Περιβαλλον

Κλιματική αλλαγή: Μεγάλες πυρκαγιές σε Αλγερία, Ιταλία, Σιβηρία

Η παγκόσμια κλιματική κρίση βαθαίνει

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροσβεστικό αεροπλάνο σβήνει τη φωτιά σε δασική έκταση στο λόφο Tivoli, κοντά στη Ρώμη / Ιταλία, 12 Αυγούστου 2021 ©EPA / MASSIMO PERCOSSI
Πυροσβεστικό αεροπλάνο σβήνει τη φωτιά σε δασική έκταση στο λόφο Tivoli, κοντά στη Ρώμη / Ιταλία, 12 Αυγούστου 2021 ©EPA / MASSIMO PERCOSSI

Μεγάλες πυρκαγιές ξεσπούν σε διάφορες γωνιές του πλανήτη με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να είναι πιο απειλητικές από ποτέ για την ανθρωπότητα.

Οι βαλκανικές χώρες δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές που έχουν σκοτώσει οκτώ ανθρώπους και έχουν τραυματίσει εκατοντάδες ακόμη στην Τουρκία, ενώ ένα άτομο έχασε την ζωή του στην Αλβανία και ένας στρατιωτικός αξιωματικός τραυματίστηκε.

Την ίδια στιγμή έχουν καταστρέψει γη, δάση, σπίτια και επιχειρήσεις ενώ έχουν εκκενωθεί δεκάδες χωριά και πόλεις σε Τουρκία, Αλβανία και Ελλάδα.  

Ωστόσο, το φαινόμενο των πυρκαγιών που συνδέεται άμεσα με τις ασυνηθιστα υψηλές θερμοκρασίες, εμφανίζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη ενώ μελέτες των ειδικών για το κλίμα του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι η παγκόσμια κλιματική κρίση βαθαίνει και οι συνέπειες της αναμένονται μια δεκαετία νωρίτερα από ό, τι είχε προβλεφθεί πριν από μόλις τρία χρόνια.

Σιβηρία: Οι αρχές της Γιακουτίας κήρυξαν την Παρασκευή επίσημη αργία εξαιτίας του καπνού

Ο ηγέτης μιας περιοχής της Σιβηρίας κήρυξε την Παρασκευή 13 Αυγούστου ως μη εργάσιμη ημέρα και κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν στο σπίτι καθώς ο καπνός από τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές προκάλεσε ανησυχίες για την υγεία των πολιτών.

Ο Αϊσέν Νικολάγιεφ, επικεφαλής της Γιακουτίας, της μεγαλύτερης και ψυχρότερης περιοχής της Ρωσίας η οποία έχει πληγεί από πυρκαγιές φέτος, δήλωσε την Πέμπτη ότι η αργία θα ισχύει για την πρωτεύουσα της Γιακουτίας, το Γιακούτσκ, καθώς και αρκετές άλλες περιοχές.


Τα τελευταία χρόνια οι πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε τεράστια έκταση της Ρωσίας σε πρωτοφανή κλίμακα, την οποία οι ειδικοί κατηγορούν για την κλιματική αλλαγή, την αμέλεια και την υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών διαχείρισης δασών.

 

Αλγερία: Εθνικό πένθος τριών ημερών

Τουλάχιστον 69 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στην Αλγερία εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών. Πυροσβέστες και εθελοντές προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές που συνεχίζουν να καίνε στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ η χώρα  βρίσκεται αντιμέτωπη με κύμα καύσωνα καθώς και ισχυρούς ανέμους που δυσκολεύουν το έργο των διασωστών.

Ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, κήρυξε εθνικό πένθος τριών ημερών.

 

Ιταλία: Πάνω από 500 πυρκαγιές και 4 νεκροί

Πολύ δύσκολη η κατάσταση και στην Ιταλία, όπου τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Οι πυροσβέστες βρέθηκαν αντιμέτωποι με περισσότερες από 500 πυρκαγιές, με τα δυσκολότερα μέτωπα να εντοπίζονται στη Σικελία και την Καλαβρία. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως το κύμα καύσωνα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ενώ την Τετάρτη 12 Αυγούστου το θερμόμετρο στη Σικελία άγγιξε τους 48,8 βαθμούς Κελσίου.


«Πραγματοποιήθηκαν 528 επεμβάσεις στη διάρκεια των 12 τελευταίων ωρών, οι 230 από τις οποίες στη Σικελία, όπου η κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή υπό έλεγχο», διευκρίνισαν οι πυροσβέστες σε ανακοίνωσή τους.

 

Μαυροβούνιο: Μεγάλη φωτιά στο Εθνικό Πάρκο Ντουρμιτόρ

Στο Μαυροβούνιο η καταστροφική πυρκαγιά των τελευταίων ημερών εισήλθε στο Εθνικό Πάρκο Ντουρμιτόρ και στην επιχείρηση κατάσβεσης πήραν μέρος εκατοντάδες πυροσβέστες και εθελοντές.

 

Τα τελευταία 15 χρόνια στο Μαυροβούνιο, σημειώθηκαν 1007 μεγάλες δασικές πυρκαγιές ενώ κάηκε έκταση 15.300 στρεμμάτων και καταστράφηκαν περίπου 500.000 κυβικά μέτρα (m3) ξυλείας. 

Καύσωνας σε Ισπανία και Πορτογαλία

Το κύμα καύσωνα που πλήττει μεγάλο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου προκάλεσε χθες, Πέμπτη 12 Αυγούστου, τρεις πυρκαγιές στη βορειοανατολική Ισπανία κι ενώ οι ισπανικές και πορτογαλικές αρχές αύξησαν το επίπεδο συναγερμού στις δύο χώρες.

Το ισπανικό υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης ανακοίνωσε, σε ένα τουίτ, ότι έστειλε «έξι εναέρια μέσα στη μάχη κατά της φωτιάς», για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης σε τρεις πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν στην Αραγώνα, τη Ριόχα και την Καταλονία, τρεις περιφέρειες στο βορειοανατολικό τμήμα, επιπροσθέτως των μέσων που έχουν αναπτύξει στα πύρινα μέτωπα οι περιφερειακές κυβερνήσεις.


Η μεγαλύτερη πυρκαγιά είναι εκείνη στην Καταλονία, που εκτείνεται σε μια προστατευμένη δασική έκταση 410 στρεμμάτων στην Ταραγόνα. Στην Ισπανία, ο κίνδυνος να ξεσπάσουν πυρκαγιές κρίθηκε «εξαιρετικά μεγάλος» σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας για σήμερα και αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (AEMET).

 

Μεγάλες πυρκαγιές: Τεράστια η οικολογική καταστροφή

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Greenpeace, η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια για τη Ρωσία και η χώρα αναμένεται να υποστεί τις επόμενες δεκαετίες τις συνέπειες με εντονότερες πυρκαγιές, καταστροφικές πλημμύρες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Με βάση δε τις μελέτες των ειδικών για το κλίμα του ΟΗΕ η παγκόσμια κλιματική κρίση βαθαίνει και οι συνέπειες της αναμένονται μια δεκαετία νωρίτερα από ό, τι είχε προβλεφθεί πριν από μόλις τρία χρόνια.

Υπερθέρμανση του πλανήτη και αύξηση της στάθμης της θάλασσας

Έχουν περάσει επτά χρόνια από την τελευταία παγκόσμια εκτίμηση του κλίματος κατά την οποία είχαν διαπιστωθεί αστάθεια, υπερθέρμανση και αύξηση της συχνότητας των ακραίων φυσικών φαινομένων. 

Στη διάρκεια του 20ού αιώνα η θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,1°C και οι κλιματολόγοι προειδοποιούν ότι η κατάσταση είναι οριακά αναστρέψιμη με την προϋπόθεση ότι όλες οι χώρες θα μειώσουν δραστικά τις εκπομπές άνθρακα και ότι μέχρι το 2050 θα τις μηδενίσουν, ενώ παραλλήλως θα φυτέψουν συνολικά 3 δισεκατομμύρια δέντρα. 

Την ίδια στιγμή, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει απειλώντας τα νησιά του Ειρηνικού. Αυτές οι κρίσεις αναμένεται να αυξηθούν σε συχνότητα και σοβαρότητα καθώς ο η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει. 

Οι προειδοποιήσεις έρχονται καθώς η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δημοσίευσε τη σημερινή της έκθεση η οποία έδειξε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έπρεπε να μειωθούν στο μισό για να περιοριστεί η θέρμανση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ένας στόχος που συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα μόνο μετά από συνεχή πίεση από τους ηγέτες των νησιών του Ειρηνικού.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.