- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το πλαγκτόν στην Ιρλανδία έφτιαξε θαλάσσια «ντίσκο» σε παραλία
Οι απίστευτες εικόνες που έκαναν κατοίκους και επισκέπτες να μη θέλουν να φύγουν
Το φυτοπλαγκτόν και τα φύκια δημιούργησαν θαλάσσια «ντίσκο» σε παραλία στην Ιρλανδία - Τι είναι η βιοφωταύγεια που γέμισε φωσφοριζέ χρώματα την ακτογραμμή.
Μια θαλάσσια «ντίσκο», γεμάτη χρώματα που φωσφορίζουν, δημιουργήθηκε λόγω του πλαγκτόν σε παραλία στην Ιρλανδία.
Σε κάθε κύμα το σκηνικό άλλαζε, αυτό που έμενε όμως ήταν το εντυπωσιακό -και λίγο αλλόκοτο- θέαμα με το φωσφοριζέ χρώμα και τις πανέμορφες αποχρώσεις.
Η θαλάσσια «ντίσκο» σε παραλία στην Ιρλανδία έγινε θέμα συζήτησης και στα social media, με αρκετούς χρήστες να κάνουν λόγο για σκηνικό βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ, τύπου Cocoon. Το εντυπωσιακό φαινόμενο, το οποίο οφείλεται στην παρουσία πλαγκτόν και φυκιών κατά μήκος της ακτογραμμής, δημιουργήθηκε στην κομητεία του Κορκ, στην Ιρλανδία και ήταν ορατό για αρκετές ημέρες κάθε φορά που ο ήλιος έδυε και το φως έδινε σταδιακά τη θέση του στο σκοτάδι.
Η «βιοφωταύγεια» (σ.σ. εμφανίζεται στη βιβλιογραφία και ως «βιοφωτισμός») είναι η παραγωγή και έκλυση ορατού φωτός από ζωντανούς οργανισμούς. Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται μέσω χημικών αντιδράσεων και παρατηρείται σε πληθώρα διαφορετικών οργανισμών όπως βακτήρια, φύκια, πλαγκτόν, μύκητες, ψάρια και έντομα (σ.σ. πυγολαμπίδες). Το φαινόμενο παρουσιάζεται τόσο σε χερσαίο όσο και σε υδάτινο περιβάλλον. Τις περισσότερες φορές, πάντως, εμφανίζεται στη θάλασσα. Η «βιοφωταύγεια» είναι η κύρια πηγή φωτός στα μεγάλα βάθη, όπου οι ακτίνες του ήλιου δεν φτάνουν.
Η φωτογράφος Τζολίν Κρόνιν, μόλις έμαθε για την παρουσία του φαινομένου σε παραλία στην κομητεία Κορκ στην Ιρλανδία, δεν το σκέφτηκε στιγμή και ξεκίνησε με τον εξοπλισμό της για να απαθανατίσει το εντυπωσιακό θέαμα.
«Μαγεύτηκα τελείως απ' όλο αυτό, ήταν φανταστικό» ανέφερε μεταξύ άλλων η φωτογράφος, κάνοντας λόγο για... θαλάσσια «ντίσκο», με φωτορυθμικά που άλλαζαν σε κάθε κύμα. «Ναι, είναι μία θαλάσσια ντίσκο και δεν είναι photoshop» ξεκαθάρισε ενθουσιασμένη, υποστηρίζοντας ότι είναι η πιο εκπληκτική βιοφωταύγεια που έχει δει ποτέ στη ζωή της.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030
Οι δυο αρκούδες είναι αχώριστες εδώ και χρόνια
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.