Περιβαλλον

Μωβ μέδουσες στην Κρήτη: Λουόμενοι στα Φαλάσαρνα μάζεψαν πάνω από δέκα (εικόνες)

Γιατί θεωρούνται από τις πιο επικίνδυνες στη Μεσόγειο

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μωβ μέδουσες στα Φαλάσαρνα
Μωβ μέδουσες στα Φαλάσαρνα - Λουόμενοι μάζεψαν πάνω από δέκα © zarpanews.gr

Μωβ μέδουσες: Εφτασαν μέχρι τα Φαλάσαρνα στην Κρήτη - Λουόμενοι μάζεψαν πάνω από δέκα.

Στα Φαλάσαρνα έκαναν την εμφάνισή τους οι μωβ μέδουσες. Το γεγονός γνωστοποιήθηκε σε ομάδα στο Facebook και μάλιστα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του zarpanews.gr, λουόμενοι έβγαλαν από τη θάλασσα πάνω από δέκα μέδουσες.

Οι μωβ μέδουσες έφτασαν στα Φαλάσαρνα
Οι μωβ μέδουσες έφτασαν στα Φαλάσαρνα

Μωβ μέδουσες: Λουόμενοι μάζεψαν πάνω από δέκα
Μωβ μέδουσες: Λουόμενοι μάζεψαν πάνω από δέκα

Το τσίμπημα της μωβ μέδουσας θεωρείται εξαιρετικά επώδυνο και όποιος το υποστεί, ενδέχεται να χρειαστεί και ιατρική βοήθεια, ειδικά σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης.

Ωστόσο οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι οι μέδουσες μεταφέρονται με τα ρεύματα, πράγμα που σημαίνει ότι όπως εμφανίστηκαν τη μια μέρα, μπορεί να εξαφανιστούν την επόμενη.

Μωβ μέδουσες: Γιατί θεωρούνται από τις πιο επικίνδυνες στη Μεσόγειο

Ανησυχία προκαλεί η μωβ μέδουσα που κυκλοφορεί στις ελληνικές θάλασσες, τη στιγμή που είναι δύσκολο να γίνει άμεσα αντιληπτή από τους λουόμενους. «Πολλές φορές τα νημάτιά τους επειδή είναι διάφανα δεν μπορεί να τις εντοπίσει ο κολυμβητής και για αυτόν τον λόγο έχουμε την επαφή στο σώμα και προκαλεί πόνο», σημείωσε στο Mega ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Ωκεανογραφίας & Θαλάσσιων βιοεπιστημών Δρόσος Κουτσούμπας.

Αν και μικρή σε μέγεθος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι τα πλοκάμια της, που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα δέκα μέτρα.

«Είναι σαν διαφανής ομπρέλα με τα πλοκάμια τους που έχουν κνιδοκύτταρα με κνιδώδες υγρό το οποίο το έχουν προκειμένου να συλλάβουν τη λεία τους» συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο. Το τσίμπημά της ή ακόμα και μία απλή επαφή μπορεί να προκαλέσει πόνο, ναυτία, ταχυκαρδία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, κεφαλαλγία, μέχρι και δύσπνοια.

Γύρω από την περιοχή του τσιμπήματος μπορεί να δημιουργηθούν φουσκάλες που ενδέχεται να κρατήσουν από λίγες μέρες μέχρι και μήνες.

Μωβ μέδουσα: Αυτές είναι οι επικίνδυνες περιοχές

Ο χάρτης του οργανισμού «iNaturalist» καταγράφει τις παραλίες στις οποίες έχουν θεαθεί φέτος το καλοκαίρι. Ανάμεσά τους είναι δημοφιλείς παραλίες στην Αττική και τον Σαρωνικό.

Φέτος το καλοκαίρι μωβ μέδουσες έχουν εντοπιστεί στα παρακάτω σημεία:

  • Παραλία Καβούρι
  • Ακτή Βουλιαγμένης
  • Παραλία Γλύστρα (Λαγονήσι)
  • Παραλία Νησάκι Λαυρίου
  • Παραλία Κορώνης (Πόρτο Ράφτη)
  • Παραλία Αυλάκι (Πόρτο Ράφτη)
  • Παραλία Βραυρώνα
  • Αργυρά Ακτή (Νέα Μάκρη)

medouses.jpg

Το φαινόμενο, πριν από την κλιματική αλλαγή, παρατηρούνταν κάθε 10 με 12 χρόνια και διαρκούσε 2-3 και το πολύ χρόνια. Έτσι, από το 2015 μέχρι και το 2018 υπήρχε έξαρση στον Κορινθιακό Κόλπο και το 2018-2020 στη Μάλτα όπου επέστρεψε φέτος.

Στην Ελλάδα οι μωβ μέδουσες έχουν παρατηρηθεί σε περιοχές του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου, ενώ καταγράφονταν ακόμη και τον χειμώνα από χειμερινούς κολυμβητές. Το καλοκαίρι αυξάνονται κατά πολύ γιατί ευνοούνται οι συνθήκες αναπαραγωγής της λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας της θάλασσας. Η αναπαραγωγή τους ευνοείται και από την κλιματική αλλαγή που αυξάνει τη θερμοκρασία του νερού.

Παράλληλα, η μείωση του πληθυσμού των ψαριών, που είναι κυνηγοί τους αλλά και η μείωση των πληθυσμών των θαλάσσιων χελώνων που είναι ο βασικός κυνηγός τους ευνοεί την εξάπλωση των μεδουσών.

Τσίμπημα από μωβ μέδουσα - Τι προκαλεί και πώς αντιμετωπίζεται

Οι νηματοκύστες της μωβ μέδουσας παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και -μερικές φορές- σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Τα συμπτώματα μετά από επαφή - τσίμπημα από τη μωβ μέδουσα μπορεί να είναι:

  • Πόνος σαν κάψιμο,
  • έντονο κοκκίνισμα του δέρματος,
  • εμφάνιση σε μέρος του δέρματος του αποτυπώματος της μέδουσας,
  • ναυτία,
  • πτώση πίεσης,
  • ταχυκαρδία,
  • κεφαλαλγία,
  • εμετός,
  • διάρροια,
  • σπασμός των βρόγχων,
  • δύσπνοια.

Μωβ μέδουσα τσίμπημα - Πότε πάμε νοσοκομείο

Σε περίπτωση που μωβ μέδουσα τσιμπήσει λουόμενο και ακολουθήσει η εμφάνιση συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως:

  • Υπόταση,
  • βράχος φωνής,
  • εισπνευστικός συριγμός,
  • γενικευμένο αγγειοοίδημα,
  • εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα,
  • διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας - συνείδησης,
  • έμετος

Eίναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι μετά τις πρώτες βοήθειες να υπάρχει εγρήγορση για την περίπτωση που απαιτηθεί πιθανή ιατρική συμβουλή από τοπικό Κέντρο Υγείας ή φαρμακείο.

Πώς αναγνωρίζουμε τη μωβ μέδουσα - Τα χαρακτηριστικά της

Η μωβ μέδουσα είναι πελαγικό είδος και ζει σε τροπικά νερά. Έχει μέγιστο μήκος τα 10 εκατοστά σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα.

Κυρίως τρέφεται με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών. Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η δερματοχελώνα, η καρέτα καρέτα, ο τόνος, ο ξιφίας και το φεγγαρόψαρο.

Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό - καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα. Η αναγνώριση γίνεται από τα εξωτερικά μορφολογικά χαρακτηριστικά της, δηλαδή:

  • Τι χρώμα είναι, αν έχει βούλες ή ρίγες στην καμπάνα της,
  • αν φαίνονται οι γονάδες τις και τι σχήμα έχουν (για διάφανες μέδουσες, όπως π.χ. οι Aurelia sp.),
  • πως είναι τα πλοκάμια τους σε σχήμα και
  • αν έχουν κάποια χρώματα διαφορετικά ή λωρίδες στα πλοκάμια ή στην καμπάνα τους.

Τι κάνουμε όταν η παραλία έχει μωβ μέδουσες - Τι πρέπει να έχουμε μαζί μας - Οι 4 συμβουλές

  1. Οι πολίτες καλούνται να κοιτάζουν τον καιρό και τους ανέμους πριν πάνε σε κάποια παραλία. Χρειάζεται να έχει αντίθετους ανέμους με τη φορά της παραλίας (π.χ. αν η παραλία έχει θέα προς τον Νότο, τότε για να μειώνεται η πιθανότητα να υπάρχουν μέδουσες πρέπει οι άνεμοι να κατεβαίνουν από τον Βορρά, ώστε τον κυματισμό που δημιουργεί να τις διώχνει μακριά από τις παραλίες).
  2. Αν σε μια παραλία έχει πλαγκτόν, συνιστάται να αποφεύγουν οι πολίτες να κολυμπάνε, διότι οι μέδουσες τρέφονται με πλαγκτόν αλλά και τα κνιδοκύτταρα τους είναι μικρά, διαφανή και μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα μήκος.
  3. Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες σε μια παραλία, τότε συνιστάται οι πολίτες να μην ρισκάρουν να κολυμπήσουν και να φροντίζουν να έχουν πάντα κάποια αντισταμινική κρέμα μαζί τους ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή που μπορούν να προμηθευτούν από οποιοδήποτε φαρμακείο.
  4. Για κανέναν λόγο οι πολίτες δεν πρέπει να βγάζουν τις μέδουσες έξω για να τις θάψουν στην άμμο, λόγω του ότι μεταφέρεται το πρόβλημα έξω με πιθανότητα κάποιος να πατήσει έστω και τυχαία κάποια νηματοκύστη, αλλά και γιατί σε τέτοιες μεγάλες εξάρσεις όσες και να δουν οι πολίτες και να βγάλουν υπάρχουν και άλλες εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέσα στη θάλασσα.

Ο Χρήστος Τακλής, θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας, μιλώντας στην Athens Voice για τις μωβ μέδουσες, ξεκαθάρισε ότι φέτος δεν υπάρχουν «σίγουρες» και «καθαρές» παραλίες, υπογραμμίζοντας ότι η μωβ μέδουσα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή το φετινό καλοκαίρι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.