- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Κλιματική αλλαγή: Πιθανή απώλεια ολόκληρων χωρών εντός του αιώνα
Σύμφωνα με έκθεση του IPCC
Η υπερθέρμανση του πλανήτη πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ολόκληρων χωρών στον Ειρηνικό, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Ο Ειρηνικός θεωρείται εδώ και καιρό ως το σημείο αναφοράς των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς η περιοχή υπέφερε από παλίρροια, καταστροφικούς κυκλώνες και αύξηση της αλατότητας στις υδάτινες επιφάνειες, φαινόμενα που καθιστούν αδύνατη την καλλιέργεια λόγω της ξηρασίας.
Παράλληλα, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει απειλώντας τα νησιά του Ειρηνικού. Αυτές οι κρίσεις αναμένεται να αυξηθούν σε συχνότητα και σοβαρότητα καθώς ο η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει.
Οι προειδοποιήσεις έρχονται καθώς η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δημοσίευσε τη σημερινή της έκθεση η οποία έδειξε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έπρεπε να μειωθούν στο μισό για να περιοριστεί η θέρμανση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ένας στόχος που συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα μόνο μετά από συνεχή πίεση από τους ηγέτες των νησιών του Ειρηνικού.
Ηγέτες από χώρες του Ειρηνικού συμμετείχαν στη συνάντηση των ηγετών του Forum του Islands Pacific, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Αυγούστου.
«Η έκθεση IPCC είναι πολύ ανησυχητική», δήλωσε ο Satyendra Prasad, πρέσβης των Φίτζι και μόνιμος εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη. «Φέρνει στο προσκήνιο μερικά από τα καταστροφικά σενάρια που σκεφτόμασταν στον Ειρηνικό για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την πιθανή απώλεια ολόκληρων χωρών εντός του αιώνα».
Κλιματική αλλαγή: Πολύ συχνά τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Η έκθεση IPCC παρουσίασε πέντε σενάρια βασισμένα σε διαφορετικά επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια θέρμανση προβλέπεται να φτάσει τους 3.6 βαθμούς Κελσίου και 4.4 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα αντίστοιχα, μέχρι το τέλος του αιώνα.
Ακόμη και σε ένα πιο μετριοπαθές σενάριο, όμως, είναι εξαιρετικά πιθανό η υπερθέρμανση του πλανήτη να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου.
Ο Satyendra Prasad είπε ότι ο αντίκτυπος της παγκόσμιας θέρμανσης ήταν αισθητός στον Ειρηνικό εδώ και χρόνια.
«Καταστροφικές πλημμύρες και καταιγίδες συμβαίνουν με μεγάλη συχνότητα: ακραία καιρικά φαινόμενα που συνέβαιναν κάθε 50 ή 100 χρόνια, τώρα συμβαίνουν κάθε 10. Αμέσως μπορεί κανείς να υποθέσει ότι οι καταστροφικοί κυκλώνες, οι υπερκυκλώνες, η παρατεταμένη ξηρασία, θα γίνουν πολύ πιο συχνοί και πολύ πιο έντονοι στα μικρά νησιά του Ειρηνικού».
Η κλιματική κρίση ήταν στο κατώφλι του Ειρηνικού πριν φτάσει στον υπόλοιπο πλανήτη επισήμανε ο πρέσβης των Φίτζι , ενώ συμπλήρωσε πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον Ειρηνικό, σηματοδοτούν την παγκόσμια κλιματική κρίση.
Πληροφορίες από Guardian
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.