- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Κλίμα: Πόσο εφικτή είναι μια παγκόσμια συμφωνία στη Γλασκώβη
Τι απαντά ο πρόεδρος της COP26 - Η ανησυχία Γκουτέρες
Το κλίμα και μια παγκόσμια συμφωνία στη Γλασκώβη που θα βάλει «φρένο» στην κλιματική αλλαγή, μόνο εύκολη δεν είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της COP26.
Ο Βρετανός πρόεδρος της COP26, Άλοκ Σάρμα, έκρινε σήμερα πως θα είναι «αναμφίβολα δυσκολότερο» να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία σε αυτήν τη Σύνοδο για το κλίμα, που αναμένεται να ξεκινήσει σε τρεις εβδομάδες στη Γλασκώβη, σε σύγκριση με εκείνη του Παρισιού το 2015.
Μετά την έναρξη των εργασιών της COP26 την 31η Οκτωβρίου στη Γλασκώβη (Σκωτία), η βρετανική κυβέρνηση θα διαθέτει δύο εβδομάδες για συναντήσεις, προκειμένου να πείσει περίπου 200 χώρες να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, με στόχο να συγκρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω του 1,5 βαθμού Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, το φιλόδοξο όριο που ορίστηκε το 2015 από τις συμφωνίες του Παρισιού.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ στη Γλασκόβη είναι στην πραγματικότητα πολύ δύσκολο» δήλωσε ο Σάρμα σε συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», «αναμφίβολα δυσκολότερο σε σύγκριση με το Παρίσι σε πολλά επίπεδα», όπως είπε.
Και πρόσθεσε: «Αυτό που έκαναν στο Παρίσι ήταν εξαιρετικό, ήταν μια συμφωνία-πλαίσιο, (όμως) ένα μεγάλο μέρος των λεπτομερών κανόνων το άφησαν για το μέλλον». «Είναι σαν να έχουμε φθάσει στο τέλος των εξετάσεων και απομένουν οι δυσκολότερες ερωτήσεις και εμείς δεν έχουμε πλέον χρόνο, καθώς οι εξετάσεις θα τελειώσουν σε ένα μισάωρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι περίπλοκες λόγω της εξέλιξης του γεωπολιτικού πλαισίου, την ώρα που το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον έχουν πιο τεταμένες σχέσεις σε σχέση με το παρελθόν με την Κίνα και τη Ρωσία, οι δύο πρόεδροι των οποίων δεν αναμένεται να παραστούν στη σύνοδο.
«Τα αστέρια ήταν ενδεχομένως διαφορετικά ευθυγραμμισμένα, πηγαίνοντας στο Παρίσι», εκτίμησε ο Σάρμα, πρόεδρος της COP26.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση του ΟΗΕ, οι δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη από πλευράς 200 χωρών θα οδηγήσουν απλούστατα σε «καταστροφική» αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,7° Κελσίου, πολύ υψηλότερη από τον στόχο που ορίστηκε με τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015, όταν συμφωνήθηκε να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε λιγότερους από 2° Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, ιδεατά στον 1,5° Κελσίου.
Κλίμα: Ανησυχία Γκουτέρες για το ενδεχόμενο να αποτύχει η COP26
Οι τρέχουσες δεσμεύσεις των κρατών για το κλίμα αποτελούν «εισιτήριο χωρίς επιστροφή προς την καταστροφή», έκρινε την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς να κρύψει την ανησυχία για το γεγονός ότι απομένει ελάχιστος χρόνος για να «αποφευχθεί η αποτυχία» της COP26.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία» πως ο κόσμος οδεύει «προς την καταστροφή», προειδοποίησε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε διαδικτυακά μαζί με μέλη της διεθνούς πρωτοβουλίας Covering Climate Now.
«Η πρόοδος των τελευταίων εβδομάδων δεν αρκεί» και «όταν βλέπω τον ελάχιστο χρόνο που απομένει από σήμερα ως τη Γλασκώβη (σ.σ. στη Σκοτία, όπου θα διεξαχθεί η COP26) και το πόσο μακριά βρισκόμαστε από εκεί όπου θα έπρεπε να είμαστε, ανησυχώ πολύ, αλλά διατηρώ ελπίδες», πρόσθεσε.
Η 26η διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, ή COP26, ξεκινά την 31η Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί τη 15η Νοεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Ελπίζω ότι είμαστε ακόμη εντός προθεσμίας για να αποφύγουμε την αποτυχία στη Γλασκόβη, αλλά ο χρόνος πιέζει, είναι όλο και πιο δύσκολο και για αυτό ανησυχώ πολύ, φοβάμαι πως τα πράγματα μπορεί να πάρουν άσχημη τροπή» συνέχισε ο Γκουτέρες.
Για να αποφευχθεί η αποτυχία, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση να υπάρξει «συναίσθηση των ευθυνών» των κυβερνήσεων, ειδικά αυτών της G20, οι ηγέτες της οποίας θα συναντηθούν λίγο πριν από την COP26.
«Η μόλυνση μιας χούφτας χωρών έχει γονατίσει την ανθρωπότητα», επέμεινε, υπενθυμίζοντας πως η G20 ευθύνεται για το 80% των παγκόσμιων εκπομπών. Οι χώρες μέλη της θα πρέπει «να ηγηθούν στις προσπάθειες» για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, σε διαφορετική περίπτωση «τα ανθρώπινα όντα θα υποστούν φοβερά δεινά», προειδοποίησε.
Σημείωσε ωστόσο πως όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως οι αναδυόμενες οικονομίες. Επέμεινε ειδικά στην ανάγκη εγκατάλειψης του άνθρακα ως το 2030 στις χώρες του ΟΟΣΑ (του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) και ως το 2040 για τις υπόλοιπες.
Ερωτηθείς για την Κίνα, που δεν έχει ακόμη παρουσιάσει τις νέες δεσμεύσεις της, και για τις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πασχίζει να ψηφιστεί στο Κογκρέσο νομοσχέδιο που συμπεριλαμβάνει φιλόδοξα μέτρα για το κλίμα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε τις δύο χώρες που ευθύνονται για τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων να «πάνε πιο μακριά».
«Η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα από ό,τι έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής: για την Κίνα, το ζήτημα-κλειδί είναι η μείωση των εκπομπών. Για τις ΗΠΑ, το ζήτημα-κλειδί είναι η χρηματοδότηση και η εγγύηση πως οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών θα συγκεκριμενοποιηθούν και θα επιτευχθούν» είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες για το κλίμα, την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να ξεκινήσει η COP26 στη Γλασκώβη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.