Επικαιροτητα

Συνεχίζεται το σήριαλ του Nord Stream 1: Η Gazprom λέει ότι δεν παρέλαβε την τουρμπίνα

Τα «ρίχνει» στην Siemens Energy

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γερμανία: Η ρωσική Gazprom λέει ότι δεν παρέλαβε την τουρμπίνα για τον αγωγό αερίου Nord Stream 1, κατηγορεί τη Siemens Energy
Φυσικό Αέριο © ΕPA Pool

Διευθυντικό στέλεχος της ρωσικής Gazprom δήλωσε σήμερα πως η εταιρία εξακολουθεί να περιμένει την επιστροφή μιας τουρμπίνας της Siemens Energy για τον αγωγό αερίου Nord Stream 1, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την καθυστέρηση στη γερμανική εταιρία.

Η Siemens Energy δήλωσε πως επαφίεται στην Gazprom να παράσχει τα απαραίτητα τελωνειακά έγγραφα για την επιστροφή της τουρμπίνας που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά.

Η Ρωσία έχει επικαλεστεί προβλήματα με τις τουρμπίνες ως την αιτία για τη μείωση της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μόλις στο 20% της χωρητικότητάς του από σήμερα.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Βιτάλι Μάρκελοφ δήλωσε στο δίκτυο Rossiya 24: «Υπολογίζαμε ότι θα παραλαμβάναμε μια επισκευασμένη μηχανή από τη Siemens (Energy) τον Μάιο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε αυτή τη μηχανή».

Η Siemens Energy επανέλαβε πως η μεταφορά της τουρμπίνας που είχε σταλεί για συντήρηση μπορεί να αρχίσει αμέσως.

Από το πρωί σήμερα πάντως, ο Nord Stream μεταφέρει 1,28 εκατ. κυβικά μέτρα ανά ώρα, δηλαδή περί το 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του, ανακοίνωσε η Gascade που διαχειρίζεται το δίκτυο στο γερμανικό έδαφος.

Παράλληλα, ο ιταλικός όμιλος Eni ενημερώθηκε από την Gazprom ότι η ροή του φυσικού αερίου θα περιορισθεί στα 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα, έναντι 34 εκατομμυρίων τις τελευταίες ημέρες.

Πριν από την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ο Nord Stream μετέφερε 73 GWh ανά ώρα, τροφοδοτώντας την -πολύ υψηλής εξάρτησης από την Μόσχα- Γερμανία, αλλά επίσης και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω της σύνδεσης που περνά κάτω από την Βαλτική Θάλασσα.

Η ροή μειώθηκε στο 40% σε σχέση με την συνήθη ποσότητα στα μέσα του Ιουνίου πριν την πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας επί 10ήμερο για «ετήσια συντήρηση» από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου. Εκτοτε, η ροή άρχισε εκ νέου.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.