Επικαιροτητα

Συνεχίζεται το σήριαλ του Nord Stream 1: Η Gazprom λέει ότι δεν παρέλαβε την τουρμπίνα

Τα «ρίχνει» στην Siemens Energy

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Διευθυντικό στέλεχος της ρωσικής Gazprom δήλωσε σήμερα πως η εταιρία εξακολουθεί να περιμένει την επιστροφή μιας τουρμπίνας της Siemens Energy για τον αγωγό αερίου Nord Stream 1, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την καθυστέρηση στη γερμανική εταιρία.

Η Siemens Energy δήλωσε πως επαφίεται στην Gazprom να παράσχει τα απαραίτητα τελωνειακά έγγραφα για την επιστροφή της τουρμπίνας που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά.

Η Ρωσία έχει επικαλεστεί προβλήματα με τις τουρμπίνες ως την αιτία για τη μείωση της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μόλις στο 20% της χωρητικότητάς του από σήμερα.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Βιτάλι Μάρκελοφ δήλωσε στο δίκτυο Rossiya 24: «Υπολογίζαμε ότι θα παραλαμβάναμε μια επισκευασμένη μηχανή από τη Siemens (Energy) τον Μάιο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε αυτή τη μηχανή».

Η Siemens Energy επανέλαβε πως η μεταφορά της τουρμπίνας που είχε σταλεί για συντήρηση μπορεί να αρχίσει αμέσως.

Από το πρωί σήμερα πάντως, ο Nord Stream μεταφέρει 1,28 εκατ. κυβικά μέτρα ανά ώρα, δηλαδή περί το 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του, ανακοίνωσε η Gascade που διαχειρίζεται το δίκτυο στο γερμανικό έδαφος.

Παράλληλα, ο ιταλικός όμιλος Eni ενημερώθηκε από την Gazprom ότι η ροή του φυσικού αερίου θα περιορισθεί στα 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα, έναντι 34 εκατομμυρίων τις τελευταίες ημέρες.

Πριν από την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ο Nord Stream μετέφερε 73 GWh ανά ώρα, τροφοδοτώντας την -πολύ υψηλής εξάρτησης από την Μόσχα- Γερμανία, αλλά επίσης και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω της σύνδεσης που περνά κάτω από την Βαλτική Θάλασσα.

Η ροή μειώθηκε στο 40% σε σχέση με την συνήθη ποσότητα στα μέσα του Ιουνίου πριν την πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας επί 10ήμερο για «ετήσια συντήρηση» από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου. Εκτοτε, η ροή άρχισε εκ νέου.