Η βιομηχανία του φοινικέλαιου καταστρέφει τα δάση στο Βόρνεο (video)
Στο 39% η αποψίλωση στο νησί από το 2000 και μετά - Αποκαλυπτικά στοιχεία
Πώς η βιομηχανία φοινικέλαιου «σκοτώνει» τα τροπικά δάση στο Βόρνεο.
Η βιομηχανία του φοινικέλαιου ευθύνεται για την απώλεια τουλάχιστον του 39% των δασών στο νησί Βόρνεο, γνωστού για τη βιοποικιλότητά του, από το 2000 ως το 2018, σύμφωνα με έρευνα ινστιτούτου με έδρα την Ινδονησία. Τα στοιχεία του Center for International Forestry Research (CIFOR) έρχονται στη δημοσιότητα την ώρα που πυρκαγιές κατακαίουν το Βόρνεο και άλλες περιοχές της Ινδονησίας, με αποτέλεσμα πυκνός καπνός να έχει καλύψει μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας, προκαλώντας σοβαρή ατμοσφαιρική μόλυνση στις γειτονικές Σιγκαπούρη και Μαλαισία.
Κάποιοι καλλιεργητές ελαιοφοινίκων, από τους οποίους προέρχεται το φοινικέλαιο, κατηγορούνται ότι κόβουν και καίνε δέντρα, προκειμένου να δημιουργήσουν εδάφη για να επεκτείνουν τις καλλιέργειές τους. Η βιομηχανία του φοινικέλαιου κατηγορείται εδώ και χρόνια για την αποψίλωση των δασών στο Βόρνεο, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή πολλών ειδών, όπως οι ουρακοτάγκοι και οι πυγμαίοι ελέφαντες.
Το Βόρνεο έχει χάσει 63 εκατ. στρέμματα δάσους από το 2000 ως το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία του CIFOR. Η βιομηχανία φοινικέλαιου ευθύνεται για το 35% της αποψίλωσης των δασών στην περιοχή του Βόρνεο που ανήκει στην Ινδονησία και για το 46% της περιοχής που ανήκει στη Μαλαισία.
«Αυτή είναι μια συντηρητική εκτίμηση. Δεν περιλαμβάνει όλες τις δασικές περιοχές που έχουν επηρεαστεί από την επέκταση των καλλιεργειών» δήλωσε ο Νταβίντ Γκαβό του CIFOR.
Φοινικέλαιο παντού
Η Ινδονησία και η Μαλαισία παράγουν περίπου το 85% του φοινικέλαιου παγκοσμίως -συστατικό που χρησιμοποιείται σε διάφορα προϊόντα, από τα σαπούνια και τα κραγιόν ως την πίτσα και το βιοντίζελ.
Ωστόσο, ο Γκαβό επεσήμανε ότι η αποψίλωση των δασών, προκειμένου να επεκταθεί η καλλιέργεια ελαιοφοινίκων έχει επιβραδυνθεί μετά το 2012 εξαιτίας της μείωσης των τιμών του φοινικέλαιου και της απαγόρευσης που ισχύει στην Ινδονησία για τη δημιουργία νέων φυτειών.
Εκπρόσωπος του υπουργείου της Μαλαισίας που είναι αρμόδιο για το φοινικέλαιο εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πολιτικές για να περιορίσει τις καλλιέργειες σε μια περιοχή 65 εκ. στρεμμάτων. Το 2018 οι περιοχές καλλιέργειας των ελαιοφοινίκων στη Μαλαισία κάλυπταν μια περιοχή περίπου 58 εκ. στρεμμάτων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.