξικανός χημικός
1926 - Τζέρι Λιούις, Αμερικανός κωμικός
1927 - Βλαντίμιρ Κομαρόφ, Ρώσος κοσμοναύτης
1944 - Άντριου Τανενμπάουμ, Αμερικανός καθηγητής της επιστήμης υπολογιστών
1953 - Ρίτσαρντ Στόλλμαν, Αμερικανός ακτιβιστής ελεύθερου λογισμικού
1953 - Ιζαμπέλ Υπέρ, Γαλλίδα ηθοποιός
1955 - Λίντα Λεπόμ, Βελγίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια
1959 - Σαβίνα Γιαννάτου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1959 - Γενς Στόλτενμπεργκ, Νορβηγός πολιτικός
1964 - Χάρης Κωστόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής
1967 - Λόρεν Γκράχαμ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1969 - Άγγελος Κορωνιός, Έλληνας καλαθοσφαιριστής και προπονητής
1974 - Γιώργος Ανατολάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1976 - Ζου Τσεν, Κινέζα σκακίστρια
1978 - Κώστας Μπακογιάννης, Έλληνας πολιτικός
1979 - Λέενα Πέισα, Φινλανδή μουσικός (Lordi)
1989 - Μπλέικ Γκρίφιν, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
Σαν σήμερα 16 Μαρτίου - Θάνατοι
37 - Τιβέριος Καίσαρας Αύγουστος, Ρωμαίος αυτοκράτορας
455 - Ουαλεντινιανός Γ΄, Ρωμαίος αυτοκράτορας
1185 - Βαλδουίνος Δ΄, βασιλιάς της Ιερουσαλήμ
1405 - Μαργαρίτα Γ΄, κόμισσα της Φλάνδρας
1410 - Ιωάννης Μπωφόρ, 1ος κόμης του Σόμερσετ
1670 - Γιόχαν Ρούντολφ Γκλάουμπερ, Γερμανός χημικός
1898 - Όμπρεϊ Μπίρντσλι, Άγγλος καλλιτέχνης
1919 - Γιάκοβ Σβερντλόφ, Ρώσος επαναστάτης
1923 - Αλέξανδρος Λοντίγκιν, Ρώσος εφευρέτης
1930 - Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα, Ισπανός δικτάτορας
1935 - Άρον Νίμζοβιτς, Ρώσος σκακιστής
1940 - Σέλμα Λάγκερλεφ, Σουηδή συγγραφέας
1948 - Εμμανουήλ Γρηγορίου, Έλληνας πολιτικός
1955 - Νείλος Σακελλαρίου, Έλληνας μαθηματικός
1956 - Μιχαήλ Μουτούσης, Έλληνας αεροπόρος
1957 - Κονσταντίν Μπρανκούζι, Ρουμάνος γλύπτης
1970 - Σαΐντ Μοχάμετ Σεΐχ, πολιτικός από τις Κομόρες
1975 - Τι-Μπόουν Γουόκερ, Αμερικανός μουσικός
1977 - Καμάλ Τζουμπλάτ, Λιβανέζος πολιτικός
1979 - Δώρα Μοάτσου-Βάρναλη, Ελληνίδα ποιήτρια
1979 - Ζαν Μονέ, Γάλλος οικονομολόγος
1998 - Ντέρεκ Μπάρτον, Άγγλος χημικός
2003 - Ρέιτσελ Κόρι, Αμερικανίδα ακτιβίστρια
2005 - Ραλφ Έρσκαϊν, Άγγλος αρχιτέκτονας
2005 - Γεράσιμος Αποστολάτος, Έλληνας πολιτικός
2008 - Λαύρος Σκούρλα
2013 - Βασίλειος Χατζηιωαννίδης, Έλληνας πολιτικός
2014 - Ρένα Στρατηγού, Ελληνίδα ηθοποιός
2015 - Άντι Φρέιζερ, Άγγλος τραγουδιστής και μπασίστας (Free)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκτιμάται ότι ήταν πάνω από 90 ετών, το «πρόσωπο» του «Κροκοδειλάκια»
Οι αριθμοί αυτοί ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις
Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για τρίτεκνους και πολύτεκνους γονείς
Αναλυτικά όλα τα άτομα που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας
Η μητέρα υποστηρίζει πως σε αντίθεση με τα παιδιά της, το κίνητρο του 29χρονου γαμπρού ήταν τα χρήματα
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών
Εξιτήριο πήρε σήμερα από το νοσοκομείο
Τη Μέση Ανατολή επισκέφτηκε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος
Το νέο Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών θα κατασκευαστεί σε έκταση 103 στρεμμάτων
Θα λειτουργήσουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις
«Αν και ζείτε μακριά, διατηρείτε τις παραδόσεις μας ζωντανές», τόνισε η ΠτΔ
«Σε όλη μου τη ζωή ένιωθα πραγματικά ηλίθιος», εξομολογήθηκε ο Βρετανός σταρ
«Δημιουργούμε μια anti - drone προστασία πάνω από την πατρίδα», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας
Πρόκειται για τρεις 'Ελληνες και δύο Κύπριους
«Απόλυτη αναγκαιότητα για τις ΗΠΑ», τόνισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ
Μια μικρή αναδρομή, πλησιάζοντας στην ολοκλήρωση της πρώτης θητείας της
Σήμερα οι Ιταλοί θυμούνται μια τρομοκρατική επίθεση της μαφίας
Το χρονικό του περιστατικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.