- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Λιγότερο κρασί στην Ευρώπη φέτος λόγω κλιματικής κρίσης
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν επιπτώσεις στην παραγωγή
Η φετινή παραγωγή κρασιού στην Ευρώπη θα κινηθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών αναμένεται να κινηθεί η φετινή παραγωγή κρασιού στην Ευρώπη εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, ασθενειών της αμπέλου και ξηρασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του παγκόσμιου οργανισμού οινοποιίας OIV.
Σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο οργανισμός εκτιμά ότι η φετινή παραγωγή κρασιού είναι μειωμένη κατά 27% σε σχέση με πέρυσι στη Γαλλία, 9% στην Ιταλία και 14% στην Ισπανία. Η Ιταλία διατηρεί την πρώτη θέση στην παραγωγή κρασιού, με την Ισπανία να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας τη Γαλλία.
Ευνοημένες φέτος ήταν η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Γερμανία και η Πορτογαλία, με τις τοπικές καιρικές συνθήκες να οδηγούν σε αυξημένο όγκο και βελτιωμένη ποιότητα σοδειάς. Στις ΗΠΑ, παρά τη συνεχιζόμενη ξηρασία και τις πυρκαγιές στη βόρεια Καλιφόρνια, η παραγωγή κρασιού αυξήθηκε φέτος κατά 6%, με το Νότιο Ημισφαίριο να καταγράφει και αυτό αύξηση παραγωγής σε Χιλή, Αργεντινή, Βραζιλία, Νότια Αφρική και Αυστραλία.
Στη Γαλλία, οινοπαραγωγές περιοχές όπως η Βουργουνδία και το Μποζολέ κατέγραψαν σοδειές μειωμένες κατά το ήμισυ, ενώ ορισμένα κτήματα (domaines) ανακοίνωσαν ότι δεν θα εμφιάλωναν φέτος καθόλου κρασί. Στις αρχές φθινοπώρου, κύμα καλοκαιρίας ξεγέλασε τα κλήματα, πριν υποστούν λίγες ημέρες αργότερα τις καταστροφικές συνέπειες απότομης πτώσης της θερμοκρασίας με πρωινό παγετό. Οι καταρρακτώδεις βροχές στις αρχές του καλοκαιριού στην κεντρική Γαλλία ευνόησαν την αναπαραγωγή παρασιτικών οργανισμών, όπως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Monde. Στον Νότο, η ξηρασία αποτέλειωσε όσα κλήματα είχαν αντέξει τους καύσωνες και τις πυρκαγιές των αρχών Αυγούστου.
Η ένωση Γάλλων οινοπαραγωγών παρουσίασε πριν από λίγες εβδομάδες στο υπουργείο Γεωργίας λεπτομερές σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι παραγωγοί προτείνουν έτσι την αύξηση των υβριδικών ποικιλιών αμπέλου, αποτέλεσμα διασταυρώσεων με πιο ανθεκτικά είδη. Κάποια από τα νέα είδη είναι ανθεκτικά στον παγετό, όπως αυτά που καλλιεργούνται στον Καναδά και στη Σουηδία. Αλλα αποδείχθηκαν απρόσβλητα σε ασθένειες, επιτρέποντας στους καλλιεργητές να αποφύγουν τη χρήση φυτοφαρμάκων.
Το άρωμα και η γεύση των υβριδίων, όμως, δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί επαρκώς. «Η Γαλλία ήταν παραδοσιακά διστακτική με τα υβρίδια. Τα πειράματα του κρατικού ινστιτούτου γίνονταν κάτω από άκρα μυστικότητα. Βρισκόμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια», λέει ο βιολόγος ερευνητής Ζιλ ντε Ρεβέλ, που συνεχίζει: «Βρισκόμαστε σε περίοδο μεγάλης αναταραχής, όπως την εποχή της κρίσης της φυλλοξήρας, που αφάνισε το σύνολο των καλλιεργειών. Ο χρόνος πιέζει. Σε 15 χρόνια, η θερμοκρασία στο Μπορντό θα είναι πολύ υψηλή για την παραγωγή Μερλό, που αντιπροσωπεύει σήμερα το ήμισυ της παραγωγής κρασιού της περιοχής».
Ορισμένοι επιστήμονες και οινολόγοι εκτιμούν ότι η λύση βρίσκεται στον Βορρά. Το αμπέλι ευδοκιμεί πια σε ζώνες οι οποίες θεωρούνταν ακατάλληλες πριν από 30 με 40 χρόνια. Ολλανδία, Δανία και Βρετανία έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι, με περισσότερα από 700 οινοπαραγωγά κτήματα στη Βρετανία. Αν, όμως, η θερμοκρασία σημειώσει άνοδο της τάξης των 5 βαθμών Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, η παραγωγή γαλλικού κρασιού, όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα, θα πάψει να υπάρχει.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόσο αυξήθηκε η θερμοκρασία της Αθήνας τα τελευταία χρόνια; Ποιες είναι οι πιο θερμές περιοχές της πόλης; Πώς θα αντιμετωπιστεί ο καύσωνας;
Οι κάτοικοι της Τήλου δεσμεύτηκαν να εξοικονομήσουν για τον τόπο τους 1.500.000 λίτρα νερού σε ένα έτος.
Επιτυχημένη επιχείρηση χάρη στην κινητοποίηση φορέων και της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ
Το παράδειγμα της Πορτογαλίας
Η δυνατότητα επίτευξης μιας συμφωνίας στο χρηματοδοτικό σκέλος φαντάζει και πάλι εξαιρετικά δύσκολη
Οι τουρίστες κάνουν στροφή προς τον βορρά
Σε ποιους δήμους θα τοποθετηθούν τα πρώτα παγκάκια
Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών στις θαλάσσιες μεταφορές φαίνεται περιορισμένος και είναι μάλλον απίθανο να επηρεάσουν αισθητά τη συμπεριφορά του κλάδου.
Πρωτοβουλίες των συνδέσμων ΑΠΕ για την ενημέρωση του κοινού στο διαδίκτυο
Το νέο hot spot του Αγρινίου δεν είναι κλαμπάκι ούτε εστιατόριο
Τι δείχνει νέα έρευνα για τη συχνότητα και το μέγεθός τους
Το ξεκίνημα από το γαλλικό ναυτικό και οι διαμάχες με τον γιο του
Η Ευρώπη θερμαίνεται δυο φορές πιο γρήγορα απ’ ό,τι ο παγκόσμιος μέσος όρος και έχει γίνει η πλέον ταχύτερα θερμαινόμενη περιοχή της Γης
Ευθύνεται για 8,1 εκατ. θανάτους παγκοσμίως το 2021 εκ των οποίων 700.000 παιδιά
Τι δείχνει η 6η Έκθεση για την Ποιότητα του Αέρα Παγκοσμίως (World Air Quality Report)
Σπάνιο χαρακτηριστικό μεταξύ των άγριων ζώων
Ένα 70χρονο φλαμίνγκο ερωτεύθηκε και έκανε το πρώτο του αυγό, όμως, αποφάσισε να μη συνεχίσει με την οικογένεια
Από το 2019 έως το 2022, πέτυχαν 5% εξοικονόμηση ενέργειας ανά κιλό πλύσης
Η ιδρύτρια του Storymentor απαντά σε 6 ερωτήματα σχετικά με το πόσο ενδιαφέρονται οι Έλληνες για το περιβάλλον, προτείνοντας λύσεις ευαισθητοποίησης απέναντι στην περιβαλλοντική απαξίωση
O Γενικός Διευθυντής στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace εξηγεί πώς θα πετύχει η ανάκαμψη των θαλασσών μας και η ζωή σε αυτές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.