Επικαιροτητα

3 Φεβρουαρίου 1959: Η ημέρα που πέθανε η μουσική

Η ημέρα που οι Buddy Holly, Ritchie Valens και J.P. «The Big Bopper» Richardson σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα συντρίμμια του αεροσκάφους στο οποίο επέβαιναν ο Buddy Holly, ο Ritchie Valens και ο «Big Bopper»
Τα συντρίμμια του αεροσκάφους στο οποίο επέβαιναν ο Buddy Holly, ο Ritchie Valens και ο «Big Bopper» © Michael Ochs Archives/Getty Images/Ideal Image

Στις 3 Φεβρουαρίου 1959 Buddy Holly, Ritchie Valens και J.P. «The Big Bopper» Richardson σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα - Η «ημέρα που πέθανε η μουσική»

Το δυστύχημα έγινε λίγα λεπτά μετά την απογείωση του ναυλωμένου Beechcraft Bonanza από το Μέισον Σίτι της Αϊόβα. Ο προορισμός του Buddy Holly, του Ritchie Valens και του J.P. “The Big Bopper” Richardson ήταν το Μούρχεντ της Μινεσότα - δεν έφτασαν ποτέ. Έγινε λόγος για κακοκαιρία και για λάθος του πιλότου. Ο Holly και η μπάντα του, οι Crickets, είχαν φτάσει στο No 1 με το “That ll Be the Day”.

Στις 3 Φεβρουαρίου 1959 Buddy Holly, Ritchie Valens και J.P. «The Big Bopper» Richardson σκοτώθηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα - Η «ημέρα που πέθανε η μουσική»
© Getty Images

Η κακοτυχία είχε αρχίσει νωρίτερα. Οι ροκ εν ρολ καλλιτέχνες έκαναν την περιοδεία “Winter Dance Party” με λεωφορείο που χάλασε. Γι’ αυτό, ο Buddy Holly ναύλωσε το αεροπλανάκι. Στο μεταξύ, ο J.P. Richardson, που είχε κρυολογήσει, ζήτησε από τον Waylon Jennings να τον αφήσει να πάει αυτός με το αεροπλάνο και να μην περιμένει να επισκευαστεί το λεωφορείο. Όσο για τον Ritchie Valens κέρδισε μια θέση στο αεροπλάνο ρίχνοντας κορόνα-γράμματα.

Ο Buddy Holly ήταν 22 ετών και μόλις είχε γίνει διάσημος παίζοντας hits όπως το “Peggy Sue”, το “Oh, Boy!”, το “Maybe Baby” και το “Early in the Morning”. Έγραφε μόνος του τα κομμάτια που εκτελούσε και, παρά το σύντομο πέρασμά του από το ροκ εν ρόλ, επηρέασε τον Bob Dylan και του Paul McCartney.

Buddy Holly & The Crickets "Oh, Boy!" on The Ed Sullivan Show

Ο J.P. “The Big Bopper” Richardson ήταν 28 ετών και είχε ξεκινήσει ως ντισκ τζόκεϊ στο Τέξας. Η μεγάλη του επιτυχία ήταν το rockabilly “Chantilly Lace”, που είχε μπει στο Top 10 και που ακούγεται μέχρι σήμερα.

The Day the Music Died: Buddy Holly, Ritchie Valens and The Big Bopper

Το τρίτο θύμα του δυστυχήματος ήταν ο Ritchie Valens από το Λος Άντζελες: ήταν μόλις 17 ετών, αλλά είχε προλάβει να κάνει μεγάλες επιτυχίες τα κομμάτια “Come On, Lets Go”, “Donna” και “La Bamba”. Το “La Bamba” βασιζόταν σε ένα παραδοσιακό μεξικανικό γαμήλιο τραγούδι, αν και ο δεν μιλούσε ισπανικά. Το 1987, η σύντομη ζωή του Valens έγινε ταινία με τίτλο “La Bamba” και το κομμάτι που ερμήνευσαν προσφυώς οι Los Lobos, έγινε No 1 hit.

O μουσικός Ritchie Valens και ο επικεφαλής της δισκογραφικής Del-Fi Records, Bob Keane, σε τηλεοπτικό show, Καλιφόρνια
O μουσικός Ritchie Valens και ο επικεφαλής της δισκογραφικής Del-Fi Records, Bob Keane, σε τηλεοπτικό show, Καλιφόρνια, 1958 © Michael Ochs Archives/Getty Images/Ideal Image

Ο Don McLean απαθανάτισε τον Holly, τον Valens και τον Richardson στο τραγούδι “American Pie” που έγινε Νο1 το 1972 και αναφέρεται στην 3η Φεβρουαρίου 1959 ως την «ημέρα όπου πέθανε τη μουσική». Το “American Pie” θεωρείται ένα από τα πιο νοσταλγικά ροκ κομμάτια που περιγράφει το πρώιμο ροκ εν ρολ και τη ζωή της νεολαίας στις μικρές αμερικανικές πόλεις.

Don McLean - American Pie (Lyric Video)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.